Το πείραμα διήρκεσε ένα μήνα και περιελάμβανε 16 ποντίκια. Για τις πρώτες 2 εβδομάδες, τα ποντίκια ακολούθησαν μια τυπική δίαιτα που περιείχε τρόφιμα που αποτελούνταν κυρίως από υδατάνθρακες.
Για τις επόμενες 2 εβδομάδες, τα ποντίκια χωρίστηκαν σε 4 ομάδες και τρέφονταν με τροφές που περιείχαν εξισογονικές πρωτεΐνες εμπλουτισμένες είτε με διακλαδισμένης αλυσίδας είτε με αρωματικά αμινοξέα που βρέθηκαν στο κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά.
Οι επιστήμονες συνέλεξαν καθημερινά δείγματα από τα κόπρανα των ποντικών για να παρακολουθήσουν το ποσοστό των υγιών βακτηρίων του εντέρου και επίσης πραγματοποίησαν μετρήσεις σωματικού λίπους, ανέφερε η Daily Mail.
Στο τέλος της περιόδου μελέτης, κατέστη σαφές ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια τόσο στο βάρος όσο και στο λίπος σε σύγκριση με τα ποντίκια που τρέφονταν με περισσότερους υδατάνθρακες.
Ο Samson Adejumo, υποψήφιος διδάκτορας στη βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα συμβάλλουν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρωτεΐνες επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου και τελικά την υγεία μας.
Ενώ το πείραμα έγινε σε ποντίκια, άλλες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της ποσότητας πρωτεΐνης που λαμβάνεται από τα τρόφιμα διεγείρει, μεγαλώνει και βοηθά στη δύναμη των μυών.