Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ και επίκεντρο 8χλμ Α-ΒΑ της Μήθυμνας Λέσβου.
«Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας»
«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Θεωρώ ότι ήταν ένα φαινόμενο, αντιγραφή του φαινομένου του 2023 στις 7 Ιανουαρίου που είχε γίνει στην ίδια περιοχή, πάλι η ίδια σεισμική δραστηριότητα είχε εκδηλωθεί», λέει στο MEGA ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.
«Έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο το οποίο έγινε ευρύτατα αντιληπτό στην περιοχή, ένα φαινόμενο όμως που δεν έχει επιπτώσεις στην επιφάνεια, ούτε είχαμε κάποιες ζημιές σε σπίτια, είχαμε όμως κάποιες καταπτώσεις στους δρόμους στο οδικό δίκτυο. Το οδικό δίκτυο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε καταπτώσεις, ιδίως όταν ο σεισμός έχει μικρό βάθος».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας, κινητοποιηθήκαμε από την πρώτη στιγμή. (…) Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου».
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 10 μετασεισμοί της τάξης των 2,5 και 3 βαθμών.
«Είναι στη σωστή κατεύθυνση η σεισμική δραστηριότητα αλλά πρέπει όμως να την παρακολουθήσουμε. (…) Είμαστε σε ετοιμότητα, δεν υπάρχει ανησυχία αλλά οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα».
Για τα σχολεία, που παρέμειναν κλειστά στην περιοχή, σημειώνει:
«Τα σχολεία είναι μια ευαίσθητη δομή και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είναι απόλυτα ασφαλή έτσι ώστε να μπουν οι μαθητές μέσα. Είθισται, μετά από κάθε σχετικά μεγάλη σεισμική δόνηση, η δραστηριότητα των σχολείων να ελέγχεται έτσι ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τα παιδιά είναι σε ασφαλές περιβάλλον».
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Κωνσταντίνος Αρώνης, σημειώνει:
«Έχουμε ένα πρόβλημα στο οδικό δίκτυο μεταξύ Αργένου και Μολύβου, όπου έχουμε καταπτώσεις και έχει κλείσει ο δρόμος. Έπεσαν βράχια, έρχεται μηχάνημα για να τα απομακρύνει. Αλλού δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα».