Ένα από τα πιο δημοφιλή τεστ προσωπικότητας είναι ο δείκτης Myers-Briggs. Ο MBTI, όπως αναφέρεται εν συντομία, είναι μια δοκιμασία προσωπικότητας που βασίζεται στα έργα του Carl Jung. Σε αντίθεση με άλλα τεστ που μετρούν πολύ συγκεκριμένες πτυχές της συμπεριφοράς μας και των μοντέλων της σκέψης, ο ΜΒΤΙ αναπτύχθηκε για να διερευνήσει τις πιο σημαντικές και μοναδικές πτυχές που θα μπορούσαν να περιγράψουν την προσωπικότητα του κάθε ατόμου, μέσω 16 τύπων προσωπικότητας. Και υπάρχει ένας τύπος που ξεχωρίζει – ο τύπος προσωπικότητας INTP.

Τι ξεχωριστό έχει αυτός ο τύπος προσωπικότητας

Οι άνθρωποι με αυτή την προσωπικότητα αποτελούν περίπου το 3% του πληθυσμού και, πιο συγκεκριμένα, μόλις το 5% των ανδρών και το 2% των γυναικών.

Αυτοί οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από δυσπιστία και προσπάθεια να βρουν λογικές εξηγήσεις για όσα τους ενδιαφέρουν, αναλύοντας συνεχώς καταστάσεις στο μυαλό τους με στόχο να λύσουν κάθε πρόβλημα σε βάθος. Η τάση τους προς την τελειομανία τους κάνει συχνά να διορθώνουν τους άλλους.

Είναι ήσυχοι και ευέλικτοι, γεγονός που τους επιτρέπει να προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορες καταστάσεις.

Η κοινωνική αλληλεπίδραση δεν είναι το δυνατό τους σημείο, καθώς τους αρέσει να περνούν χρόνο μόνοι.

Είναι δεν αξιοσημείωτο ότι εκτιμούν τη διάνοια πάνω από το συναίσθημα.

Δυνατά σημεία:

 • Αφηρημένη σκέψη
 • Επίλυση προβλημάτων
 • Πιστός στον κύκλο του
 • Λογικός
 • Δημιουργικός
 • Ανεξάρτητος

Αδυναμίες:

 • Αυτοαμφιβολία
 • Αναισθησία ή ψυχρότητα
 • Απόμακρη (ή φαινομενικά απόμακρη) στάση
 • Ζητήματα επικοινωνίας συναισθημάτων
 • Μπορεί να είναι δογματικός

Πώς θα αναγνωρίσετε έναν INTP

INTP στις σχέσεις

Ο τύπος INTP μπορεί να αργεί να ανοίξει, αλλά μόλις το κάνει, μπορεί να είναι απίστευτα πιστός και στοργικός. Ωστόσο, έχει ισχυρό αίσθημα ανεξαρτησίας, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στην ευαλωτότητα.

Κι επειδή σε αυτόν τον τύπο προσωπικότητας αρέσει να συλλογίζεται, να σκέφτεται αφηρημένα και να λύνει προβλήματα, εκτιμά έναν σύντροφο που μπορεί να συμβαδίσει με το μυαλό του και να τον διεγείρει εγκεφαλικά.

Εάν βγαίνετε ραντεβού με ένα INTP, είναι καλή ιδέα να είστε ευθύς με την επικοινωνία σας και να δημιουργήσετε ένα ασφαλές και ανοιχτό περιβάλλον για αυτούς, καθώς αυτός ο τύπος προσωπικότητας μπορεί να δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματά του.

INTP στο χώρο εργασίας

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, στον INTP αρέσει μια καριέρα όπου μπορεί να δουλέψει το μυαλό του, λύνοντας προβλήματα και ανατρέποντας τις έννοιες. Του αρέσουν επίσης οι καριέρες όπου μπορεί να είναι εκφραστεί δημιουργικά, όπως στην τεχνολογία, τις επιστήμες, τις επιχειρήσεις και πολλά άλλα. Η δημιουργικότητά του μπορεί επίσης να βρει δρόμο σε καριέρες όπως η αρχιτεκτονική ή η περιβαλλοντική μηχανική.

Κι επειδή αυτός ο τύπος προσωπικότητας έχει μεγάλη ανεξαρτησία, αναζητά πάντα δουλειά. Ιδανικά μια δουλειά όπου μπορεί να είναι αυτόνομος και να εργάζεται μόνος του – επομένως μεγάλες ομάδες ή ρόλοι που έχουν έντονη αλληλεπίδραση με πελάτες (όπως οι πωλήσεις ή ο κλάδος των υπηρεσιών) πιθανότατα δεν θα του ταιριάζουν.

Είτε είστε INTP είτε κάποιος στη ζωή σας, αυτός ο τύπος προσωπικότητας είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει το μυαλό σας γεμάτο με αφηρημένες ιδέες και ιδέες. Και ενώ μπορεί στην αρχή να ντρέπονται και να δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, μόλις μάθουν να σας εμπιστεύονται και να ανοιχτούν, θα έχετε έναν φίλο για μεγάλο χρονικό διάστημα.Πηγή