Νέες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων


Εντεκα νέες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων εντόπισαν επιστήμονες στην Ανταρκτική, ύστερα από μελέτη δορυφορικών εικόνων της παγωμένης ηπείρου. Η ανακάλυψη ενθαρρύνει ιδιαιτέρως τον επιστημονικό κόσμο, καθώς αποκαλύπτει ότι ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί σε ποσοστό 5% με 10%, ξεπερνώντας το μισό εκατομμύριο.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εντεκα νέες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων εντόπισαν επιστήμονες στην Ανταρκτική, ύστερα από μελέτη δορυφορικών εικόνων της παγωμένης ηπείρου.

Η ανακάλυψη ενθαρρύνει ιδιαίτερα τον επιστημονικό κόσμο, καθώς αποκαλύπτει ότι ο πληθυσμός των πτηνών αυτών έχει αυξηθεί σε ποσοστό 5% με 10%, ξεπερνώντας το μισό εκατομμύριο. Η ανακάλυψή τους θα έχει θετικές επιπτώσεις για το μέλλον του είδους, του οποίου αγαπημένος τόπος αναπαραγωγής είναι οι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής πάγοι του ωκεανού της Ανταρκτικής.

Ο δρ Φιλ Τράθαν, επικεφαλής βιολογικών μελετών της Βρετανικής Ερευνητικής Αποστολής στην Ανταρκτική (BAS), λέει στο ιρλανδικό ειδησεογραφικό δίκτυο rte: «Παρότι η είδηση του εντοπισμού των νέων πολυπληθών αποικιών είναι αδιαμφισβήτητα ευχάριστη, οι τόποι αναπαραγωγής τους βρίσκονται όλοι σε τοποθεσίες, οι οποίες απειλούνται από την τήξη των πάγων, σύμφωνα με μαθηματικά πρότυπα, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθυσμός των αυτοκρατορικών πιγκουίνων είναι καταδικασμένος σε συρρίκνωση. Τα πτηνά στις τοποθεσίες αυτές θυμίζουν τα καναρίνια στις στοές ανθρακωρυχείων, που πεθαίνουν για να προειδοποιήσουν για επερχόμενο κίνδυνο. Οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά τις τοποθεσίες αυτές και να καταγράφουμε τον τρόπο, με τον οποίο η κλιματική αλλαγή θα τις επηρεάσει».

«Η ανακάλυψη προκαλεί ενθουσιασμό. Οι νέες δορυφορικές εικόνες της ακτογραμμής της Ανταρκτικής δείχνουν ότι οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι σε αυτές αριθμούν περίπου 265.000 με 278.500 ζευγάρια», λέει ο γεωγράφος της BAS, δρ Πίτερ Φρέτουελ.

Τις εικόνες εξασφάλισε η δορυφορική αποστολή Κοπέρνικος Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι απέναντι στον άνθρωπο και για τον λόγο αυτό, οι συνήθειές τους είναι σχεδόν άγνωστες και ο εντοπισμός των τόπων αναπαραγωγής τους είναι πολύ δυσχερής.

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι το μεγαλύτερο είδος του πτηνού αυτού, με βάρος που φθάνει τα 40 κιλά και διάρκεια ζωής γύρω στα 20 έτη. Οι πιγκουίνοι αυτοί είναι αυστηρά μονογαμικοί, ζευγαρώνουν για όλη τους τη ζωή και επιλέγουν τα πιο αντίξοα κλίματα για να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Ο αρσενικός είναι αυτός που επωάζει τα αυγά, ενώ η θηλυκιά ψαρεύει για το ζεύγος και το μικρό τους. Οι εν λόγω πιγκουίνοι  ζουν σε απομονωμένες και δυσπρόσιτες περιοχές με θερμοκρασίες έως μείον 50 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα, έτσι είναι πολύ δύσκολο να μελετηθούν από τους επιστήμονες. Ανάμεσα στις διάσπαρτες αποικίες, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει μερικές εκατοντάδες πιγκουίνους, υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων.

Η κλιματική αλλαγή και η τήξη των θαλάσσιων πάγων όπου ζουν, αναμένεται να ασκήσουν νέες πιέσεις στους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους, καθώς είναι οι μόνοι πιγκουίνοι που αναπαράγονται πάνω στους ευάλωτους θαλάσσιους πάγους και όχι στην παγωμένη στεριά. Ενδεικτικά, μία από τις νέες αποικίες βρέθηκε σε μεγάλη απόσταση 180 χιλιομέτρων από την ακτή της Ανταρκτικής. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, ο παγκόσμιος πληθυσμός τους μπορεί να μειωθεί στο μισό ή και λιγότερο έως το 2100.


kathimerini.gr

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ