1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα σε μικρούς κύβους

500 γρ. φασόλια χάντρες

1 συσκευασία κρεμμύδι ψιλοκομμένο

200 γρ. γραβιέρα σε κύβους

100 γρ καρότο σε κύβους

100 γρ. σέλερι σε κύβους

200 ml κόκκινο κρασί

400 ml ζωμός βοδινού

500 γρ. ντομάτα στον τρίφτη

1 δαφνόφυλλο

6 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο

1 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Στεγνώνετε το κρέας με χαρτί κουζίνας. Σ’ ένα μπολ, ανακατεύετε το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο.

Βράζετε τα φασόλια με το δαφνόφυλλο σε χαμηλή φωτιά για 30’.

Σ’ ένα βαθύ τηγάνι, βάζετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και αφήνετε να κάψει καλά.

Βάζετε τα κομμάτια του κρέατος λίγα λίγα, με τρόπο που να μην ακουμπάνε μεταξύ τους, και τ’ αφήνετε να ψηθούν εξωτερικά.

Στο ίδιο σκεύος, βάζετε το μείγμα με τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι, προσθέτετε τη ζάχαρη, το πιπέρι, αλατίζετε και αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να καραμελώσουν.

Θα χρειαστούν 15’ περίπου. Σβήνετε με το κρασί, δυναμώνετε τη φωτιά κι όταν το μείγμα αρχίζει να δένει, προσθέτετε την ντομάτα και τα φασόλια κι αφήνετε να βράσουν για 20’.

Προσθέτετε το κρέας και ολοκληρώνετε το μαγείρεμα σε 30’, σε φωτιά χαμηλής έντασης χωρίς καπάκι, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Προσθέτετε τη γραβιέρα και σερβίρετε.



Πηγή