Προετοιμασία: 30΄ / Ψήσιμο: 20΄-25΄

Υλικά (για περίπου 40 κομμάτια)

  • 1 κούπα (200 γρ.) μπίρα
  • 1/2 κούπα (100 γρ.) κονιάκ
  • 2 κούπες (400 γρ.) σπορέλαιο
  • 30 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/4 κούπας (30 γρ.) ζάχαρη άχνη
  • 6½ κούπες (850 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σιρόπι μπίρας

  • 2 κούπες (400 γρ.) μπίρα
  • 3 κούπες (600 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 5 κουτ. σούπας (100 γρ.) μέλι

Σερβίρισμα

  • μπόλικη κοπανισμένη καρυδόψιχα
  • μέλι, για το τελικό μέλωμα

Διαδικασία

Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την μπίρα, τη ζάχαρη και τα ξυλάκια κανέλας. Τα ζεσταίνουμε και, αφού κοχλάσουν, μετράμε 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Μελομακάρονα: Σε μια λεκάνη βάζουμε τα ποτά, το λάδι και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα κανελογαρίφαλα, τη σόδα και την άχνη, ανακατεύουμε και ρίχνουμε μεμιάς όλο το αλεύρι.

Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με το χέρι, με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι – δεν χρειάζεται επίμονο ανακάτεμα, για να μη σφίξει το μείγμα.

Πλάθουμε μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα και σχετικά μικρό μέγεθος και τα στρώνουμε σε λαμαρίνες φούρνου, καλυμμένες με χαρτί ψησίματος.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 20-25 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και, όσο είναι ακόμη καυτά, τα ρίχνουμε σε δόσεις στο κρύο σιρόπι.

Τα αφήνουμε για 1 λεπτό, γυρίζοντάς τα μερικές φορές για να απορροφήσουν καλά το σιρόπι, και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.

Σε μια πιατέλα απλώνουμε λίγο μέλι και τριμμένο καρύδι. Απλώνουμε μία στρώση σιροπιασμένα μελομακάρονα, περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με καρύδια. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.

kathimerini.gr



agrinio24.gr