Το Παρίσι ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα Ολυμπιακό Τουρνουά με πολύ ξεχωριστή σημασία για το άθλημα του τένις.
Ο Άντι Μάρεϊ ανακοίνωσε πως αυτή θα είναι η τελευταία του διοργάνωση, ο Ραφαέλ Ναδάλ θα δώσει κι αυτός κάποιες από τις τελευταίες του μεγάλες μάχες, ενώ ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα έχει τη μοναδική ευκαιρία που του απέμεινε για να κατακτήσει το μόνο επίτευγμα που του έχει… διαφύγει, που δεν είναι άλλο από ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, που διακαώς επιθυμεί.
Όλες αυτές οι συγκυρίες καθιστούν πολύ ενδιαφέρουσα μια αναδρομή στα Ολυμπιακά Τουρνουά του 21ου αιώνα, που θα μας θυμίσει πως αυτοί οι θρύλοι του αθλήματος έφτασαν ως εδώ, βάζοντας φυσικά στη συζήτηση και τον Ρότζερ Φέντερερ, αλλά και ορισμένους παίκτες που επηρέασαν καθοριστικά την ιστορία.
2000 – Σίδνει
Η πρώτη παρουσία κάποιου εκ των προαναφερθέντων «μύθων» του τένις, ήταν αυτή του Ρότζερ Φέντερερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 του Σίδνει.
Παρ’ ότι μόλις 20 ετών, ο Ελβετός διέγραψε μια εκπληκτική πορεία, φτάνοντας στα ημιτελικά δίχως να χάσει ούτε σετ.
Εκεί βρήκε απέναντί του τον Τόμι Χαας, ο οποίος τον σταμάτησε. Ο Γερμανός αργότερα έγινε καλός του φίλος, ενώ απέναντί του ο Φέντερερ πανηγύρισε μια από τις σημαντικότερες νίκες της καριέρας του, στο Roland Garros του 2009, το οποίο αποτελεί από μόνο του μια ξεχωριστή ιστορία.
2004 – Αθήνα
Το 2004, δεν υπήρχαν Ναδάλ και Τζόκοβιτς (στο κορυφαίο επίπεδο) και Big-3, αλλά είχε ήδη ξεκινήσει η εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του Ρότζερ Φέντερερ.
Ο Ελβετός, που τότε συμπλήρωνε τα 23 του χρόνια, είχε ήδη πανηγυρίσει τα δύο πρώτα του Wimbledon (2003, 2004) και το παρθενικό του Αυστραλιανό Όπεν (2004) και ήρθε στην Αθήνα ως το ακλόνητο φαβορί.
Παρ’ όλα αυτά, έπεσε θύμα μιας τεράστιας έκπληξης. Ο Τόμας Μπέρντιχ, που αργότερα διέγραψε μια σπουδαία καριέρα, δεν είχε κλείσει τα 19 του χρόνια και πραγματοποιούσε τα πρώτα του βήματα στο tour. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και να «σοκάρει» το Νο.1 του κόσμου, επικρατώντας μάλιστα με ανατροπή (4-6, 7-5, 7-5).
Το χρυσό μετάλλιο κατέληξε στα χέρια του Χιλιανού, Νικολάς Μασού, πράγμα που αναδεικνύει το μέγεθος της ευκαιρίας που απώλεσε ο Φέντερερ.
2008 Πεκίνο
Η ώρα του Ραφαέλ Ναδάλ έφτασε το 2008 στο Πεκίνο. Αφού «λύγισε» τον Τζόκοβιτς σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό, ο Ισπανός καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες τον Χιλιανό με το φημισμένο forehand, Φερνάντο Γκονζάλες.
Ο Ρότζερ Φέντερερ βρισκόταν στην άλλη πλευρά του ταμπλό, έχοντας θεωρητικά έναν βατό δρόμο μέχρι τον τελικό, αλλά ο Αμερικανός Τζέιμς Μπλέικ τον απέκλεισε στα προημιτελικά.
2012 Λονδίνο
Το καλοκαίρι του 2012, το Λονδίνο αποτέλεσε το επίκεντρο του παγκοσμίου τένις, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες διαδέχθηκαν το Wimbledon στην πρωτεύουσα της Αγγλίας.
Οι δύο τεράστιες αυτές διοργανώσεις είχαν ένα βασικότατο κοινό χαρακτηριστικό (εκτός από τα ίδια κορτ), το οποίο ήταν το ζευγάρι του τελικού, ανάμεσα σε Άντι Μάρεϊ και Ρότζερ Φέντερερ.
Ο Ελβετός πλήγωσε τον Βρετανό στο Wimbledon, για να πάρει ο Μάρεϊ την εκδίκησή του με έναν απόλυτα επιβλητικό τρόπο στο Ολυμπιακό Τουρνουά.
Βέβαια, για να παραδοθεί με αυτόν τον τρόπο ο Φέντερερ, είχε βάλει το χέρι του ένας άλλος υπέροχος παίκτης, που δε θα συναντήσουμε για πρώτη φορά στην ιστορία που εκτυλίσσεται.
Ο λόγος για τον Χουάν Μαρτίν Nτελ Πότρο, ο οποίος εξόντωσε τον Φέντερερ σε έναν πραγματικά μυθικό ημιτελικό, ο οποίος κρίθηκε στο τρίτο και τελευταίο σετ με 19-17 στα games!
2016 Ρίο
Ο Άντι Μάρεϊ έκανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες προσωπική του υπόθεση, κατακτώντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά το χρυσό μετάλλιο. Αντίπαλός του στον τελικό, ο Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο. Σε εκείνο το τουρνουά, ο Αργεντινός είχε πραγματοποιήσει διαδοχικές υπερβάσεις, ανοίγοντας το δρόμο στον Βρετανό.
Στον πρώτο κιόλας γύρο, πέταξε εκτός μετά από μεγάλη μάχη τον Νόβακ Τζόκοβιτς, με το φινάλε του αγώνα να βρίσκει τους δύο να αγκαλιάζονται και να ξεσπούν σε κλάματα με λυγμούς.
Σα να μην έφτανε αυτό, στον ημιτελικό νίκησε και τον Ναδάλ, σε ένα εξίσου σπουδαίο παιχνίδι.
Στον τελικό πάλεψε όσο μπορούσε, αλλά ηττήθηκε με 3-1 σετ, παρ’ ότι βρέθηκε μια ανάσα από το να ισοφαρίσει σε 2-2.
2021 Τόκιο
Το 2021, με τους Ναδάλ, Φέντερερ και Μάρεϊ παροπλισμένους, ο κυρίαρχος του αθλήματος πλέον Τζόκοβιτς είχε μια τεράστια ευκαιρία να εκπληρώσει το απωθημένο του. Και όλα πήγαιναν βάσει σχεδίου, όταν στον ημιτελικό απέναντι στον Σάσα Ζβέρεφ προηγήθηκε στα σετ, μην έχοντας χάσει ούτε ένα στην πορεία του έως εκεί.
Κι όμως, ο Ζβέρεφ είχε τα αποθέματα να φτάσει σε μια εκπληκτική ανατροπή, πραγματοποιώντας σαρωτική εμφάνιση στο υπόλοιπο του αγώνα και φτάνοντας στη νίκη και αργότερα στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.