Στη δημοσιότητα δόθηκε το τελικό κείμενο των εκτιμήσεων και των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη.
Για την Ελλάδα η Επιτροπή εξακολουθεί να απευθύνει συστάσεις σε τέσσερις συγκεκριμένους τομείς.
Οι πιο σημαντικές από αυτές εξακολουθούν να είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και η προστασία της ελευθερίας του Τύπου
Η Κομισιόν επιπρόσθετα κάνει συστάσεις στην κυβέρνηση για τη διαλεύκανση των υποκλοπών και την τήρηση των κανόνων για τη διαβούλευση.
Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής είναι αρκετά επικριτικές για την κατάσταση με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.
Τέλος, η έκθεση θεωρεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με το νομοθετικό πλαίσιο για τη δράση των ΜΚΟ ιδίως στο μεταναστευτικό και τα μητρώα που έχουν διαμορφωθεί.
«Δεν έχετε λευκή επιταγή για κατασκοπευτικά λογισμικά», λέει η Κομισιόν
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η Κομισιόν πήρε για πρώτη φορά θέση και για την χρήση λογισμικών παρακολούθησης από τα κράτη μέλη της υπογραμμίζοντας πως είναι υποχρεωτική η ευθυγράμμιση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Κομισιόν χαρακτηριστικά: «Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχετε λευκή επιταγή στην αγορά και στον εξοπλισμό τους με κατασκοπευτικού τύπου λογισμικά».
Αυτή η αναφορά στη έκθεση της Κομισιόν έρχεται σε συνέχεια των αποκαλύψεων που έχει κάνει το in.gr για το προεδρικό διάταγμα, το οποίο βρίσκεται στα σκαριά κι αφορά την προμήθεια ενός νέου πιο εξελιγμένου «Μεγάλου Αδελφού».
Πάνω σε αυτή την πρακτική έρχεται η Κομισιόν να «χτυπήσει» καμπανάκι κινδύνου γι’ αυτά τα κατασκοπευτικά λογισμικά.