Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 40΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 2 ώρες

Σταφίδες, κουκουνάρια, φίνα σάλτσα μανιταριών, θυμάρι και λευκό κρασί στη γέμιση και στην κορυφή τους μια χρυσαφένια τραγανή κρούστα από γραβιέρα και παξιμάδια λαδιού. Με μία λέξη, υπέροχα!

Υλικά (για 4-6 άτομα)

  • 5 μέτριες ντομάτες
  • 5 μεγάλες πράσινες πιπεριές
  • 3 μέτριες πατάτες, κυδωνάτες

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. λευκά μανιτάρια, σε καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό)
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 50 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 μικρό κολοκύθι, ψιλοκομμένο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 200 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, καβουρδισμένα
  • 2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
  • 1/3 μάτσο μαϊντανός + 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένα
  • 6 μικρά παξιμαδάκια λαδιού
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Γέμιση: Σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε τα μανιτάρια σε 2 κουτ. σούπας από το λάδι σε δυνατή φωτιά, για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τη μισή γραβιέρα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε μια γάστρα ή ένα βαθύ ταψί που ιδανικά να χωράει τις ντομάτες και τις πιπεριές ακριβώς.

Κόβουμε από τις ντομάτες ένα καπάκι στην πλευρά με το κοτσάνι και με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε τη σάρκα με το ζουμί τους σε ένα μπολ, αφήνοντας ένα κέλυφος με πάχος περίπου 1 εκ.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις πιπεριές, αφαιρώντας τα σπόρια. Τακτοποιούμε τις ντομάτες και τις πιπεριές στο ταψί και αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό τους. Τα καπάκια τα κρατάμε στην άκρη.

Χτυπάμε στον πολυκόφτη τη σάρκα από τις ντομάτες με το ζουμί τους, το κολοκυθάκι, τα ξερά κρεμμύδια και αλατοπίπερο. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα μανιταριών, προσθέτουμε το ρύζι, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και 50 ml από το λάδι και ανακατεύουμε.

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές κατά τα 2/3 (για να φουσκώσει το ρύζι) και κλείνουμε με τα καπάκια.

Βάζουμε τις πατάτες ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και 80 ml νερό. Σκεπάζουμε με το καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1½  ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα γεμιστά και να φουσκώσει το ρύζι.

Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα παξιμάδια μέχρι να γίνουν σκόνη και τα ανακατεύουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Βγάζουμε για λίγο το ταψί από τον φούρνο, ξεσκεπάζουμε προσεκτικά για να μην καούμε από τους ατμούς και αφαιρούμε τα καπάκια από τα γεμιστά.

Πασπαλίζουμε με το μείγμα των παξιμαδιών και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσαφένια, τραγανή κρούστα.

kathimerini.gr



agrinio24.gr