Το φυσικό αέριο (CNG) αποτελεί το φιλικότερο προς το περιβάλλον καύσιμο για κινητήρες εσωτερικής καύσης, αφού λόγω της χημικής του σύστασης η καύση του εκπέμπει σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές ρύπων σε σχέση με τη βενζίνη, το πετρέλαιο, αλλά και το υγραέριο (LPG).

Ενδεικτικά ως προς τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, ένα όχημα που χρησιμοποιεί για την κίνηση του φυσικό αέριο εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) κατά 25%, ενώ εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι έχει εξαιρετικά χαμηλότερες εκπομπές οξειδίων του αζώτου (ΝΟx) και μονοξειδίου του άνθρακα (CO). Τέλος μηδενικές είναι οι εκπομπές σωματιδίων, αφού το φυσικό αέριο δεν περιέχει στη σύνθεση του θείο (S).

Βέβαια τα εκ κατασκευής επιβατικά οχήματα που καταναλώνουν φυσικό αέριο είναι ακόμα λίγα και ακόμα πιο λίγα είναι (στην χώρα μας τουλάχιστον) τα πρατήρια που διαθέτουν το καύσιμο αυτό.

Ένα από τα λίγα μοντέλα που κινούνται και με φυσικό αέριο, είναι το Panda της Fiat, μιας εταιρίας που έχει ήδη πουλήσει περισσότερα από 750.000 επαγγελματική ή επιβατικά οχήματα που χρησιμοποιούν για την κίνηση τους φυσικό αέριο (CNG).

Το φιλικό προς το περιβάλλον Panda CNG, με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα Twinair απόδοσης 80 ίππων, επιβεβαιώθηκε και στις δοκιμές eco-test του Γερμανικού οργανισμού ADAC, όπου το «Φιατάκι» ήταν το μοναδικό αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης που απόσπασε τη μέγιστη βαθμολογία των 5 αστεριών. Τα υπόλοιπα 6 αυτοκίνητα που κατέκτησαν τη μέγιστη βαθμολογία ήταν όλα αμιγώς ηλεκτρικά, με το κόστος αγοράς τους να είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το εκείνο του Panda, ενώ υπολείπονται σημαντικά σε συνολική αυτονομία.

Με το Panda CNG, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ενός οχήματος αντίστοιχα φιλικού προς το περιβάλλον με ένα ηλεκτρικό, διατηρώντας παράλληλα την πρακτικότητα και τον προσιτό χαρακτήρα που έχουν καταστήσει το Panda το δημοφιλέστερο μοντέλο της κατηγορίας του στην Ευρώπη.

Το Panda CNG, παράλληλα με τον οικολογικό του χαρακτήρα, διαθέτει αυτονομία άνω των 1.000χλμ., χάρη στις δεξαμενές φυσικού αερίου (12 κιλά), αλλά και το ρεζερβουάρ βενζίνης (35 λίτρα), με μέση κατανάλωση λιγότερο από 3 ευρώ/100χλμ..

Το Panda CNG είναι ετοιμοπαράδοτο στην τιμή των 11.990 ευρώ και καλύπτεται με 5 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση και 5 χρόνια οδική βοήθεια.

Νίκος Τσάδαρης

newsbeast.grΠηγή