Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Πρόεδρε,

Αρέσκεσαι στα … «μεγάλα λόγια». Είναι γνωστό αυτό.

Τα γήπεδα-μπαλόνια που υποσχέθηκες ή το Μουσείο Μπάσκετ που έταξες, τελικά θα το φτιάξουμε ΕΜΕΙΣ …

Άλλο όμως αυτό και άλλο η υγεία και οι ζωές ανθρώπων!

Η αναφορά σε θέματα υγείας και ασφάλειας, ειδικά σε προεκλογική περίοδο, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες ενέργειες και σαφείς στρατηγικές.

Σε όλες τις «προηγμένες» χώρες, η παρουσία ιατρού θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη ενός αγώνα. Είναι γνωστή σε όλους η προσπάθειά σου, από την αρχή της θητείας σου, να απαλλαγείς από το «έξοδο» της παρουσίας ιατρού στους αγώνες.

Λιγότερο από έναν μήνα πριν τις εκλογές, στην προσπάθεια σου αυτή, εσύ και η διοίκηση της Ομοσπονδίας διοργανώσατε συνέντευξη τύπου, με «εντυπωσιακό» τίτλο, με σημαντικούς επιστήμονες – είναι η αλήθεια – στο πλάι σου, με το «γνωστό» κοινό. Μας προξένησε έκπληξη η παρουσία δημοσιογράφων εκτός του «δημοσιογραφικού σου στρατού». Ένας μάλιστα έκανε και δύο ερωτήσεις στις οποίες υπήρξε σχετική δυσκολία στην απάντηση, μεθέμα το «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου σε αθλητές».

Αίφνης, είδαμε την αγωνία σας, όταν στον κανονισμό αναφέρεται ρητά πως «το γηπεδούχο σωματείο υποχρεούται να έχει πρόσωπο από το προπονητικό επιτελείο εκπαιδευμένο σε πρώτες βοήθειες κατά τους εντός έδρας αγώνες του, εκτός αν ο νόμος ορίζει την ύπαρξη ιατρού υποχρεωτικά».

Αρνούμαστε να μπούμε στον κόπο να σχολιάσουμε την φράση: «… απινιδωτές υπάρχουν, αλλά ποιος ξέρει που βρίσκονται».

Αλήθεια;

Ξοδεύτηκαν χρήματα για αγορά απινιδωτών και δεν ξέρεις, δεν ξέρει η διοίκηση πού βρίσκονται και αν λειτουργούν; Είναι δυνατόν;

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (EKE) επιτελεί σπουδαίο έργο διαχρονικά, από την εποχή του Προγράμματος Φειδιππίδης για την πρόληψη του Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου σε αθλητές. Είναι σαφές ότι η συμβολή της είναι χρήσιμη και καλοδεχούμενη, και είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία σε τέτοια θέματα.

 Είναι σπουδαίο να γνωρίζει κάποιος την τεχνική ΚΑΡΠΑ. Η εκπαίδευση σε αυτή είναι σημαντική, αλλά ποιος θα κρίνει ότι ένα συμβάν χρήζει ΚΑΡΠΑ, αν δεν υπάρχει ιατρός;

Αν πρόκειται για πνιγμό, επιληψία κτλ. τι θα γίνει;

Ο συνδυασμός «Πρώτα το Μπάσκετ» έχει ολοκληρωμένη ιατρική πρόταση, την οποία έχει ήδη παρουσιάσει μέσω του προγράμματος διοίκησης της Ε.Ο.Κ, που έχει σταλεί στα σωματεία όλης της Ελλάδας, με κυρίαρχη θέση την παρουσία ιατρού πιστοποιημένου σε αθλητικούς τραυματισμούς και τουλάχιστον σε BLS  (basic life support) τεχνικές, με ταυτότητα «Ιατρός Καλαθόσφαιρας».

Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να ασχοληθείς με σοβαρά ζητήματα, όπως η υγεία και η ζωή των αθλητών (και όχι μόνο), προσπάθησε να εστιάσεις στην ουσία, στην ασφάλεια αθλητών, προπονητών και θεατών.

Υποθέτουμε ότι είναι σε γνώση σου η συμβουλή του «πατέρα της Ιατρικής», Ιπποκράτη (460-370 π.Χ.):

Primum, non nocere»  – “Πρώτα απ’ όλα, μην προκαλέσεις κακό.” 

Υ.Γ. Πρόεδρε, αν μας ζητήσεις το Ιατρικό Πρόγραμμα του «Πρώτα το Μπάσκετ» θα σου το στείλουμε αμέσως. Μπορείς μάλιστα να δεις εδώ τον επικεφαλής του προγράμματος να (σου) το παρουσιάζει…

 «Πρώτα το Μπάσκετ»



ertsports.gr