Σε κοινή επιστολή τους τονίζουν πως δεν μπορεί να παρακαμφθεί η ρητή απαγόρευση των πανεπιστημίων αυτών από το άρθρο 16, με βάση μία σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία του Συντάγματος.
«Στο άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, ότι οι καθηγητές τους είναι δημόσιοι λειτουργοί και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται», αναφέρουν οι 8 συνταγματολόγοι.
«Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση. Είμαι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, αλλά αν δεν υπάρχει αυτή η αναθεωρηση θα επιτρέπεται αυτή η αμφισβήτηση, νομική και συνταγματική αμφισβήτηση μέχρι να λυθεί απο ένα δικαστήριο είτε εθνικό είτε ευρωπαικό», είπε ο Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.
Αγκάθι στο επίμαχο νομοσχέδιο θεωρείται και η δυνατότητα που παρέχει σε κολλέγια που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο για κούφια πτυχία, να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσω franchising.
Επιστημονικοί και πολιτικοί κύκλοι καταγγέλουν ρουσφέτι του υπουργείου Παιδείας σε κολλεγιάρχες που βάζει βόμβα στα θεμέλια της ιστορικότερης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης των τελευταίων ετών.
Πρόκειται μάλιστα σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές για τους ίδιους ιδιωτικούς φορείς που εμπλέκονται στη σπατάλη δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης για κονδύλια κατάρτισης.
Mε κινητοποιήσεις και καταλήψεις πανεπιστημίων συνεχίζουν να αμτιδρούν χιλιάδες φοιτητές στο νομοσχέδιο.