Η κατασκευή της σήραγγας και όλων των έργων της περιοχής, άρχισαν από μια γαλλική εταιρία και ντόπιους εργάτες το 1920 για να ολοκληρωθούν 11 χρόνια μετά. Η σήραγγα έχει μήκος 150 μ. και 13 μέτρα βάθος. Στη μέση της διαδρομής, υπάρχει ένα πηγάδι το οποίο χρησιμεύει ως φωταγωγός και αεραγωγός, ενώ η λίμνη που καταλήγουν τα νερά, περιφράσσεται από ένα φράγμα, που στο ξεχείλισμα της σχηματίζεται ένας καταρράκτης.  Τα γλυκά και δροσερά νερά της λίμνης, είναι κατάλληλα για κολύμβηση και έτσι χαρίζουν στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία.

Η διαδρομή προς τις Επτά Πηγές είναι απλά μαγευτική. Η ρεματιά με τα αιωνόβια πλατάνια και πεύκα, τα αστείρευτα ρυάκια σε όλο το πλάτος της, τα γεφυράκια, η λίμνη με τις πάπιες, τα παγώνια καθώς και το πασίγνωστο ροδίτικο γκιζάνι (ένα σπάνιο είδος ψαριού που ζει στη Ρόδο) συνθέτουν ένα εκπληκτικό σκηνικό, που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.

Μοναδική, όμως, είναι και η εμπειρία αν περάσει τη σήραγγα που είναι εκεί. Οι επισκέπτες μπαίνουν σε αυτή και ακολουθούν την πορεία του νερού, που τους βγάζει στην απέναντι πλευρά. Εκεί, βρίσκεται η λίμνη κι ένας μικρός καταρράκτης.Πηγή