Πολλοί πάσχοντες από νόσο του Crohn κάνουν μερικά λάθη που επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους και αυξάνουν τις εξάρσεις της νόσου τους.

Αν πάσχετε από νόσο του Crohn, γνωρίζετε ότι πολλά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων σας. Ωστόσο η διαχείριση της νόσου δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με τις σωστές διατροφικές επιλογές.

Υπάρχουν και άλλες προσαρμογές στον τρόπο ζωής που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τον πόνο στην κοιλιά, τη διάρροια και τα άλλα συμπτώματά της.

Όπως εξηγεί ο γαστρεντερολόγος Dr Benjamin Click, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας & Ηπατολογίας της Cleveland Clinic στο Οχάιο, υπάρχουν έξι λάθη που κάνουν πολλοί ασθενείς, με συνέπεια να επιδεινώνουν την κατάστασή τους.

Να ποια είναι και τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτά:

Παίρνετε βιταμίνες και βότανα χωρίς ιατρική συμβουλή

Είναι γεγονός ότι η νόσος του Crohn προκαλεί ανεπάρκειες ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Β12, το φυλλικό (φολικό) οξύ και η βιταμίνη D. Επομένως, η λήψη συμπληρωμάτων από αυτά τα συστατικά είναι ωφέλιμη.

Ωστόσο η λήψη ορισμένων άλλων συμπληρωμάτων μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο.

Παραδείγματος χάριν, το βαλσαμόχορτο (St John’s wort) μπορεί να εντείνει τα στομαχικά ενοχλήματα, τη ναυτία και τον έμετο. Και το black cohosh (ή τσιμισιφούγκα ή βοτρυοειδής κορίανδρος) μπορεί να εντείνει τα ηπατικά προβλήματα.

Πριν λοιπόν πάρετε οποιοδήποτε διατροφικό συμπλήρωμα ή βότανο, συμβουλευθείτε τον γαστρεντερολόγο σας. Εκείνος θα σας πει αν επιτρέπεται να τα πάρετε, αλλά και αν υπάρχει κίνδυνος να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που σας έχει χορηγήσει.

Καπνίζετε

Το κάπνισμα γενικώς είναι επιζήμιο, αλλά ειδικά στους πάσχοντες από νόσο του Crohn μπορεί να είναι καταστροφικό, τονίζει ο Dr. Click.

Όπως εξηγεί, το κάπνισμα διεγείρει τη φλεγμονή της νόσου και μπορεί να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο υποτροπής. «Και δεν έχει σημασία αν καπνίζετε τσιγάρα, πούρα ή ακόμα και ηλεκτρονικά τσιγάρα», διευκρινίζει.

Επιπλέον, αν καπνίζετε μπορεί να χρειάζεστε περισσότερα φάρμακα ή και περισσότερες εγχειρήσεις για να θέσετε υπό έλεγχο τη νόσο σας.

Επομένως, έχει ζωτική σημασία να διακόψετε εντελώς το κάπνισμα.

Πίνετε αλκοόλ

Το να πίνετε περιστασιακά ένα ποτηράκι (π.χ. σε μια ειδική περίσταση) είναι απίθανο να σας βλάψει.

Ωστόσο το αλκοόλ μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα από τα φάρμακα που χορηγούνται για τη νόσο του Crohn. Επιπλέον, η νόσος προκαλεί ερεθισμό στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου και το αλκοόλ εντείνει αυτόν τον ερεθισμό.

Έτσι, αν το έντερό σας έχει φλεγμονή κι εσείς συνηθίζετε να πίνετε οινοπνευματώδη ποτά, μπορεί να αυξήσετε τις πιθανότητες αιμορραγίες, υποθρεψίας και επιδείνωσης των συμπτωμάτων σας, λέει ο Dr. Click.

Αυτού του είδους οι κίνδυνοι πιθανώς δεν θα παρατηρηθούν αν πίνετε μέτρια (έως 1 ποτό/ημερησίως οι γυναίκες, έως 2 ποτά/ημερησίως οι άνδρες) αλλά και πάλι είναι ένα ρίσκο.

Για παν ενδεχόμενο, λοιπόν, ρωτήστε τον γιατρό σας αν και πόσο αλκοόλ επιτρέπεται να πίνετε.

Αμελείτε τους εμβολιασμούς

Η νόσος του Crohn συχνά αντιμετωπίζεται με φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία σε ορισμένες λοιμώξεις, όπως η γρίπη και η πνευμονία.

«Η γενική σύσταση προς τους ασθενείς είναι να κάνουν όλα τα εμβόλια που συνιστώνται για καλή υγεία», εξηγεί ο Dr. Click. «Πρέπει όμως να αποφεύγουν τα εμβόλια με ζώντες μικροοργανισμούς όταν είναι ανοσοκατασταλμένοι. Ευτυχώς τώρα πια υπάρχουν αδρανοποιημένα εμβόλια για την πλειονότητα των σοβαρών ασθενειών για τις οποίες συνιστάται εμβολιασμός των πασχόντων από νόσο Crohn».

Ιδιαίτερα σημαντικό, συνεχίζει, είναι να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο και τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο. Μπορεί επίσης να χρειάζεστε και άλλα εμβόλια (π.χ. για τον έρπητα ζωστήρα).

Επομένως, ρωτήστε τον γαστρεντερολόγο σας ποια εμβόλια σάς είναι απαραίτητα.

Αφήνετε το στρες να σας καταβάλλει

Τα συναισθήματα άγχους και στρες μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, λέει ο Dr. Click.

Για να περιορίσετε τις συνέπειές τους, φροντίστε να κοιμάστε αρκετά και καλά, καθώς και να εκτονώνεστε με την βοήθεια της άσκησης.

Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τα είδη της φυσικής δραστηριότητας που είναι κατάλληλα για εσάς.

Δεν συζητάτε για τον οικογενειακό προγραμματισμό

Αν είστε γυναίκα και θέλετε να αποκτήσετε παιδιά, είναι σημαντικό να συμβουλευθείτε τον γαστρεντερολόγο σας. Και αυτό διότι πρέπει να ξέρετε ποια είναι η καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης της νόσου κατά την εγκυμοσύνη.

«Τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η ενεργός νόσος του Crohn είναι πιο επικίνδυνη για το έμβρυο, απ’ ό,τι τα φάρμακα εναντίον της», εξηγεί ο Dr. Click. «Επομένως ο θεράπων ιατρός της γυναίκας πρέπει πάντοτε να συμμετέχει στις συζητήσεις για τεκνοποίηση».

Είναι επίσης σημαντικό να συνεργάζεστε με τον γαστρεντερολόγο ιατρό σε όλη τη διάρκεια της κυήσεως, για να λαμβάνετε τα μέτρα που απαιτούνται για τον έλεγχο της νόσου σας.Πηγή