Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 4 μερίδες / Προετοιμασία: 15΄/ Χρόνος: 45΄

Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο σεφ Γιώργος Ηλιού μας ετοίμασε μπακαλιάρο ανοιξιάτικο στο φούρνο.

* Ο Γιώργος Ηλιού είναι σεφ του εστιατορίου Ciboulette.

Υλικά

    • 1 φιλέτο ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου περίπου 1-1,2 κιλά, σε μεγάλα κομμάτια

 

 

    • 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

 

    • 2 μέτρια πράσα, σε λεπτές φέτες

 

    • 2 ντομάτες, σε κύβους

 

    • 6 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες

 

    • 1/2 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες

 

    • 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος

 

    • 1 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος

 

    • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς, σε σκόνη

 

    • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη (προαιρετικά)

 

    • 100 ml ελαιόλαδο

 

    • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τον μπακαλιάρο και το θυμάρι.

Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά από τη στιγμή έναρξης του βρασμού. Αφαιρούμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα τον μπακαλιάρο και τον αφήνουμε να κρυώσει. Τον ‘’σπάμε’’ σε μικρότερα κομμάτια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ᵒC.

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τα πράσα για 4 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε ταψί. Προσθέτουμε  τον μπακαλιάρο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε απαλά και ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά.

TIP: Προσθέτουμε πιπέρι πριν το ψήσιμο αλλά προσέχουμε ιδιαίτερα στο αλάτισμα. Από τη στιγμή που βράσαμε τον μπακαλιάρο στο γάλα έχει χάσει αρκετή από την αλμύρα του, ωστόσο καλό είναι να προσέξουμε την ποσότητα του αλατιού που θα προσθέσουμε.

Στο ποτήρι μας: Θαλασσινά κρασιά όπως μια Σαντορίνη, μια Ρομπόλα Κεφαλληνίας ή ένα Βιδιανό από την Κρήτη.

 

kathimerini.gr



agrinio24.gr