Το Ιράν δεν έχει σχολιάσει τις αρχικές πληροφορίες ότι η επίθεση έγινε με κατευθυνόμενο πύραυλο από έδαφος τρίτης χώρας, ενώ η φωτογραφία του κτιρίου, στο οποίο διέμενε, το δείχνει σχεδόν άθικτο, με μόνο ένα τμήμα του να είναι καλυμμένο ώστε να μην είναι ορατές οι συνέπειες του χτυπήματος.
Νέα δεδομένα φέρνει άρθρο των ΝΥΤ, οι οποίοι γράφουν ότι ο Χανίγιε σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στον ξενώνα των Φρουρών της Επανάστασης δύο μήνες νωρίτερα. Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών η βόμβα ενεργοποιήθηκε από απόσταση, αναφέρει το δημοσίευμα.
Την ίδια ώρα ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής υποστηρίζει ότι το Τελ Αβίβ εντόπισε την τοποθεσία του Χανίγιε στην Τεχεράνη με τη βοήθεια κατασκοπευτικού λογισμικού.
«Το Ισραήλ φέρεται να τοποθέτησε εξελιγμένο λογισμικό υποκλοπής μέσω μηνύματος που εστάλη μέσω WhatsApp, που εστάλη στον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε. Αυτό το λογισμικό επέτρεψε στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες να εντοπίσουν την ακριβή θέση του μέσα στο διαμέρισμα. Ο Χανίγιε δολοφονήθηκε μετά από συνομιλία που είχε με τον γιο του, κατά την οποία εντοπίστηκε η τοποθεσία του», ανέφερε ο Ελίγια Τζ. Μανιε, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής.
Εν τω μεταξύ το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι σκότωσε και τον στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντεΐφ, σε επιχείρησή του στο Χαν Γιουνίς της Γάζας στις 13 Ιουλίου.
Η Χαμάς δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο του Ντεΐφ, ο οποίος επί 3 δεκαετίες ήταν το νούμερο ένα στις λίστες των καταζητούμενων από το Ισραήλ Παλαιστινίων. Σήμερα κυκλοφόρησε φωτογραφία του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας να σβήνει το όνομά του.
Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ θεωρείται ο εγκέφαλος της αιματηρής επίθεσης της 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ. Ήταν μέλος της Χαμάς από τη δεκαετία του 1980, με το Ισραήλ να τον κατηγορεί για σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε στάσεις λεωφορείων καθώς και για τη δολοφονία τριών Ισραηλινών στρατιωτών. Συμμετείχε στην κατασκευή των τούνελ κάτω από τη Γάζα και διεύθυνε τις επιχειρήσεις της Χαμάς κάτω από τη γη.
Μετά την εξόντωση του πολιτικού και του στρατιωτικού της διοικητή η Χαμάς βρίσκεται ακέφαλη με τα σενάρια να θέλουν τον άλλοτε ηγέτη της Χαλέντ Μασάλ να αναλαμβάνει και πάλι τα ηνία. Ο Μεσάλ περιγράφεται ως έμπειρος πολιτικά και χαρισματικός ενώ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία και το Κατάρ, όπου μένει εδώ και χρόνια.
Άλλο όνομα που κυκλοφορεί είναι του Χαλίλ Αλ Χάγια, που σήμερα είναι το νούμερο 2 στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς, έχει τη στήριξη του ηγέτη της στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ και είναι ένθερμος υποστηρικτής του ένοπλου αγώνα.