Οι αποχωρήσεις βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνουν πάντα οριστική απώλεια των εδρών τους για την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ενώ στο προσκήνιο βρίσκεται και το ενδεχόμενο εισόδου του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή. Στο Ηράκλειο, η παραίτηση του Χάρη Μαμουλάκη ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή του Σωκράτη Βαρδάκη και την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να φτάσει τους έντεκα βουλευτές, όσους διαθέτει και η Ελληνική Λύση.

Ο Σωκράτης Βαρδάκης ξεκαθάρισε, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV, ότι θα ενταχθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν σκοπεύει να ανεξαρτητοποιηθεί, με την ορκωμοσία του να έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη (22.10.2026). Την ίδια ώρα, η συζήτηση για πιθανή είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή συνδέεται με το ενδεχόμενο παραίτησης της Πόπης Τσαπανίδου, χωρίς ωστόσο να θεωρείται δεδομένη, καθώς προηγούνται άλλοι επιλαχόντες στη σειρά διαδοχής.

Στην ιστοσελίδα της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να καταγράφεται με δέκα βουλευτές. Με την προσθήκη Βαρδάκη θα αποκτήσει μία επιπλέον έδρα, χωρίς να έχει επιστρέψει κάποιος από τους βουλευτές που αποχώρησαν από το κόμμα. Αν υπάρξουν και άλλες παραιτήσεις ανεξάρτητων βουλευτών, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν αντίστοιχες επιστροφές εδρών. Αυτό, ωστόσο, εξαρτάται από το ποιοι δικαιούνται να τις αναλάβουν και από την πολιτική επιλογή που θα κάνουν.

Διαφορετική είναι η περίπτωση της Πόπης Τσαπανίδου, καθώς οποιαδήποτε συζήτηση για τη διαδοχή της προϋποθέτει πρώτα τη δική της παραίτηση. Η ίδια διατηρεί την έδρα της μετά την ανεξαρτητοποίησή της τον Ιούλιο και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει ότι θα την παραδώσει. Οι πληροφορίες που τη θέλουν να αποχωρεί τελευταία παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.

Ακόμη όμως κι αν παραιτηθεί, η είσοδος του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή δεν είναι δεδομένη. Στη σειρά διαδοχής προηγούνται τέσσερα πρόσωπα. Ο Μιχάλης Καλογήρου, η Τζένη Λειβαδάρου, ο Αθανάσιος Τσακρής και η Ζωρζέττα Λάλη. Για να φτάσει η έδρα στον Κασσελάκη, θα πρέπει να αρνηθούν να την αναλάβουν και οι τέσσερις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση της Τζένης Λειβαδάρου, για την οποία οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. Ορισμένες αφήνουν ανοιχτή την απόφασή της, ενώ άλλες τη θέλουν έτοιμη να αποδεχθεί την έδρα, εφόσον έρθει η σειρά της, βάζοντας τέλος στο σενάριο εισόδου Κασσελάκη. Καθώς η ίδια δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια, κανείς δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη την άρνησή της.

Προς το παρόν, λοιπόν, η επιστροφή Βαρδάκη είναι εκείνη που αναμένεται να ενισχύσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση Τσαπανίδου, η συζήτηση παραμένει υποθετική καθώς πρέπει πρώτα η ίδια να παραδώσει την έδρα και στη συνέχεια να αποφασίσουν όσοι προηγούνται στη διαδοχή. Μέχρι τότε, η είσοδος Κασσελάκη στη Βουλή παραμένει ένα σενάριο που εξαρτάται από τις αποφάσεις άλλων.



Πηγή