Φωτιές άναψε η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη που υπεραμύνθηκε του εργατικού νόμου και κατηγόρησε την Αριστερά για υποκρισία υποστηρίζοντας ότι τον ίδιο νόμο για το Βέλγιο τον υποδέχτηκαν θετικά κάνοντας λόγο για εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας ενώ ο ίδιος εδώ δέχτηκε πυρά για αντεργατικό νόμο και κατάργηση του 8ωρου.

Εκτός από τις αψιμαχίες του υπουργού Εργασίας με το Νάσο Ηλιόπουλο για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, για το ίδιο θέμα, Κωστής Χατζηδάκης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αντάλλαξαν πυρά, με την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Χατζηδάκη να αλληλοκατηγορούνται για ψέματα ως προς το τι ισχύει στο Βέλγιο και στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε:

«Ο κ. Χατζηδάκης προκαλεί με ψέμματα επιχειρώντας να κάνει το μαύρο άσπρο, κατά την προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Ο Υπουργός Εργασίας που κατήργησε το οκταώρο, επέβαλε τις ατομικές συμβάσεις και την απλήρωτη εργασία, θέσπισε τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, διέλυσε το ΣΕΠΕ, υπονόμευσε τις συλλογικές διαπραγματεύσειςκαι τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, και ποινικοποίησε το δικαίωμα στην απεργία, ζητά τώρα και τα ρέστα! Ισχυρίζεται ότι τάχα ο αντεργατικός νόμος του προβλέπει παρόμοιες ρυθμίσεις με τη συμφωνία που προωθεί η κυβέρνηση του Βελγίου για 4ήμερη εβδομάδα εργασίας.

»Μόνο που η βελγική πρόταση δεν προβλέπει μείωση μισθού, σε αντίθεση με τη διευθέτηση με ατομική σύμβαση που επιβάλλει ο νόμος Χατζηδάκη με τις δύο ώρες εργασίας πέραν του οκταώρου να είναι απλήρωτες και να συμψηφίζονται με ρεπόκάτω από την εκβιαστική απειλή της απόλυσης. Στο Βέλγιο ισχύει η 38ωρη εργασία, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι πλήρως κατοχυρωμένα και το δικαίωμα στην απεργία σεβαστό, ενώ το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας / ΣΣΕ είναι στο 96%, το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ – ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις με ποσοστό κάλυψης από ΣΣΕ κάτω από το 14% των εργαζομένων!

»Οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τη συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης, τη μείωση των αποδοχών τους και την κυβερνητική άρνηση ουσιαστικής αύξησης του κατώτατου μισθού, την εργοδοτική ασυδοσία και την απουσία ελεγκτικού μηχανισμού, την εργασιακή επισφάλεια, τον εκφοβισμό και τις τιμωρητικές συνέπειες για τη συλλογική τους δράση.

»Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή γιατην κατάργησητου αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την αποκατάσταση και ενίσχυση των Συλλογικών διαπραγματεύσεων, των κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τη μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες χωρίς μείωση αποδοχών!»

Σε απαντητική του δήλωση ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε:

«Το επαναλαμβάνω: Αυτό που υιοθετήθηκε με το νόμο για την τετραήμερη εργασία ( μετά από αίτημα του εργαζομένου και συμφωνία με τον εργοδότη του) είναι ακριβώς αυτό που υιοθετήθηκε και στο Βέλγιο! Ακριβώς! Με τη διαφορά ότι στο Βέλγιο αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ και σε φιλικά προς αυτόν μέσα ενημέρωσης, ενώ στην Ελλάδα θεωρείται «αντεργατικό».

»Οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις τους υπογραμμίζουν απλώς την απόγνωσή τους για την κατάρρευση του μύθου που προσπάθησαν να δημιουργήσουν. Μέχρι και δηλώσεις μου για την ενέργεια πολύ πριν ξεσπάσει η διεθνής ενεργειακή κρίση επιστράτευσαν για να κρυφτούν πολιτικά. Όσο για το ύφος; Είναι το γνωστό «κεντρώο» ύφος ΣΥΡΙΖΑ. Τους προειδοποιούμε όμως:

»Τους περιμένουν τρεις ακόμα δυσάρεστες εκπλήξεις:

– Η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, η οποία έχει ήδη μειωθεί από 17,2% το καλοκαίρι του 2019 σε 12,8% το Δεκέμβριο του 2021.

– Η εγκατάσταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας τους επόμενους μήνες, πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ

– Και η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.

»Λυπούμαστε που γκρεμίζουμε τους μύθους τους. Αλλά τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια».



agrinio24.gr