Μπορεί η Ιταλία να φημίζεται για τα ζυμαρικά και τις πίτσες, αλλά η αλήθεια είναι πως εμείς οι Έλληνες έχουμε πάρει γεύσεις από το εξωτερικό και τις έχουμε εξελίξει. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με τον καφέ και την πίτσα. Τα έχουμε πάει ένα βήμα παραπέρα. Και βέβαια κανείς δε μπορεί να συγκρίνει οποιαδήποτε συνταγή με τις παραδοσιακές μοναστηριακές.

Ένα μικρό μυστικό πριν ξεκινήσετε: Για να δώσετε στη ζύμη της πίτσας άρωμα, μπορείτε να βάλετε αποξηραμένη ρίγανη ή βασιλικό ή θυμάρι. Ταιριάζουν πολύ και θα απογειώσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Για την πίτσα μαργαρίτα θα χρειαστούμε 15 γρ. Μαγιά, 1,5 ποτήρι χλιαρό νερό, 450 γρ. αλεύρι, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, 1 φλιτζάνι του καφέ λάδι, 800 γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες και στραγγισμένες, 300 γρ. κασέρι τριμμένο ή κίτρινο νηστίσιμο τυρί (σε περίπτωση που τηρούμε νηστεία), 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένος, ξερός βασιλικός.

Επί το έργον:

Ανακατεύουμε τη μαγιά στο μισό νερό, ώσπου να διαλυθεί καλά και ρίχνουμε λίγο αλεύρι, ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα και το αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο, ώσπου να φουσκώσει. Στη συνέχεια βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι. Προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά, το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε καλά το μείγμα. Έπειτα, αφήνουμε πάλι το μείγμα σε ένα ζεστό σημείο σκεπασμένο, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Απλώνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο ταψί. Από πάνω στρώνουμε τις ντομάτες και το τριμμένο κασέρι. Πασπαλίζουμε με βασιλικό, ρίχνουμε λίγο λάδι στην πίτσα και την ψήνουμε στους 230 βαθμούς για 20 λεπτά. Αν επιθυμείτε μπορείτε να προσθέσετε 50 γρ. μαύρες ελιές ή κάπαρη ή 100 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες και ψιλοκομμένη πιπεριά.

dogma.gr



Πηγή