Αυτό το εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων στα Χανιά έχει πάρει περισσότερους χαρακτηρισμούς απ’ όσους θα μπορούσε να θυμηθεί κανείς.

«Ελληνικές πυραμίδες», «λευκές πυραμίδες», «Καππαδοκία της Ελλάδας», ακόμα και ως «ελληνική Αριζόνα» θα ακούσεις να αποκαλούν τους Κωμόλιθους (ή Κομόλιθους) της Ποταμίδας, στον δήμο Κισσάμου.

Στην κοιλάδα του Τυφλού ποταμού λοιπόν, μέσα σε μια καταπράσινη πεδιάδα με τα πρώτα σπίτια να φαίνονται στο φόντο, θα συναντήσει κανείς αυτό το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό.

Οι εντυπωσιακοί λόφοι είναι «φαλακροί», με κάτι θάμνους απλώς στις κορυφές τους, και οι πηγές μαρτυρούν πως είναι υπολείμματα αρχαίου βυθού, όπως υποδεικνύουν εξάλλου και τα θαλάσσια απολιθώματα που έχουν βρεθεί εκεί, γι’ αυτό και παρουσιάζουν ζωηρό επιστημονικό ενδιαφέρον.

Τέτοιες μελέτες έχουν τοποθετήσει την ύπαρξη του πυραμιδοειδούς σχηματισμού πριν από 7 εκατ. χρόνια. Τα ιζήματα αυτά περιέχουν σιδηροπυρίτη και άργιλο, ακόμα και ίχνη χρυσού. Και είμαι η διάβρωση του μαλακού και υπόλευκου αργίλου αυτή που έχει αποδώσει τις απόκοσμες εικόνες των Κωμόλιθων.

Οι «πυραμίδες της Κρήτης» θυμίζουν πράγματι το εκτυφλωτικό λευκό της Καππαδοκίας και είναι ένα θέαμα που δεν συναντάς συχνά στον τόπο μας. Αν και το γεγονός ότι συναντάς και αυτό το θέαμα στον τόπο μας, δείχνει πόσο εκπληκτική είναι η Ελλάδα.

Τα μικρά αυτά μετέωρα των Χανίων με το λευκό τους χρώμα δημιουργούν παιχνιδιάρικες αντιθέσεις με το καταπράσινο του τοπίου, μιας και το έδαφος εκεί είναι εύφορο και ο κάμπος είναι γεμάτος χωράφια.

Ούτε η NASA μπόρεσε να αντισταθεί στη σαγήνη των Κωμόλιθων και το 2016 συμπεριέλαβε μια εικόνα τους στη φωτογραφία της ημέρας (Earth Science Picture of the Day) που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της.

Αν περάσετε ποτέ από τα Χανιά, καμιά 40αριά χιλιόμετρα έξω από την πόλη υπάρχει ένα θέαμα έξω από τα καθιερωμένα για τον τόπο μας…

newsbeast.gr




Πηγή