Τα συμπτώματα στα μάτια μπορεί να έχουν σοβαρές αιτίες, γι’ αυτό δεν πρέπει να τα αγνοούμε όταν είναι έντονα ή αν δεν υποχωρούν σε λίγες ώρες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν περιστασιακά κάποια συμπτώματα στα μάτια τους. Μερικά από αυτά είναι ήπια και υποχωρούν μόνα τους, ενώ άλλα αντιμετωπίζονται εύκολα στο σπίτι. Κάποια άλλα όμως απαιτούν την φροντίδα ενός ειδικού.

Ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εξηγεί που μπορεί να οφείλονται μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στα μάτια. Αν έχετε κάποιο από αυτά και είναι έντονο ή δεν υποχωρεί σε λίγες ώρες, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Θολή όραση

Όταν αφορά ό,τι βρίσκεται σχετικά κοντά, μπορεί να οφείλεται σε κάποια διαθλαστική ανωμαλία, όπως η πρεσβυωπία. Αν αφορά και την κοντινή και την μακρινή όραση, μπορεί να οφείλεται σε αστιγματισμό.

Άλλες πιθανές αιτίες του θολώματος της όρασης είναι ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς κ.λπ.

Μείωση της νυκτερινής όρασης

Όταν η όραση μειώνεται σταδιακά τη νύχτα και γίνονται δυσδιάκριτα τα αντικείμενα, το άτομο μπορεί να πάσχει από καταρράκτη, μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (συνήθως είναι κληρονομική) κ.λπ.

Πόνος στο μάτι

Όταν δεν υπάρχει ιστορικό τραυματισμού και ο πόνος είναι επίμονος, μπορεί να οφείλεται σε διάφορα νοσήματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται παθήσεις του θυρεοειδούς και νευρολογικές ασθένειες (π.χ. πολλαπλή σκλήρυνση).

«Τυφλά» σημεία στο οπτικό πεδίο

Όταν ένα άτομο παύει να βλέπει κάποιο τμήμα του οπτικού πεδίου (δηλαδή έχει σκότωμα) μπορεί να πάσχει, μεταξύ άλλων, από:

  • Γλαύκωμα
  • Τραύμα του αμφιβληστροειδούς
  • Προβλήματα στην ωχρά κηλίδα
  • Επιπλοκές του διαβήτη

Αν το σκότωμα μοιάζει με κουρτίνα που έρχεται από το πλάι του οπτικού πεδίου προς το κέντρο του, οι πιθανές αιτίες είναι αιμορραγία ή αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα στο πίσω μέρος του ματιού.

Αν το σκότωμα εκδηλώνεται σε επίπεδα (π.χ. το άτομο βλέπει ένα αντικείμενο μόνο από τη μέση και πάνω, γιατί από τη μέση και κάτω είναι μαύρο), πιθανές αιτίες είναι  η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η αιμορραγία στο υαλώδες σώμα κ.λπ.

Κοκκίνισμα των ματιών

Συνήθως οφείλεται σε ερεθισμό ή αλλεργική αντίδραση σε παράγοντες όπως οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, ο καπνός, η σκόνη κ.λπ. Άλλες πιθανές αιτίες είναι η επιπεφυκίτιδα, η κόπωση των ματιών, η ρήξη των τριχοειδών αγγείων στην επιφάνεια των ματιών, η έλλειψη ύπνου κ.λπ. Τα μάτια μπορεί επίσης να κοκκινίσουν και από την υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Όταν το κοκκίνισμα συνοδεύεται από πόνο, ευαισθησία στο φως και θολωμένη όραση, μπορεί να έχει πιο σοβαρή αιτία (π.χ. ραγοειδίτιδα, οξύ γλαύκωμα, σοβαρή οφθαλμική λοίμωξη κ.λπ.).

Διπλωπία

Όταν το άτομο βλέπει διπλά είδωλα μπορεί να έχει υψηλό αστιγματισμό, κερατόκωνο ή στραβισμό. Άλλες πιθανές αιτίες είναι διάφορα σωματικά νοσήματα, όπως παθήσεις του θυρεοειδούς, μυασθένεια, εγκεφαλικά επεισόδια λόγω υπέρτασης στις μεγαλύτερες ηλικίες κ.λπ.

Αίσθημα πίεσης στο μάτι

Μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι έχει αρχίσει η ανάπτυξη γλαυκώματος.

Στίγματα στο οπτικό πεδίο

Τα στίγματα (π.χ. τελίτσες, μυγάκια κ.λπ.) που διέρχονται από το οπτικό πεδίο μπορεί να οφείλονται σε αποκόλληση υαλοειδούς ή αμφιβληστροειδούς.

Παραμόρφωση αντικειμένων

Όταν το άτομο βλέπει ξαφνικά τα αντικείμενα παραμορφωμένα μπορεί να έχει υγρού τύπου εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Παραμόρφωση σημαίνει, π.χ., ξεθωριασμένα χρώματα, τεθλασμένες αντί για ευθείες γραμμές κ.λπ.

Συχνοί πονοκέφαλοι

Αν και ο πονοκέφαλος δεν θεωρείται σύμπτωμα που σχετίζεται με τα μάτια, συχνά οφείλεται στον κάματό τους (κούραση). Ο κάματος αναπτύσσεται όταν κάποιος δεν βλέπει καλά και οι μύες των ματιών του αναγκάζονται να εργάζονται πολύ σκληρά.



agrinio24.gr