Ο υπάλληλος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Κώστας Κιάπε και η επιστολή – καταγγελία στη FIFA, αναστάτωσαν το 1990 την ποδοσφαιρική Ελλάδα.

Και τότε στο ελληνικό ποδόσφαιρο επικρατούσε η συνηθισμένη ένταση με συνεχόμενες αντεγκλήσεις των διοικούντων των «ισχυρών» σε μία φανατισμένη και άκρως επικίνδυνη ατμόσφαιρα.

Προφανώς δεν ήταν η πρώτη φορά (ούτε και η τελευταία) που αυτές οι δύσκολες συνθήκες χαρακτήριζαν το ελληνικό Πρωτάθλημα. Ήταν όμως η πρώτη φορά που η FIFA υποχρεώθηκε να ασχοληθεί εκτενώς με την Ελλάδα.

Αφορμή αποτέλεσε μία επιστολή που στάλθηκε στα γραφεία της FIFA λίγες ημέρες μετά από το ντέρμπι των «αιωνίων» στο γήπεδο του Ολυμπιακού (3-4, με γκολ του Γιάννη Σαμαρά στο 90΄). Το ματς διεξήχθη στις 25 Φεβρουαρίου 1990.

Την επιστολή – καταγγελία προς τη FIFA, αποκάλυψε η «Ελευθεροτυπία», που εμφάνιζε ως συντάκτη της τον διαιτητή Κώστα Δημητριάδη του συνδέσμου Πειραιώς. Λίγες ημέρες αργότερα η εφημερίδα δημοσίευσε την επιστολή, που έφερε την υπογραφή του Δημητριάδη!!!

Ήταν γραμμένη στα γαλλικά και αποτελούσε την απόλυτη προσβολή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς αποκάλυπτε «στημένους» αγώνες στο Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής (με ειδική αναφορά στο ΑΕΚ – Ολυμπιακός 0-0) και συνεργασίες διαιτητών με παράγοντες.

Προκλήθηκε γενική αναστάτωση. Ο διαιτητής Δημητριάδης ήταν ο πρώτος που προχώρησε σε διαψεύσεις, αρνούμενος ότι είχε την παραμικρή συμμετοχή (αποδείχθηκε ότι όντως δεν είχε).

Η υπόθεση έγινε πρώτο θέμα στις εφημερίδες, αλλά και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, με την αξέχαστη παρουσία σε εκπομπή του τότε προέδρου της ΕΠΟ Κώστα Τριβέλλα, με τις… πιτζάμες. Αναστατωμένος ο πρόεδρος, δήλωνε ότι η ΕΠΟ δεν είχε ιδέα για όλα αυτά.

Ποτέ δεν μάθαμε αν και τι γνώριζε ο πρόεδρος. Αποδείχθηκε όμως ότι ήξερε τα πάντα ο υπάλληλος της ΕΠΟ Κώστας Κιάπε (υπεύθυνος διεθνών σχέσεων). Οι αποκαλύψεις δεν άργησαν να έρθουν. Ο Κιάπε είχε στείλει την επιστολή στη FIFA. Η αρραβωνιαστικιά του την είχε δακτυλογραφήσει και η μητέρα του έβαλε την υπογραφή του Δημητριάδη!!!

Ο Κιάπε αρχικά αρνήθηκε τα πάντα, ακολούθως ισχυρίστηκε ότι απειλείται η ζωή του από τον «Θαλή» και τον «Νώντα», ενώ κατήγγειλε ότι στους ηθικούς αυτουργούς ανήκε ο τότε αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Νίκος Ζουμπογιώργος.

Επικρατούσε γενική αναστάτωση, όλοι ζητούσαν εξηγήσεις από τον υπάλληλο της ΕΠΟ, αλλά ο Κιάπε αιφνιδίως αναχώρησε για την Ελβετία. Η επιστροφή του στην Ελλάδα την Πρωταπριλιά του 1990, έγινε με ιδιωτικό αεροπλάνο του Μίνωα Κυριακού (ΑΝΤ-1) και στο αεροδρόμιο τον περίμενε ο φημισμένος δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος που ανέλαβε την υπόθεσή του.

Είχε φτάσει η ώρα της Δικαιοσύνης. Οι έρευνες συνεχίστηκαν, αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκε ότι ήταν αληθινό το περιεχόμενο της επιστολής. Η ΕΠΟ καμάρωνε γιατι στην Ελλάδα δεν υπήρχαν «στημένα» ματς και η FIFA με σχετική επιστολή της αποθέωσε τους Έλληνες ποδοσφαιρικούς παράγοντες και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το 1995 ο Κιάπε καταδικάστηκε σε δεκάμηνη φυλάκιση (είχε εκτίσει την ποινή στην περίοδο της προφυλάκισής του), ενώ αθωώθηκαν η αρραβωνιαστικιά του που είχε δακτυλογραφήσει την επιστολή και ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Νίκος Ζουμπογιώργος, που αργότερα εντάχθηκε και στην επιτροπή εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου!!!

 



ertsports.gr