Το συκώτι σας είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο στο σώμα σας και είναι υπεύθυνο για πολλές λειτουργίες. Βοηθά στη ρύθμιση της πήξης του αίματος, στην απομάκρυνση τοξινών όπως το αλκοόλ από την κυκλοφορία του αίματος, στην παραγωγή χολής κ. λπ.

Ωστόσο, το συκώτι σας μπορεί να υποστεί βλάβη και να έχει μειωμένη λειτουργία λόγω κάποιας ασθένειας ή αλλαγής του τρόπου ζωής.

Τι είναι η ηπατική νόσος;

Η ηπατική νόσος είναι ένας πολύ ευρύς όρος που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές καταστάσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία του ήπατος. Οι ασθένειες του ήπατος περιλαμβάνουν ιογενή ηπατίτιδα όπως μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD-ηπατικό λίπος), ηπατίτιδα Α, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, ηπατίτιδα D, ηπατίτιδα Ε, ακόμη και καρκίνο (ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα-Eck). Μερικές φορές αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως, αλλά όχι πάντα.

5 σημάδια ότι κάτι πάει λάθος με το συκώτι

1. Κίτρινο δέρμα ή μάτια

Ένα σημάδι ηπατικής νόσου είναι το κιτρίνισμα των λευκών των ματιών και του δέρματος, γνωστό ως ίκτερος. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει περίσσεια χολερυθρίνης, μια χρωστική ουσία που παράγεται κατά τη φυσική διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα. Η χολερυθρίνη συνήθως επεξεργάζεται από το ήπαρ και απομακρύνεται από το σώμα, αλλά πάρα πολύ μπορεί να προκαλέσει ίκτερο και να υποδεικνύει ηπατικά προβλήματα.

Τα υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα για τους ενήλικες, αλλά το υποκείμενο πρόβλημα που την προκαλεί μπορεί να είναι. Γι ‘ αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αλλαγές χρώματος στο δέρμα ή τα μάτια.

2. Σκουρόχρωμα ούρα

Τα σκουρόχρωμα ούρα συνήθως υποδεικνύουν την ανάγκη να πίνετε υπερβολικό υγρό. Αλλά είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό σημάδι για άτομα με ηπατική νόσο. Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση χολερυθρίνης, η οποία μπορεί να μετατρέψει τα ούρα σε σκούρο πορτοκαλί, καφέ ή πορτοκαλί χρώμα. Εάν πίνετε συνήθως νερό και παρατηρήσετε ότι έχετε πρόβλημα με το χρώμα των ούρων σας, μπορεί να υποδηλώνει ότι συμβαίνει κάτι άλλο.

3. Φαγούρα δέρματος

Εάν το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά, μια ουσία που ονομάζεται χολικό οξύ μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα. Αυτά τα οξέα μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στο δέρμα, ειδικά στα χέρια και τα πόδια. Ο κνησμός είναι έντονος, σταδιακά επιδεινώνεται και το δέρμα γίνεται πιο επιρρεπές σε φλεγμονή.

4. Οίδημα στα πόδια, τους αστραγάλους και την κοιλιά

Μπορεί να μην σχετίζονται με ηπατικά προβλήματα, αλλά το πρήξιμο στα πόδια ή τους αστραγάλους μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη θεραπεία της κίρρωσης.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η κίρρωση επιβραδύνει τη ροή του αίματος μέσω του ήπατος και αυξάνει την πίεση στις φλέβες που φέρνουν αίμα μέσω των οργάνων. Η πίεση σε αυτή τη φλέβα, γνωστή ως πυλαία φλέβα, μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρού στα πόδια, που ονομάζεται οίδημα, και στην κοιλιά, που ονομάζεται ασκίτης. Οίδημα και ασκίτης μπορεί να εμφανιστούν εάν το ήπαρ δεν παράγει σωστά ορισμένες πρωτεΐνες αίματος, όπως η αλβουμίνη.

5. Μώλωπες και αιμορραγία

Τα άτομα με ηπατική βλάβη μπορούν να πάρουν μώλωπες ή να αιμορραγούν όταν τραυματιστούν. Το ήπαρ παράγει πρωτεΐνες που χρειάζεται το αίμα για να πήξει, αλλά αν δεν λειτουργεί καλά, είναι πιο πιθανό να αιμορραγεί.

Τι να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ηπατική βλάβη

Τα ηπατικά προβλήματα δεν πρέπει να αγνοούνται. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ο διαβήτης τύπου 2, η επαφή με τοξίνες ή το οικογενειακό ιστορικό ηπατικής νόσου είναι παράγοντες κινδύνου για ηπατική βλάβη.Πηγή