«Θέλει, λέει, να ‘ναι λεύτερος. Σκοτώστε τον!» Νίκος Καζαντζάκης, Αδερφοφάδες.
Το αριστοτεχνικό βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Οι Αδερφοφάδες», ένα ανατριχιαστικά επίκαιρο μυθιστόρημα, συγκινεί και συγκλονίζει με την τραγική σκιαγράφηση μιας από τις πιο επίπονες περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας, του ελληνικού εμφυλίου πολέμου (1944-1949).
Η Καζαντζάκεια Κιβωτός* διοργανώνει και παρουσιάζει μια μουσικολογοτεχνική βραδιά μνήμης και τιμής, με επίκεντρο το συνταρακτικό αυτό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη την Δευτέρα 23 Μαΐου, στις 9:00 μ.μ., στο Θέατρο Βρετάνια.
Η Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχος των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, θα απαγγείλει αποσπάσματα του έργου, τα οποία έχει επιμεληθεί και διασκευάσει. Η μεσόφωνος Λίλιαν Τσατσαρώνη θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, ένα τραγούδι του Γιώργου Καγιαλίκου σε στίχους Δημήτρη Αναγνωστόπουλου, καθώς και ελληνικά και ξένα παραδοσιακά κομμάτια, με συνοδεία πιάνου από τη Δήμητρα Κακάκη.
*Η Καζαντζάκεια Κιβωτός είναι μια αστική, μη κερδοσκοπική φιλοζωική εταιρεία φροντίδας εγκαταλελειμμένων και αδέσποτων ζώων.
Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για τη διάσωση, σίτιση και περίθαλψή τους.
ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πανεπιστημίου 7, Αθήνα
Δευτέρα 23 Μαΐου, 2022
Ώρα έναρξης 9:00 μ.μ.
Είσοδος 4 ευρώ
Πληροφορίες – Κρατήσεις:
www.viva.gr
https://www.viva.gr/tickets/music/oi-aderfofades-tou-nikou-kazantzaki/
ΝΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχος του έργου του Νίκου Καζαντζάκη παγκοσμίως, υπήρξε η εκδότρια των έργων του μεγάλου συγγραφέα στην ελληνική γλώσσα από το 2011 έως και το 2022. Κατέχει Master στην Αγγλική Φιλολογία και δύο Bachelor στις Πολιτικές Επιστήμες και στη Φιλοσοφία (Class Valedictorian) και είναι Assistant Professor στο Κολλέγιο Webster, Athens Campus.
Πήρε το όνομά της προς τιμή του Νίκου Καζαντζάκη. Γεννήθηκε στη Γενεύη, και το πρώτο σπίτι που γνώρισε, ήταν το διαμέρισμα της νονάς της Ελένης Καζαντζάκη, ένας χώρος γεμάτος από Νίκο Καζαντζάκη όπου βρίσκονταν τα χαρτιά του, τα βιβλία του, οι φωτογραφίες του, το πνεύμα του.
Πέρασε την παιδική της ηλικία ακούγοντας ιστορίες από τη ζωή της Ελένης με τον Νίκο της. Η Ελένη της διάβαζε και της εξηγούσε προσεκτικά ένα ένα τα βιβλία του Νίκου της, αρχίζοντας από τα παιδικά του, τον Μέγα Αλέξανδρο και τα Παλάτια της Κνωσού, μέχρι τον Δάντη του και τα Θεατρικά του, φωτίζοντας κάθε γραμμή με την βαθειά και οικεία γνώση της για τον Νίκο Καζαντζάκη. Αν και ζούσε τότε στη Γενεύη και η οικογένεια Σταύρου στην Κύπρο, η Ελένη ερχόταν τακτικά στην Κύπρο και στην Ελλάδα να περάσει τις διακοπές της μαζί τους και να συνεργαστεί με τον Πάτροκλο Σταύρου.
Η υιοθεσία του Πατρόκλου Σταύρου από την Ελένη το 1982, απλώς επισφράγισε το πνευματικό DNA του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη που η οικογένεια Σταύρου είχε ήδη μέσα της.
Τον Ιούλιο του 1974, όταν έγινε η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Ελένη Καζαντζάκη μόλις είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα στην Κερύνεια δώρο για την Νίκη. Το διαμέρισμα αυτό βρισκόταν στο Πεντεμιλί, ακριβώς στο σημείο, όπου έγινε η Τουρκική εισβολή. Από το μπαλκόνι τους, η Ελένη και η μητέρα της Νίκης, η Μαίρη Σταύρου, βλέπανε τον Τουρκικό στόλο να πλησιάζει και την οροσειρά του Πενταδαχτύλου να καίγεται, για να δίδεται γραμμή πλεύσεως στα επερχόμενα πολεμικά καράβια των Τούρκων. Η Νίκη ήταν τότε δεκαοκτώ μηνών. Με την επίθεση των Τούρκων συνελήφθησαν ως αιχμάλωτες του Τουρκικού στρατού στην Κερύνεια. Η ψυχραιμία και το θάρρος της Ελένης η οποία, αν και υπό την απειλή όπλου, μιλούσε άφοβα και προκλητικά στους Τούρκους λέγοντάς τους στα γαλλικά πως ήταν Ελβετοί τουρίστες, ήταν και η δίοδος της σωτηρίας τους. Σαν ξένοι διεσώθησαν από ένα Βρεταννικό ελικόπτερο και μεταφέρθηκαν στις Βρεταννικές βάσεις της Κύπρου. Ο πατέρας της Νίκης, Πάτροκλος Σταύρου, Υφυπουργός παρά τω προέδρω της Κυπριακής κυβέρνησης, βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον Μακάριο την ημέρα του πραξικοπήματος και συνελήφθη από τους πραξικοπηματίες, καθώς όλη η Κύπρος βομβαρδιζόταν και καιγόταν.
Από το 1967 έως το 1974 η Ελένη Καζαντζάκη δεν μπορούσε να έλθει στην Ελλάδα. Μπόρεσε μόνο μετά την πτώση της Χούντας στην Ελλάδα και από τότε όλα τα καλοκαίρια και τις γιορτές της τις περνούσε με την οικογένεια Σταύρου. Από τη Γενεύη έστελνε στη Νίκη σοκολατάκια, δώρα, γράμματα και καρτ-ποστάλ. Το σπίτι της οικογένειας Σταύρου κινείτο στους ρυθμούς της Ελένης και έγινε χώρος προσκυνήματος για την Ελένη και τον Νίκο Καζαντζάκη. Αυτό έδωσε στην Νίκη Σταύρου την ευκαιρία να γνωρίσει υπέροχους ανθρώπους του πνεύματος και των τεχνών, Έλληνες και ξένους, και να θέλει και εκείνη να μετουσιώσει τις γνώσεις της για τον Νίκο Καζαντζάκη σε έργο.
Η Νίκη έχει δώσει διαλέξεις, σεμινάρια και ομιλίες σε διεθνή συνέδρια και σε πανεπιστήμια για τον Νίκο Καζαντζάκη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Ιρλανδία, Αμερική, Αργεντινή, Λετονία, Κύπρο), διασκευάζει έργα του Νίκου Καζαντζάκη και συντονίζει μουσικο-λογοτεχνικές παραστάσεις και διοργανώνει συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2010 περισυνέλεξε και ψηφιοποίησε από δεκάδες χιλιάδες έγγραφα και βιβλιοθήκες παγκοσμίως, το πιο ολοκληρωμένο αρχείο μέχρι στιγμής, όλων των μεταφράσεων των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, ένα έργο που παρέδωσε στο Μουσείο Καζαντζάκη, στη Μυρτιά της Κρήτης και το οποίο ανανεώνει συνεχώς. Ως εμπνεύστρια, δικαιούχος και διευθύντρια του τμήματος ξένων δικαιωμάτων του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, από το 2011 έως και σήμερα, διασφαλίζει και οργανώνει τη μετάφραση και έκδοση ολοένα και περισσότερων έργων του Νίκου Καζαντζάκη σε ξένες χώρες και γλώσσες, επιτυγχάνοντας έτσι, οι πολιτιστικές γέφυρες που ενώνουν την Ελλάδα με άλλες χώρες και πολιτισμούς, μέσω του έργου του Νίκου Καζαντζάκη να είναι πλέον εκατοντάδες. Η Έδρα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης την έχει τιμήσει για την προσφορά της στη παγκόσμια διάδοση του έργου του μεγάλου συγγραφέα.
Επίσης, η Νίκη Σταύρου ανακάλυψε και τεκμηρίωσε με τη βοήθεια γραφολόγων της ΓΑΔΑ, την ταυτότητα της πρώτης αγάπης του Νίκου Καζαντζάκη, της Ιρλανδέζας Kathleen Forde, της οποίας ανακάλυψε τα ίχνη μετά τον έρωτά της με τον νεαρό, τότε, Νίκο. Τον Φεβρουάριο του 2003 προσκλήθηκε στο Trinity College του Δουβλίνου, όπου η Νίκη παρουσίασε τα ευρήματά της ενώπιον της Ιρλανδο-ελληνικής κοινότητας. Η εφημερίδα του Δουβλίνου “The Irish Times” δημοσίευσε εκτενές άρθρο για το θέμα αυτό, από τον Αγγλικανό Επίσκοπο Patrick Comerford.
Από το 2018, η Νίκη Σταύρου είναι Assistant Professor Αγγλικής Φιλολογίας στο Κολλέγιο Webster, Athens Campus. Ακόμη, έχει συστήσει μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Φροντίδας Αδεσπότων και Εγκαταλελειμένων Ζώων (ΑΜΚΕ), με διακριτικό τίτλο «Καζαντζάκεια Κιβωτός», με σκοπό την προστασία, διάσωση, σίτιση, περίθαλψη και στείρωση αδεσπότων ζώων.