Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την εταιρεία που είχε πιστοποιήσει και το μοιραίο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης.
Οι δήμοι υποχρεώθηκαν να βάλουν λουκέτο στις παιδικές χαρές που πιστοποιήθηκαν από τη συγκεκριμένη εταιρία, στα τέλη Οκτωβρίου, μετά την απόφαση του επίσημου φορέα πιστοποίησης (ΕΣΥΔ) για την ανάκληση της άδειας της.
Ενδεικτικά στην Αττική οι παιδικές χαρές που παραμένουν κλειστές είναι:
– Άγιος Δημήτριος: 13 παιδικές χαρές
– Χαλάνδρι: 30 παιδικές χαρές (όλες)
– Νίκαια – Αγίου Ιωάννου Ρέντη: 48 παιδικές χαρές
Τα πιστοποιητικά για πολλούς δήμους δεν έχουν λήξει αλλά είναι άκυρα και καλούνται να πληρώσουν ξανά νέα πιστοποίηση με άλλη εταιρεία, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν εκ νέου οι παιδικές χαρές.
«Οι παιδικές χαρές για να ανοίξουν πρέπει να ακολουθηθούν διαδικασίες»
«Η ιστορία ξεκινάει από το ότι τον Ιούνιο που μας πέρασε εμείς από έναν διαγωνισμό είχαμε, δυστυχώς, την εταιρία η οποία κηρύχθηκε ακατάλληλη. Μας πιστοποίησε, μας επανέκδωσε τις βεβαιώσεις τον Ιούλιο του 2024 οι οποίες ήταν σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο του 2025. Στις 15/10 μας έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών ένα έγγραφο ότι το ΕΣΥΔ απέσυρε την άδεια λειτουργίας της συγκεκριμένης εταιρίας», λέει στο MEGA ο Δημοσθένης Σταματάτος, αντιδήμαρχος πρασίνου και περιβάλλοντος στη Νίκαια.
«Η συγκεκριμένη εταιρεία έπρεπε πρώτα να βγει έκπτωτη. Για να την βγάλουμε έκπτωτη υπάρχει μια διαδικασία χρονική που περνάει τους 2 μήνες. Παρόλα αυτά την βγάλαμε έκπτωτη, περιμένουμε να βάλουμε μια άλλη εταιρία για να μας πιστοποιήσει. (…) Οι παιδικές χαρές για να ανοίξουν πρέπει να ακολουθηθούν διάφορες διαδικασίες», καταλήγει.
«Το θέμα είναι πολλαπλό»
Από την πλευρά του, ο Στέλιος Μαμαλάκης, δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, σημειώνει:
«Επειδή είμαι εκείνος που ξεκίνησε το θέμα, διότι όταν παραλάβαμε το έγγραφο από το ΕΣΥΔ στο έγγραφο αυτό αναφερόταν ότι ο φορέας έπρεπε να κάνει ανάκληση των αδειών, αυτό δημιουργούσε ένα κενό, δεν μπορούσε ο φορέας να κάνει ανάκληση των αδειών».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Το θέμα είναι πολλαπλό. Πρώτον είναι ότι τα παιδιά μας μένουν χωρίς παιδικές χαρές. Το δεύτερον είναι ένα κόστος. Οι δήμοι καλούνται να καλύψουν ένα κόστος χωρίς ευθύνη διότι αυτήν την στιγμή υπήρχαν πιστοποιημένες παιδικές χαρές και καλούμαστε πάλι να επαναπιστοποιήσουμε τις παιδικές χαρές. Το τρίτο που θεωρώ σημαντικό είναι το θεσμικό πλαίσιο το οποίο ισχύει για τις παιδικές χαρές».
«Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των παιδιών»
Αναφερόμενος στο θέμα, ο ΓΓ Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης Σάββας Χιονίδης, επισημαίνει:
«Πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών και των παιδιών μας κυρίως. Αυτό είναι κανόνας. Από εκεί και πέρα οφείλουμε να εφαρμόσουμε μια ευνομούμενη πολιτεία τους ισχύοντες νόμους. Μόλις αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει θέμα με το ΕΣΥΔ και τη συγκεκριμένη εταιρία προβήκαμε στις ανάλογες ενέργειες ώστε να κλείσουν οι παιδικές χαρές προσωρινά. Η συγκεκριμένη εταιρία έκανε την ένστασή της κατά της απόφασης του ΕΣΥΔ αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία».
Ο ίδιος τονίζει:
«Ξεκίνησε η διαδικασία, το θέμα φαίνεται πως λύνεται, πάρα πολλές από αυτές τις παιδικές χαρές ήδη άρχισαν να παίρνουν την πιστοποίηση. Είναι 9 εταιρίες πιστοποίησης οι οποίες δίνουν κανονικά τις άδειες».