Στην 39η θέση των New York Times έρχεται ένας υπέροχος ελληνικός προορισμός κάνοντας την έκπληξη για την φετινή χρονιά.
Βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στον Σαρωνικό κόλπο, και προτάθηκε λοιπόν ως ένας από τους 52 προορισμούς που πρέπει κανείς να επισκεφτεί μέσα στο 2023, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για τον μοναδικό ελληνικό προορισμό που μπήκε σε αυτή.
Ο λόγος για τα ξεχωριστά Μέθανα… όπου σαν κανείς έχει περπατήσει στο ηφαιστειακό της έδαφος, έχει γνωρίσει τους ευχάριστους ανθρώπους της, έχει κολυμπήσει στα πεντακάθαρα νερά της και έχει αισθανθεί την ευεργετική ιδιότητα των ιαματικών νερών στο σώμα του, τότε και μόνο τότε θα μπορέσει να συμφωνήσει απόλυτα με την απόφαση των ΝΥΤ.
Γιατί σίγουρα οι λόγοι ένταξης των Μεθάνων στη λίστα είναι πολλοί και τα κριτήρια ποικίλουν.
α) Τα ιαματικά νερά όμως των Μεθάνων ήταν ένας από τους πολλούς λόγους επιλογής…
Οι Ιαματικές πηγές των Μεθάνων, αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δράσης, είναι ονομαστές εδώ και χιλιάδες χρόνια για την αποτελεσματική και σωτήρια επίδρασή τους στην υγεία και την ομορφιά του ανθρώπου. Τρεις λοιπόν εντελώς διαφορετικές πηγές βρίσκονται στα Μέθανα, εύκολα προσβάσιμες για τον επισκέπτη.
Αρχικά η φημισμένη θειούχα πηγή στον μικρό κόλπο δίπλα από το παλαιό κτίριο των λουτρών, όπου χύνεται στη θάλασσα δίνοντας μια ιδιαίτερη γαλακτερή όψη στο νερό, καθώς και η πηγή του Αγίου Νικολάου, όπου γεμίζει με ζεστό νερό μια γούρνα δίπλα στη θάλασσα βόρεια της λουτρόπολης. Και τέλος τα πρόσφατα ανακαινισμένα ανθρακούχα λουτρά του Παυσανία, κοντά στον μικρό οικισμό του Αγίου Νικολάου στα βορειοανατολικά της χερσονήσου, με την λιλιπούτεια προσεγμένη πισίνα και τη θερμοκρασία του νερού να φτάνει στους 39 βαθμούς Κελσίου.
β) Όπως και οι υποθαλάσσιοι και χερσαίοι κρατήρες της χερσονήσου…
Το ηφαίστειο των Μεθάνων, ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του νότιου Αιγαίου, έχοντας έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα μεταξύ της περιόδου 276 έως 239 π.Χ.
Η έκρηξη του ηφαιστείου τοποθετείται έπειτα από αναφορές γνωστών αρχαίων ιστορικών στα χρόνια της βασιλείας του Αντιγόνου του Γονατά (277-240 π.Χ.).
Στα ριζά του ηφαιστείου, την παράσταση κλέβει ένα χωριό έκπληξη, το ονομαζόμενο χωριό της Καμμένης Χώρας, με την απότομη πλαγιά βόρεια του οικισμού να είναι σκεπασμένη με σκουρόχρωμους όγκους στερεοποιημένης λάβας, συνθέτοντας ένα τοπίο σπάνιας ιδιαιτερότητας μα και άγριας ομορφιάς. Μάλιστα ο Οβίδιος αναφέρει ότι η γύρω περιοχή ήταν μία εκτεταμένη και πλούσια σε καρπούς πεδιάδα, μα η σφοδρή έκρηξη σκέπασε για πάντα ένα μεγάλο τμήμα της με τεράστιους όγκους λάβας και τέφρας.
γ) Μα και όλα τα χωριά της, είτε παραθαλάσσια είτε όχι…
Λιμνιώνας, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Νικόλας, Βαθύ, Παλαιόκαστρο, Άγιος Νικόλαος Λουτρών και πολλές άλλες, είτε αμμουδερές, είτε με βότσαλο, είτε οργανωμένες, είτε όχι, με βαθύχρωμα πεντακάθαρα νερά, έχουν κλέψει καιρό τώρα τις καρδιές των ιστιοπλόων, μα έρχονται πλέον να κερδίσουν και τη δική σας…
Και βέβαια, οι υπέροχοι άνθρωποι της χερσονήσου, που προσπαθούν να αναδείξουν τον τόπο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο…
Όσο για τα ταβερνάκια πλάι στο κύμα, προσφέρουν απλές μα φρεσκότατες συνταγές για όλα τα γούστα και πορτοφόλια…
Γιατί τελικά, ναι… Μέσα στους must προορισμούς των απαιτητικών κριτηρίων των ΝΥΤ, τα Μέθανα ήταν αυτά που κατάφεραν με την απλότητά τους να κερδίσουν τη θέση, και πιστέψτε με, το αξίζουν και με το παραπάνω!!!

Δείτε το βίντεο απο το κανάλι Travel Inspiration



agrinio24.gr