Όλοι γνωρίζουν τις βασικές αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ορισμένες διατροφικές συνήθειες είναι επιβλαβείς για εμάς, αλλά δύσκολα αλλάζουν. Μία από αυτές είναι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε τεχνητά γλυκαντικά και συντηρητικά. Τα τρόφιμα αυτά έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Πρόσφατα, νέες έρευνες τα συνέδεσαν επίσης με αυτοάνοσα νοσήματα που πλήττουν τις γυναίκες.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που συνήθιζαν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ).
Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από τον λύκο επηρεάζει πολλά συστήματα του σώματος, όπως:
- Αρθρώσεις
- Δέρμα
- Αγγεία
- Κύτταρα του αίματος
- Εσωτερικά όργανα: τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, την καρδιά και τους πνεύμονες
Οι έρευνες δείχνουν ότι ο λύκος προσβάλλει περίπου 1 στα 1000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 90% των ατόμων που πάσχουν είναι γυναίκες.
Η αιτία της νόσου δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά στο παρελθόν έχει συνδεθεί με ιογενείς λοιμώξεις, ορισμένα φάρμακα, την ηλιακή ακτινοβολία και την εμμηνόπαυση.
Οι ερευνητές εξήγησαν: «Τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για λύκο, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλοι, πιο σημαντικοί παράγοντες».
Ακόμη, οι ερευνητές συμπλήρωσαν: «Οι άνθρωποι με υψηλή πρόσληψη κακών λιπαρών και ζάχαρης έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άλλες ασθένειες. Είναι ήδη λιγότερο υγιείς και αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτή η ομάδα γυναικών αναπτύσσει αυτή τη νόσο».