Ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται στην χώρα μας με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει και σήμερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Σήμερα Παρασκευή μας ενημερώνουν για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως – ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων την Δευτέρα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η αύξηση των κρουσμάτων και η αλλαγή της πορείας του κορονοϊού μας θυμίζει ότι η πανδημία είναι εδώ, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και πρόσθεσε ότι έχει αυξηθεί η ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων και τον αριθμό των διασωληνωμένων.

«Σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρείται αύξηση στον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, που έφτασε τις 52 προκαλεί ανησυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Οι πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα είναι ενδεικτικές γεγονότων υπερμετάδοσης, είπε, και για ακόμα μια φορά επεσήμανε ότι ο ιός μπορεί να ανατρέψει την εικόνα της πανδημίας από τη μία ημέρα στην άλλη, με γεγονότα υπερμετάδοσης, όπως έχει διαπιστωθεί και σε άλλα κράτη του εξωτερικού, για παράδειγμα στα εργοστάσια παραγωγής κρέατος στη Γερμανία.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε και τι ακριβώς συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες και όταν παρουσιάζονται παρενέργειες όπως αυτή με το εμβόλιο της Οξφόρδης. Είπε ότι τέτοια γεγονότα συμβαίνουν συχνά και γίνεται για την ασφάλεια των εθελοντών.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα σε Πέλλα, Ημαθία και Κιλκίς και είναι σε ισχύ από σήμερα. Απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να ακολουθήσουν πιστά τα μέτρα καθώς έχει εντοπιστεί στην περιοχή τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων από μια και μόνο συρροή. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, πρόσθεσε.

Η επιδημιολογική εικόνα σε Πάρο και Αντίπαρο είναι καλύτερη και βγαίνουν από την καραντίνα από τις 15/09.

Είπε ακόμα ότι παρατείνονται τα μέτρα στις επιβαρυμένες περιοχές ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αττική.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ περιέγραψε πως θα γίνεται η διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία. Όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το σαββατοκύριακο θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του και να ενημερώσει την σχολική μονάδα.

Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα. Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Αν αναμονή του αποτελέσματος από το τεστ το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του. Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Θα επισκεφθεί τον γιατρό. Το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ.

Στο σχολείο θα μπορεί να επιστρέψει αν βγει θετικό το τεστ είτε είναι μαθητής είτε ενήλικος μετά την πάροδο 10 ημερών.

Όσον αφορά στις στενές επαφές και μιλάμε για μαθητή τότε θα μιλάμε για όλους τους μαθητές του σχολείου. Στην περίπτωση εκπαιδευτικού όλη η τάξη. Αν είναι σε Γυμνάσιο ή Λύκειο μιλάμε για περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα.

Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από 14 ημέρες.

Αν έχουμε δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο εκεί ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 287 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 43 συνδέονται με γνωστές συρροές και 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12734, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.

2340 (18.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5601 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

52 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 11 (21.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 169 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 300 θανάτους συνολικά στη χώρα. 111 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

newsit.gr



agrinio24.gr