Η λήψη βιταμίνης D και ασβεστίου δύο φορές την ημέρα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να σας πιάσει ξανά ίλιγγος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι για άτομα με ίλιγγο θέσης, η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D και ασβεστίου είναι ένας απλός, χαμηλού κινδύνου τρόπος για να αποφευχθεί η υποτροπή του ιλίγγου”, δήλωσε ο δρ. Ji-Soo Kim, από το Κολέγιο Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ στην Κορέα. “Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εάν έχετε αρχικά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D”, πρόσθεσε.

Ο ίλιγγος θέσης συμβαίνει όταν μια αλλαγή στη θέση του κεφαλιού δίνει στον ασθενή μια ξαφνική αίσθηση περιστροφής. Είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους ιλίγγου. Περίπου το 86% των ατόμων με αυτή τη μορφή ιλίγγου υποφέρουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και χάνουν αρκετές ημέρες στη δουλειά.

Πώς έγινε η έρευνα για τη βιταμίνη D και τον ίλιγγο

Η μελέτη εξέτασε 957 άτομα στην Κορέα με ίλιγγο θέσης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, παρέμβασης και παρατήρησης.

Στα 445 άτομα στην ομάδα καταγράφηκαν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους στην αρχή της μελέτης. Από τα 348 άτομα με επίπεδα βιταμίνης D κάτω από 20 ng/mL ξεκίνησαν με συμπληρώματα βιταμίνης D 400 μονάδων και 500 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου δύο φορές την ημέρα. Στα άτομα με επίπεδα βιταμίνης D ίση ή μεγαλύτερα από 20 ng/ml δεν δόθηκαν συμπληρώματα.

Στα 512 άτομα στην ομάδα παρατήρησης δεν καταγράφηκαν στην αρχή τα επίπεδα βιταμίνης D και δεν έλαβαν καθόλου συμπληρώματα.

Τι διαπιστώθηκε

  • Εκείνοι στην ομάδα παρέμβασης που έλαβαν τα συμπληρώματα είχαν χαμηλότερο ποσοστό υποτροπής για επεισόδια ιλίγγου μετά από ένα χρόνο κατά μέσο όρο από αυτά της ομάδας παρατήρησης.
  • Τα άτομα που έλαβαν συμπληρώματα είχαν μέσο ποσοστό υποτροπής 0,83 φορές ανά άτομο ετησίως, σε σύγκριση με 1,10 φορές ανά άτομο ανά έτος για εκείνους στην ομάδα παρατήρησης. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση ιλίγγων κατά 24% ανά έτος.
  • Φάνηκε να υπάρχει μεγαλύτερο όφελος για εκείνους που είχαν μεγαλύτερη ανεπάρκεια σε βιταμίνη D κατά την έναρξη της μελέτης. Όσοι ξεκίνησαν με επίπεδα βιταμίνης D χαμηλότερα από 10 ng/mL είδαν μείωση 45% στο ετήσιο ποσοστό υποτροπής, ενώ εκείνοι που ξεκίνησαν με επίπεδα βιταμίνης D στα 10 έως 20 ng/mL είδαν μείωση μόνο 14%. Συνολικά, το 38% των ατόμων στην παρεμβατική ομάδα είχαν ένα ακόμα επεισόδιο ιλίγγου, σε σύγκριση με το 47% των ατόμων στην ομάδα παρατήρησης.

“Η μελέτη μας προτείνει ότι μια φθηνή θεραπεία χαμηλού κινδύνου όπως τα δισκία βιταμίνης D και ασβεστίου μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη αυτής της κοινής, και συνήθως επαναλαμβανόμενης, διαταραχής”, σχολίασε ο δρ. Kim.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων δεν την ολοκλήρωσε. Οι περισσότεροι που ανατέθηκαν να πάρουν τα συμπληρώματα εγκατέλειψαν την μελέτη από ό,τι στην ομάδα παρατήρησης.

Πηγή: iatropedia.gr



agrinio24.gr