Φαίνεται σαν να υπάρχει καθημερινά ένας νέος όρος ομορφιάς στο TikTok… Τα «glazed doughnut» νύχια, το tantouring, το μακιγιάζ «sleepy eyes»… Ένας άλλος όρος που προστέθηκε πρόσφατα είναι το hair cycling, κάτι σαν το skin cycling αλλά για τα μαλλιά.

Το hair cycling είναι μια ρουτίνα που οι δερματολόγοι και οι hairstylists συνιστούν εδώ και καιρό. Πρόκειται απλά για την εναλλαγή των προϊόντων περιποίησης μαλλιών που χρησιμοποιείτε προκειμένου να λαμβάνετε υπόψη τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των μαλλιών σας.

Με άλλα λόγια, σημαίνει απλώς να μην χρησιμοποιείτε τα ίδια προϊόντα (συγκεκριμένα, το ίδιο σαμπουάν και το ίδιο μαλακτικό) στα μαλλιά σας κάθε μέρα. Είναι γενικά έξυπνο να αλλάζετε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε ανάλογα με τις περιστάσεις, λέει η πιστοποιημένη δερματολόγος Μπρουκ Τζάκσον.

Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος παραγόντων – εξωτερικών και εσωτερικών – που μπορούν να επηρεάσουν τα μαλλιά σας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται πράγματα όπως το κλίμα και ο καιρός, οι ορμόνες, οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, το σωματικό και συναισθηματικό στρες, καθώς και ο τρόπος που φτιάχνετε τα μαλλιά σας και η φυσική τους υφή.

Αλλάζοντας τα προϊόντα σας, μπορείτε να τους δίνετε κάθε φορά αυτό που χρειάζονται. Δεν είναι ούτε δύσκολο ούτε όσο σύνθετο ακούγεται…

Αισθάνεστε τα μαλλιά σας ξηρά; Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική μάσκα αντί για το συνηθισμένο σας conditioner. Έχετε λούσει τα μαλλιά σας πριν μέρες και βάζετε ξηρό σαμπουάν; Χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν ένα απολεπιστικό scrub. Κάπως έτσι κάνατε hair cycling.

Προσδιορίστε τα μαλλιά σας ως προς τον πραγματικό τους τύπο

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι έχουν ξηρά μαλλιά, ενώ στην πραγματικότητα είναι έτσι μόνο επειδή χρησιμοποιούν καθημερινά προϊόντα styling με συστατικά που τα ξηραίνουν. Δείτε πώς φαίνονται και πώς αισθάνονται τα μαλλιά σας αφού χρησιμοποιήσετε μόνο σαμπουάν και conditioner για μια ή δύο εβδομάδες, ανάλογα με το πόσο συχνά λούζετε τα μαλλιά σας.

Χωρίς προϊόντα styling, αυτό που βλέπετε ή αισθάνεστε είναι μια πιο ακριβής αναπαράσταση της φυσικής κατάστασης των μαλλιών σας και όχι απλώς ένα προσωρινό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια επιλέξτε ανάλογα τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας.

Όσο πιο απλά, τόσο καλύτερα

Δεν χρειάζεται να αγοράσετε έναν τόνο διαφορετικών προϊόντων προκειμένου να κάνετε hair cycling. Για παράδειγμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε το conditioner με μια πιο ενυδατική μάσκα, αν τα μαλλιά σας αισθάνονται ξηρά ή κατεστραμμένα. Αλλάξτε το σαμπουάν με μια πιο διευκρινιστική φόρμουλα κάθε λίγες πλύσεις, αν έχετε συσσώρευση προϊόντων ή λιπαρά μαλλιά.

Σκεφτείτε ανά εποχή

Αν η ιδέα να κάνετε εβδομαδιαίες αλλαγές σας φαίνεται τρομακτική, μην αγχώνεστε. Αν τα μαλλιά σας φαίνονται υγιή και είστε ικανοποιημένοι με την κατάσταση και των δύο, τότε μπορείτε απλώς να εναλλάσσετε τα προϊόντα εποχιακά.

Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να επιλέξετε σαμπουάν, μαλακτικά και θεραπείες που ξεκαθαρίζουν ή καταπολεμούν το φριζάρισμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όταν κάνει κρύο έξω, μπορείτε να επιλέξετε πιο πλούσιες εκδοχές των προϊόντων που χρησιμοποιείτε, αυτές που χαρακτηρίζονται ως «ενυδατικές» ή «επανορθωτικές».Πηγή