Ο θάνατος μέσα στη φυλακή του σαντινιστή άλλοτε αντάρτη Ούγο Τόρες στη Νικαράγουα κλιμάκωσε την πίεση για τον πρόεδρο της χώρας της κεντρικής Αμερικής, τον Ντανιέλ Ορτέγα, καθώς συγγενείς κρατουμένων και η διεθνής κοινότητα εκφράζουν εντονότερη ανησυχία από ποτέ για τις συνθήκες κράτησης και την κατάσταση της υγείας δεκάδων φυλακισμένων αντιπολιτευόμενων και ζητούν την απελευθέρωσή τους.
Παραδόξως, ο Ούγο Τόρες, όπως είχε θυμίσει ο ίδιος όταν συνελήφθη τη 13η Ιουνίου, είχε «διακινδυνεύσει τη ζωή του» για να απελευθερώσει τον Ντανιέλ Ορτέγα από τα μπουντρούμια του δικτάτορα Αναστάσιο Σομόσα. Ο άλλοτε ήρωας των σαντινιστών ανταρτών ήταν ανάμεσα στους 46 αντιπολιτευόμενους που φυλακίστηκαν τον Ιούνιο του 2021 και κατηγορήθηκαν από τον πρόεδρο Ορτέγα για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον. Πέθανε το Σάββατο, ακόμη υπό κράτηση, σε νοσοκομείο, στα 73 του χρόνια.
Συγγενείς των φυλακισμένων αντιπολιτευόμενων και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν εδώ και μήνες την κακή κατάσταση υγείας των κρατουμένων. Ολοένα πιο αδύναμοι από την κακή τροφή που τους προσφέρεται, χάνουν δόντια, υφίστανται απώλειες μνήμης και λιποθυμίες, κατάθλιψη, ενώ δεν έχουν πρόσβαση στις ιατρικές φροντίδες που θα απαιτούσε η κατάστασή τους, καταγγέλλουν αυτοί που μπόρεσαν να τους επισκεφθούν.
«Ο θάνατος του Ούγο Τόρες ήταν προβλέψιμος και θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αποφευχθεί (…). Αν αυτές οι φρικιαστικές συνθήκες (κράτησης) συνεχιστούν, είναι πιθανό πως δεν θα είναι ο τελευταίος» που θα πεθάνει στη φυλακή, προειδοποίησε από το Μαϊάμι ο δικηγόρος Τζάρεντ Γκένσερ, ο συνήγορος του Χουάν Σεμπαστιάν Τσαμόρο και του Φέλιξ Μαραδιάγα, οι οποίοι συνελήφθησαν αφού ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2021 με αντίπαλο τον πρόεδρο Ορτέγα.
Άλλοι πέντε αντιπολιτευόμενοι οι οποίοι ήθελαν επίσης να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία ρίχτηκαν στη φυλακή αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στον Ντανιέλ Ορτέγα, απαλλαγμένο από οποιονδήποτε αντίπαλο με πολιτικό βάρος.
Τουλάχιστον 18 από τους 46 φυλακισμένους έχουν ήδη κριθεί ένοχοι, ανάμεσά τους επτά που καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης ως και 13 ετών.
Άλλοι 124 αντιπολιτευόμενοι βρίσκονται στη φυλακή διότι είχαν συμμετάσχει στις διαδηλώσεις της άνοιξης του 2018 με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Ορτέγα. Η καταστολή τους και οι εκτεταμένες ταραχές που ακολούθησαν στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 355 ανθρώπους, ενώ πάνω από 100.000 Νικαραγουανοί πήραν τον δρόμο της εξορίας, σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ).
«Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης» κατά τον ΟΗΕ
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για τη Λατινική Αμερική, ο Μπράιαν Νίκολς, κατήγγειλε μέσω Twitter τον θάνατο «του π.κ. (σ.σ. πολιτικού κρατούμενου) Ούγο Τόρες (…) κατά τη διάρκεια της άδικης και καταχρηστικής φυλάκισής του». «Το ότι συνεχίζουν να κρατούνται φυλακισμένοι σε αυτές τις συνθήκες –ειδικά οι πιο ηλικιωμένοι– είναι απαράδεκτο. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών στη γειτονική Κόστα Ρίκα, ο Ροδόλφο Σολάνο, εξέφρασε την «ανησυχία» του και ζήτηση από τη νικαραγουανή κυβέρνηση να δώσει άδεια να επισκεφθούν τους φυλακισμένους αντιπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Αυτή η τελευταία κατήγγειλε την κράτηση «σε απάνθρωπες συνθήκες» του εκλιπόντα πρώην ήρωα των ανταρτών, καθώς και «την ποινική διαδικασία χωρίς καμιά εγγύηση» την οποία υπέστη.
Από τη δική της πλευρά η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησε να «διενεργηθεί ταχεία και ανεξάρτητη έρευνα» για τον θάνατο του φυλακισμένου, ενώ ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) χαρακτήρισε «ελεεινό» το γεγονός πως ασθενείς στην τελική φάση της νόσου από την οποία πάσχουν δεν δέχονται τις ιατρικές φροντίδες που έχουν ανάγκη.
Ο θάνατος του Ούγο Τόρες «δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος», ανέφερε με αγανάκτηση το Κέντρο για τη Δικαιοσύνη και το Διεθνές Δίκαιο (CEJIL, εδρεύει στην Κόστα Ρίκα), καλώντας να «απελευθερωθούν χωρίς όρους» όλοι οι φυλακισμένοι αντιπολιτευόμενοι.
Η δικαιοσύνη στη Νικαράγουα δεν διευκρίνισε τα αίτια του θανάτου του άλλοτε αντάρτη, αναφέροντας πως είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο αφότου «χειροτέρευσε η κατάσταση της υγείας του».
Ωστόσο, μια άλλοτε σύντροφός του στα όπλα, η Μόνικα Μπαλτοδάνο, διαβεβαίωσε από την εξορία ότι ο Ούγο Τσάβες ήταν ήδη αναίσθητος όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο, τη 17η Δεκεμβρίου. Συγκρατούμενοί του «χρειάστηκε να πάνε να τον βοηθήσουν πολλές φορές, διότι τα πόδια του ήταν τόσο πρησμένα που δεν μπορούσε να κινηθεί μόνος του», τόνισε. Πρόσθεσε ότι ήταν «λιπόθυμος» την ημέρα της εισαγωγής του νοσοκομείο.
Ο Ντανιέλ Ορτέγα, 76 ετών, είναι πρόεδρος από το 2007. Επανεξελέγη τον Νοέμβριο για τέταρτη συνεχόμενη θητεία στις εκλογές απόντος στην πραγματικότητα οποιουδήποτε σοβαρού αντιπάλου, αφού όλοι ήταν στη φυλακή ή στην εξορία.
Πηγή:ΑΠΕ ΜΠΕ