Το Ισραήλ είναι έτοιμο να απαντήσει με βαριά αντίποινα ενώ το Ιράν προειδοποιεί για «ανείπωτες συνέπειες», την στιγμή που ο Ερντογάν ρίχνει λάδι στη φωτιά, απειλώντας το Ισραήλ ακόμη και με εισβολή.
Βουβός πόνος
Την ίδια στιγμή, σε βαρύ πένθος και οδύνη έγιναν οι κηδείες των 12 παιδιών που έπαιζαν ποδόσφαιρο στο γήπεδο όταν έπεσαν οι ρουκέτες και τα σκότωσαν.
Χιλιάδες μαυροντυμένοι άνθρωποι είπαν το τελευταίο «αντίο». Μετέφεραν τα καλυμμένα με σάβανα φέρετρα στους δρόμους της περιοχής, που το Ισραήλ απέσπασε από τη Συρία πριν από περίπου 40 χρόνια.
Μητέρες κρατούν τις φωτογραφίες των παιδιών τους, θρηνούν πάνω από τις σορούς τους.
Ανησυχία για κλιμάκωση της έντασης
Η αιματηρή πυραυλική επίθεση στην περιοχή των Δρούζων προκαλεί παγκόσμια ανησυχία για διεύρυνση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ κατηγορεί για το χτύπημα τη Χεζμπολάχ και απειλεί με αντίποινα.
Η ισλαμική οργάνωση και εταίρος της κυβέρνησης του Λιβάνου αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη, υποστηρίζοντας ότι ο πύραυλος ανήκει στην ισραηλινή αεράμυνα. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι στην περιοχή μόνο η Χεζμπολάχ διαθέτει αυτόν τον τύπο ρουκέτας.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου, διέκοψε την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και επέστρεψε εσπευσμένα στο Τελ Αβίβ για να παρευρεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τα μέλη του, τον εξουσιοδότησαν να ορίσει τον τόπο τον χρόνο των αντιποίνων.
Η Ουάσιγκτον στηρίζει το Τελ Αβίβ και κατηγορεί τη Χεζμπολάχ για την επίθεση.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία, τελεία και παύλα. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι πύραυλοι ή ο πύραυλος προήλθαν από τη Χεζμπολάχ. Στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις».
Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου ζητά τη «διεξαγωγή διεθνούς έρευνας» σχετικά με την επίθεση. Η Βηρυτός απέκλεισε το ενδεχόμενο η Χεζμπολάχ να είχε στοχοποιήσει αμάχους και εκτίμησε ότι για το χτύπημα μπορεί να ευθύνονται άλλες οργανώσεις, κάνοντας λόγο ακόμη και για πιθανό «λάθος του Ισραήλ ή ακόμη και για λάθος της Χεζμπολάχ».
Εν μέσω των φόβων για κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή, αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν προληπτικά τις πτήσεις από και προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου, τουλάχιστον μέχρι αύριο.
Οι απειλές Ερντογάν
Σε αυτό το κλίμα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να εισέλθει στο Ισραήλ όπως είχε κάνει στο παρελθόν στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αν και δε διευκρίνισε τι είδους παρέμβαση πρότεινε.
«Όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ και στη Λιβύη, θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο σε αυτούς».
Ο Ερντογάν, ο οποίος υπήρξε σφοδρός επικριτής της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, άρχισε να συζητά για τον πόλεμο αυτόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην οποία εξήρε την αμυντική βιομηχανία της χώρας του.
Σχολιάζοντας την τελευταία απειλή του Τούρκου προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισράηλ, Ισραέλ Κατς, τον συνέκρινε με τον πρώην δικτάτορα του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.
«Ο Ερντογάν ακολουθεί τον δρόμο του Σαντάμ Χουσεΐν και απειλεί να επιτεθεί στο Ισραήλ. Θα πρέπει απλώς να θυμάται τι συνέβη εκεί και πώς τελείωσε».
Λίγα λεπτά αργότερα, ο τουρκικό ΥΠΕΞ, με ανάρτησή του, χαρακτήρισε «Χίτλερ» τον Νετανιάχου, μιλώντας για γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη.