Λίμνες αλλά και ταμιευτήρες είναι στα όρια του να στεγνώσουν και πλέον το φάντασμα της λειψυδρίας κάνει ξανά την εμφάνισή του στη χώρα έπειτα από πολλά χρόνια.
Κίνδυνος
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για λειψυδρία σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οι δορυφορικές φωτογραφίες από την τεχνητή λίμνη του Πηνειού στην Ηλεία δείχνουν τα χαμηλά επίπεδα στη στάθμη της, αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα νησιά, όπου μάλιστα πολλές γεωτρήσεις έχουν στερέψει.
«Κηρυχθήκαμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους λειψυδρίας. Οι γεωτρήσεις έχουν κάποια μειωμένη παραγωγή, λόγω της ανομβρίας, και κάποιες λίγες είναι εκτός λειτουργίας. Να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με αλόγιστες χρήσεις, κατασπατάληση και κακή χρήση γενικά», λέει η δήμαρχος της Σίφνου, Μαρία Ναδάλη.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας έχουν κηρυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αρκετές περιοχές της χώρας, όπως η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη, αλλά και πέντε δήμοι της Κρήτης.
Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο και για την Αττική. Ήδη, ο Μόρνος είναι σε οριακό σημείο, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι με τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες και χωρίς μέτρα, θα αντέξει μόλις για δύο ακόμη χρόνια.