Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στην υπόθεση της δολοφονίας της 11χρονης Βασιλικής από τον θείο της.
«Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κρίση που είναι προγνωστική, και στην πρόγνωση μπορεί να κάνουμε και λάθος, αυτό είναι δεδομένο. Από εκεί ξεκινάμε. Άλλο θέμα, αν θέλουμε να αποκλείσουμε εξαρχής από την νομοθεσία οποιαδήποτε ρύθμιση που να λέει ότι το δικαστήριο θα κρίνει αν κάποιος είναι ύποπτος να κάνει και άλλες πράξεις στο μέλλον ή όχι, και να θεωρήσουμε ότι αυτός είναι επικίνδυνο και να το αποκλείσουμε τελείως. Αυτό είναι μια προγνωστική κρίση η οποία δεν μπορεί να βγει λανθασμένη. Χωρίς αυτό να μην οδηγεί σε έλεγχο των δικαστών δηλαδή η κρίση των δικαστών για τις αποδείξεις, για το τι αποδεικνύεται ή για προγνωστικά θέματα, μέχρι σήμερα είναι κάτι που συνδέεται με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και αν ελέγχεται είναι με την έφεση και τους δικαστικούς τρόπους και όχι με πειθαρχικούς τρόπους», είπε αρχικά.
Ποια κρίση οδηγεί τον δικαστή να αξιολογήσει ότι μια πράξη δεν θα ξανασυμβεί;
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, «Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που σε ένα εφετείο έχει ακυρωθεί η πρωτοβάθμια απόφαση. Γι’ αυτό έχει προβλέψει ο νομοθέτης ότι όταν γίνεται έφεση μπορεί το δικαστήριο να κρίνει ότι δεν είναι αναγκαία η κράτηση ενός ανθρώπου μέχρι την διενέργεια της δίκης στο εφετείο. Προφανώς καταλαβαίνω ότι αυτή η απόφαση δεν είναι συνηθισμένη και είναι πολύ βαριά η ποινή αλλά ο γενικός κανόνας να υπάρχει μια δυνατότητα αναστολής, είναι σωστός».
Και συνέχισε: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε κριτική σε ανθρώπους που χειρίζονται το υλικό της δίκης, οδηγούμαστε σε δύσκολους δρόμους. Ο λεγόμενος «νόμος Παρασκευόπουλου» δεν έχει καμία σχέση με αυτή την υπόθεση. Έχει συνέπειες στην ζωή μου το να επανέρχεται το θέμα του «νόμου Παρασκευόπουλου». Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής και οι δικαστές θα κριθούν από την κοινή γνώμη. Δεν είναι η δικαιοσύνη υπεράνω κριτικής».
«Οι υποθέσεις πρέπει να κρίνονται κατά περίπτωση. Η δικαιοσύνη μειώνει την εγκληματικότητα. Η δικαιοσύνη χρειάζεται αναλογικότητα, αυστηρά κρίση της βαριάς περίπτωσης και ελαφριά κρίση στην ελαφρά περίπτωση ή και αθώωση», κατέληξε.