Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 70 τραυματίστηκαν στην πόλη την ημέρα που στη Ρωσία ξεκίνησαν οι προεδρικές εκλογές, με το προεξοφλημένο αποτέλεσμα υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με το Κίεβο ο ρωσικός στρατός χτύπησε με δύο πυραύλους Iskander, όπως στις 6 Μαρτίου όταν συναντήθηκαν στην Οδησσό ο Βολοντίμρ Ζελένσκι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Το πυραυλικό χτύπημα σημειώθηκε στις 11:40, κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. Οι δύο αντιπροσωπείες συναντήθηκαν στο λιμάνι για να διαπιστώσουν πώς λειτουργούν οι κρίσιμες υποδομές κάτω από τους βομβαρδισμούς», αναφέρει ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος διευθυντή γραφείου του Βολοντίμρ Ζελένσκι.
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο MEGA, ο σύμβουλος του διευθυντή του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, απέρριψε το ενδεχόμενο η επίθεση να είχε ως στόχο τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Απειλή»
«Φυσικά και δε θεωρώ ότι ήταν ένα χτύπημα εναντίον των αντιπροσωπειών. Όμως για τη Ρωσία πλέον δεν υπάρχουν ‘κόκκινες’ γραμμές. Τους είναι αδιάφορο, απλά ακολουθούν το σχέδιο βομβαρδισμού της Οδησσού, ανεξάρτητα από το εάν εκεί βρίσκεται ή όχι κάποιος πρωθυπουργός. Θεωρούν ότι δε θα έχουν καμία ευθύνη».
Σχολιάζοντας τις παραινέσεις προς το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, ο Ουκρανός αξιωματούχος τόνισε:
«Η Ρωσία δε θέλει να χάσει τον πόλεμο, θέλει τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας και της ενωμένης Ευρώπης. Και δεν καταλαβαίνω γιατί στην Ευρώπη υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως εάν αυτή η χώρα συνεχίσει να υφίσταται ως έχει, δε θα αποτελεί απειλή. Σήμερα η Ρωσία μπορεί να υπάρχει μόνο σε εμπόλεμη κατάσταση. Δε θέλει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, δεν τις ήθελε ποτέ».
Ο Ποντολιάκ σχολίασε τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
«Είπε πως είτε η Δύση θα συνεχίσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία είτε η ίδια θα αναγκαστεί να λάβει άμεσα μέρος σε αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα διευρυνθεί καθώς η Ρωσία, εάν δε χάσει στην Ουκρανία, θα συνεχίσει τις επιθέσεις όχι μόνο εναντίον της Ουκρανίας».
Αναφορικά με τις πυρηνικές απειλές της Ρωσίας, ο Ποντολιάκ είπε πως αποτελούν πάγια τακτική της Μόσχας με στόχο να κάνει τους άλλους να υποχωρήσουν, ενώ κάλεσε τις χώρες της Δύσης να στείλουν όπλα στην Ουκρανία, λέγοντας πως εάν το Κίεβο καταφέρει να συγκεντρώσει όσα χρειάζεται, η κατάσταση στα μέτωπα θα αλλάξει σημαντικά.