Τo τσάι έχει πολλά οφέλη, τα οποία προλαμβάνουν χρόνιες ασθένειες και βοηθούν στην κυτταρική επανόρθωση. Ακολουθούν μερικές μόνο από τις σχεδόν ωφέλιμες δράσεις του τσαγιού, βασισμένες όλες σε επιστημονικές μελέτες, οι οποίες θα σε πείσουν να το βάλεις στην καθημερινότητά σου:

-Μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως του μαστού, του δέρματος και του πνεύμονα.

-Ενισχύει γενικά την υγεία του δέρματος, ιδιαίτερα το μαύρο τσάι.

-Περιορίζει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καθώς ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα.

-Θωρακίζει τα δόντια, χάρη στην αντιβακτηριακή δράση του (παρόλο που η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί να αλλάξει ελαφρώς το χρώμα τους).

-Βελτιώνει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, περιορίζοντας τις φλεγμονές και προλαμβάνοντας την απόφραξη των αρτηριών.

-Μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, ενώ το πράσινο τσάι, συγκεκριμένα, προστατεύει και από το στρες.

-Συγκεκριμένα αφεψήματα βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και προστατεύουν από την ήπια αϋπνία.

-Ενισχύει την προσοχή και την εγρήγορση, χάρη στην καφεΐνη που περιέχει.

-Επιταχύνει τον μεταβολισμό, συμβάλλοντας στην καύση θερμίδων, ιδιαίτερα το πράσινο τσάι.

Οι κίνδυνοι του τσαγιού

Παράλληλα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το τσάι έχει κάποιες αντενδείξεις και παρόλο που δεν συμβουλεύουν να αποφεύγουμε την κατανάλωσή του, συνιστούν να την περιορίζουμε, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας:

-Παρεμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου. Αν λοιπόν πάσχετε από έλλειψη σιδήρου ή αναιμία, αποφύγετε να καταναλώνετε υψηλές ποσότητες πράσινου τσαγιού. Η ίδια σύσταση ισχύει και για παιδιά, εγκύους και όσους έχουν ιστορικό νεφροπάθειας.

-Αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Και μας κάνει πιο επιρρεπείς στις μελανιές από χτυπήματα. Η πλαστικός χειρουργός Michelle Lee, MD, συμβουλεύει μάλιστα «όλους τους ασθενείς μου να σταματήσουν να πίνουν τσάι δύο με τρεις εβδομάδες πριν από μια επέμβαση».

-Παρεμβαίνει στη δράση συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως κάποιων φαρμακευτικών αγωγών για την καρδιά και την πίεση, γι’ αυτό σε περίπτωση που παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με την κατανάλωση τσαγιού.

Το συμπέρασμα; Σε γενικές γραμμές τα οφέλη του τσαγιού υπερτερούν των κινδύνων και συνιστάται η κατανάλωσή του (σε μετρημένες ποσότητες), εκτός αν υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις.



agrinio24.gr