Η συναισθηματική νοημοσύνη (Emotional intelligence) είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις και να κατανοείς τα συναισθήματα, τόσο τα δικά σου όσο και των άλλων. Έρευνα δείχνει ότι πρόκειται για κάτι σπάνιο, το οποίο δυναμώνει τις σχέσεις και υπερισχύει του δείκτη IQ.

Οι ψυχολόγοι καταλήγουν σε 13 φράσεις, τις οποίες αν χρησιμοποιείς πολύ στην καθημερινότητά σου, τότε έχεις υψηλότερα ποσοστά EQ από τους γύρω σου.

1. «Μπορείς να μου πεις περισσότερα γι’ αυτό;»
Αν αυτή είναι η φράση σου, τότε ενδιαφέρεσαι πραγματικά για το τι σκέφτονται και θέλουν να εκφράσουν οι γύρω σου. Δεν σε ενδιαφέρουν μόνο οι δικές σου σκέψεις αλλά δίνεις χώρο για να ακουστούν και οι υπόλοιποι.

2. «Σε ακούω»
Όταν λες σε κάποιον ότι τον καταλαβαίνεις, δημιουργείς ένα άψογο περιβάλλον για να καλλιεργηθεί η ομαδικότητα. Ειδικά, όταν λες ότι τον ακούς, χτίζεις τα θεμέλια για μια καλή επικοινωνία, που είναι ισχυρό σημάδι συναισθηματικής νοημοσύνης.

3. «Καταλαβαίνω τι λες, αλλά…»
Αυτή η φράση υποδηλώνει μια ακόμη σημαντική πτυχή του EQ: την ικανότητα να φέρεσαι διπλωματικά όταν έχεις να κάνεις με δύσκολους ανθρώπους και καταστάσεις. Όταν διαφωνείς με κάποιον, το δείχνεις με τακτ ώστε να καταλήξετε σε μια λύση, στην οποία θα συμφωνείτε και οι δύο όσο περισσότερο γίνεται.

4. «Πώς νιώθεις γι’ αυτό;»
Με αυτόν τον τρόπο δείχνεις σεβασμό απέναντι στα συναισθήματα των άλλων. Όσο ακούς τον απέναντί σου και τον ρωτάς για το πώς νιώθει, φαίνεται ότι προσπαθείς να μπεις στη θέση του και να τον καταλάβεις.

5. «Δεν είμαι σίγουρη/ος ότι έχω καταλάβει καλά, μπορείς να μου εξηγήσεις το πρόβλημα;»
Με αυτή τη φράση, δείχνεις ότι ξέρεις πως κάποιος έχει κάποιο θέμα και αντί να αντιδράσεις αρνητικά, του ζητάς να σου εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει και να μοιραστεί τις σκέψεις του. Όταν ζητάς επεξήγηση, τα πάντα κυλούν πολύ πιο ομαλά.

6. «Τι εννοείς;»
Και σε αυτή την περίπτωση ζητάς επεξήγηση για να δεις αν έχεις καταλάβει καλά ή αν πρόκειται για κάποια παρανόηση. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το να ζητήσεις από τον άλλον να επαναλάβει τι είπε και είναι μία από τις αρχές τις συναισθηματικής νοημοσύνης.

7. «Υπέροχη δουλειά»
Όταν δείχνεις εκτίμηση, μπορεί να πάει μόνο καλά. Δείχνει ότι έχεις αναγνωρίσει την προσπάθεια του άλλου και τον επιβραβεύεις. Αυτομάτως, στέλνεις ένα θετικό vibe ενώ όταν λες σε κάποιον ότι «τον εκτιμάς», τον κάνεις να σε εκτιμάει περισσότερο.

8. «Και οι δύο έχετε καλά σημεία. Ας δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε να λειτουργήσει»
Αυτή η φράση σε βοηθάει να φερθείς διπλωματικά όταν υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για κάτι. Όταν παροτρύνεις τους άλλους να μοιραστούν όσα τους προβληματίζουν, λύνεις πιο εύκολα ένα πιθανό πρόβλημα. Έρευνες δείχνουν μάλιστα ότι το να βρίσκεις λύση σε μια διαμάχη, είναι σημάδι συναισθηματικής νοημοσύνης.

9. «Θα ήθελα τη συμμετοχή σου σε αυτό»
Με αυτή τη φράση κάνεις τον άλλον να νιώθει περήφανος για τον εαυτό του επειδή τον υπολογίζεις. Αυτό τον κάνει να σκεφτεί μόνο θετικά για σένα οπότε η έκβαση είναι η καλύτερη δυνατή.

10. «Αυτή η κατάσταση με στενοχωρεί/ με μπερδεύει/ με ταράζει»
Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, το άτομο που έχει συναισθηματική νοημοσύνη δεν επικεντρώνεται στο άτομο που το προκάλεσε αλλά στη συνολική κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο, δεν το κατηγορείς αλλά εξηγείς πώς νιώθεις για όλο αυτό που έχει δημιουργηθεί χωρίς να ακούγεσαι passive- aggressive».

11. «Νιώθω έτσι γι’ αυτό… »
Όταν έχεις υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, συνδέεσαι με τα συναισθήματά σου τη στιγμή που συμβαίνουν. Έτσι τα μοιράζεσαι ανοιχτά και αυτό σε φέρνει πιο κοντά με τους άλλους.

12. «Λυπάμαι»
Μη φοβάσει να ζητάς συγγνώμη όποτε το νιώθεις αναγκαίο. Αν έχεις κάνει κάποιο λάθος, παραδέξου το, είναι σημάδι υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης.

13. «Σε ευχαριστώ»
Μην ξεχνάς να λες αυτές τις «μαγικές λέξεις» που έμαθες από παιδί. Το «ευχαριστώ», όπως και το «παρακαλώ» εκτιμώνται πάντα γιατί εκτός από ενδείξεις ενός υψηλού EQ, είναι και σημάδι σεβασμού.



Πηγή