Επί 90 λεπτά πάλευε με την φουρτουνιασμένη θάλασσα και τους μανιασμένους ανέμους βόρεια της Ψαθούρας στις Σποράδες ο 29χρονος πιλότος του F-16 block 52+ που συνετρίβη το μεσημέρι της Τέταρτης.
Ο υποσμηναγός Παναγιώτης Αποστολάκης που υπηρετεί στην 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα κατάφερε να επιβιώσει χάρη στην εκπαίδευση του αλλά κυρίως επειδή διατήρησε την ψυχραιμία του τα κρίσιμα, πρώτα δευτερόλεπτα, μόλις διαπίστωσε ότι πλέον το μαχητικό θα καταλήξει στη θάλασσα.
Έσβησε ο κινητήρας του F-16
Στη 1 και 29 το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης εκπαιδευτικής πτήσης ο Παναγιώτης Αποστολάκης διαπίστωσε πως ο κινητήρας του αεροσκάφους του έχανε συνεχώς ισχύ μέχρι που έσβησε ολοκληρωτικά.
Ο 29χρονος υποσμηναγός προσπάθησε να τον επανεκκινήσει, χωρίς αποτέλεσμα. Το αεροσκάφος έχανε ταχύτατα ύψος και ο χρόνος κυλούσε εναντίον του. Ο Παναγιώτης Αποστολάκης ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων και ξεκίνησε την διαδικασία για να εγκαταλείψει το μαχητικό με το εκτινασσόμενο κάθισμα.
Πώς λειτουργεί το κάθισμα εκτίναξης
Πριν από την εκτίναξη, το κάθισμα προσαρμόζεται στην κατάλληλη θέση για να εξασφαλίσει την ασφαλέστερη έξοδο για τον πιλότο.
Ο πιλότος πάτησε το κουμπί, αφαιρέθηκε αυτόματα ο θόλος του αεροσκάφους και το κάθισμα εκτοξεύτηκε, χάρη στους πυραυλικούς κινητήρες που διαθέτει στο κάτω μέρος του.
Άμεσα ενεργοποιήθηκε το αλεξίπτωτο, επιβραδύνοντας την κάθοδο του Παναγιώτη Αποστολάκη, ο οποίος κατέληξε στη θάλασσα. Η σωσίβια λέμβος άνοιξε και ο 29χρονος κατάφερε μέσω ασυρμάτου να επικοινωνήσει με το κέντρο επιχειρήσεων και με το κινητό του τηλέφωνο με τους γονείς του.
Στο σημείο κλήθηκαν και σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή, δίχως να χρειαστεί να συνδράμουν για τη διάσωση του πιλότου.
Ο 29χρονος υποσμηναγός παρέμεινε όλο το βράδυ στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα και υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων ενώ στο πλευρό του βρίσκονται η σύζυγος και οι γονείς του.
Την παρασκευής παίρνει εξιτήριο ο 29χρονος υποσμηναγός
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Αεροπορίας, ο υποσμηναγός πρέπει να μείνει ακόμα ένα 24ωρο στο νοσοκομείο.
Το σημείο που βυθίστηκε το αεροσκάφος βρίσκεται σε βάθος 1 χλμ. και η διαδικασία ανέλκυσης είναι δύσκολη αλλά η Πολεμική Αεροπορία σε δεύτερο χρόνο θα σταλεί ένα ρομποτικό αεροσκάφος ώστε να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκεται το F-16.