Ειδικοί στην ψυχική υγεία από τη Βρετανία, μεταξύ των οποίων και μία Ελληνίδα ψυχολόγος, έχουν μερικές ιδέες για να μην μας καταβάλλει ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι λόγω του κορωνοϊού.
Ο δεύτερος υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι εξαιτίας της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19, έχει αποδειχθεί δύσκολος για όλους μας. Ωστόσο το άγχος και η στεναχώρια, όμως, είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε σ’ αυτή την τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία. Πρέπει να διατηρήσουμε το κουράγιο και την αισιοδοξία μας.
Ειδικοί από τη Βρετανία, μεταξύ των οποίων μία Ελληνίδα ψυχολόγος, έχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να μας βοηθήσουν.
Καταρτίστε ένα πρόγραμμα και τηρήστε το
Η ρουτίνα είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας, λέει στη βρετανική εφημερίδα Independent ο ψυχίατρος Dr Paul McLaren, από το Νοσοκομείο Hayes Grove του Κεντ. Όπως ακριβώς πριν το lockdown είχαμε μια καθημερινή ρουτίνα (σπίτι, δουλειά, παιδιά, υποχρεώσεις, ψυχαγωγία), έτσι και τώρα πρέπει να καταρτίσουμε μια νέα.
Να ξυπνάτε πάντα την ίδια ώρα το πρωί
Η ώρα της πρωινής έγερσης πρέπει να είναι συγκεκριμένη και λογική, συνιστά η ειδικός σε θέματα ψυχική υγείας Kirsty Lilley. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι προγραμματισμένος να κοιμάται όταν έχει σκοτάδι και να είναι ξύπνιος όταν έχει φως. Επομένως, ακολουθήστε το βιολογικό ρολόι σας και φροντίστε να ξυπνάτε όσο πιο νωρίς το πρωί μπορείτε, ώστε το βράδυ να κοιμάστε νωρίς και ήσυχα.
Να ακούτε μουσική
Βάλτε τη μουσική στην καθημερινότητά σας, αν θέλετε να διατηρήσετε την αισιοδοξία και την καλή ψυχική διάθεσή σας. Αυτό συνιστά η Ελληνίδα ψυχολόγος Ελίσα Μακρή, η οποία ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Όπως εξηγεί, μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί:
- Να τονώσει την ψυχική διάθεση
- Να μειώσει τα επίπεδα της κατάθλιψης και του στρες
«Όταν ακούτε μουσική να εστιάζετε την προσοχή σας στη σύνδεση νου-σώματος», συνιστά. «Η μουσική συχνά μας κάνει να θέλουμε να χορέψουμε, γεγονός που διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών και σεροτονίνης». Οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη παράγονται από τον εγκέφαλο και θεωρούνται οι ορμόνες της ευεξίας.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη μουσική για να διαλογισθείτε. «Συγκεντρώνοντας την προσοχή σας στον ρυθμό της μουσικής, την απομακρύνετε από τις αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα, με αποτέλεσμα να τονώνετε την αισιοδοξία σας», λέει η κυρία Μακρή.
Μην το παρακάνετε με τα ψηφιακά μέσα
Μην σερφάρετε όλη μέρα στο Ίντερνετ και μην είστε διαρκώς συνδεδεμένοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνιστά η ψυχολόγος Dr Martina Paglia. Η συνεχής ενασχόληση με τα νεότερα για την πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, θα εξωθήσει το άγχος σας στα άκρα. Αντίστοιχα, μελέτες έχουν συσχετίσει με αρνητικές εκβάσεις και συναισθήματα την συνεχή παρακολούθηση των άλλων στα social media. Φροντίστε λοιπόν να κάνετε συχνά διαλείμματα από κινητά, λάπτοπ, τάμπλετ και τηλεοράσεις.
Να κινήστε όσο περισσότερο μπορείτε
Προσπαθήστε να αφιερώνετε καθημερινά χρόνο στη φυσική δραστηριότητα. Η κυρία Μακρή τονίζει πως κάθε φυσική δραστηριότητα διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών και βελτιώνει την ψυχική διάθεση και την αισιοδοξία. Επομένως, κάνετε με ένταση δουλειές στο σπίτι, βγάλτε βόλτα το σκυλάκι σας, πηγαίνετε ένα περίπατο με γρήγορο βήμα γύρω-γύρω από το σπίτι σας, φροντίστε τον κήπο…
Νιώστε ευγνωμοσύνη
Μελέτες του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ, στην Καλιφόρνια, έχουν αποδείξει πως όσοι νιώθουν καθημερινά ευγνωμοσύνη για τα καλά πράγματα που έχουν στη ζωή τους, αποκομίζουν σημαντικά οφέλη. Ανάμεσά τους:
- Έχουν θετική διάθεση
- Νιώθουν πιο ευτυχισμένοι
- Αποκομίζουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους
- Κοιμούνται καλύτερα
- Είναι πιο ανεκτικοί και ανθεκτικοί
- Νιώθουν μεγαλύτερη αισιοδοξία
Αρχίστε λοιπόν να νιώθετε ευγνωμοσύνη για κάθε καλό στη ζωή σας. Από τη δυνατότητα να πίνετε καφέ το πρωί έως το ότι έχετε έναν άνθρωπο να μιλήσετε όταν το χρειασθείτε.
Μάθετε κάτι νέο
Υπάρχουν αρκετά διαδικτυακά μαθήματα που θα μπορούσατε να κάνετε και αναρίθμητες επιλογές σε ιδέες για να μάθετε κάτι νέο. Δεν έχετε παρά να διαλέξετε κάτι που σας ευχαριστεί, είτε είναι νέες συνταγές μαγειρικές, είτε μια νέα τέχνη, γλώσσα ή δεξιότητα. Να θυμάστε μόνο πως για να σας τονώσει ψυχικά, πρέπει να είναι κάτι που σας ευχαριστεί και όχι κάτι που θα σας πιέσει ακόμα περισσότερο.
Βάλτε όριο στην εργασία σας
Αν εργάζεστε από το σπίτι, μην πέσετε στην παγίδα της αδιάκοπης δουλειάς από το πρωί έως το βράδυ. Έχει ζωτική σημασία να τηρούμε την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και εργασιακής ζωής, υποστηρίζοντας εξίσου και τα δύο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος ψυχοσωματικής αποδιοργάνωσης.
Διατηρήστε επαφή με τους αγαπημένους σας
Αυτό που μας στερεί περισσότερο ο εγκλεισμός στο σπίτι είναι οι κοινωνικές συναναστροφές, λέει ο ψυχοθεραπευτής Mark Newey. Έχει ζωτική σημασία να μην αποκοπούμε από τον κόσμο, επειδή ο κορωνοϊός μας έκλεισε στο σπίτι. Αν θέλετε λοιπόν να νιώθετε αισιοδοξία, μείνετε συνδεδεμένοι με όσους αγαπάτε, μέσω συχνών διαδικτυακών ή/και τηλεφωνικών επαφών.
Αποφύγετε το πολύ αλκοόλ
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι στη διάρκεια του υποχρεωτικού εγκλεισμού, πολλοί πίνουν περισσότερο απ’ όσο συνήθως. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, καταναλώνουν αλκοόλ πριν καλά-καλά μεσημεριάσει. Στις δύσκολες εποχές είναι εύκολο να πέσει κανείς θύμα εθισμών, ιδίως του αλκοόλ το οποίο «μουδιάζει» τις αισθήσεις. Ωστόσο το αλκοόλ όχι μόνο δεν μας κάνει καλό, αλλά ασκεί καταθλιπτική επίδραση. Επομένως, αν θέλετε να είστε αισιόδοξοι και γεμάτοι πίστη ότι σύντομα θα βγούμε από τα σπίτια μας, μην υπερβαίνετε το ένα-δύο μικρά ποτά την ημέρα.