Η κατάσταση έφτασε σχεδόν στα άκρα. Στους τωρινούς “Three Lions” εξαπέλυσαν τα βέλη τους Άγγλοι πρώην διεθνείς, όπως ο Γκάρι Λίνεκερ, ο Άλαν Σίρερ, ο Γουέιν Ρούνεϊ, ο Ίαν Ράιτ, ο Γκάρι Νέβιλ και άλλοι… μη Άγγλοι, όπως ο Ρόι Κιν, ο Γκρέιαμ Σούνες, ο Άλι Μακ Κόιστ, ακόμη και ο Σεσκ Φάμπρεγας. 

Δεν είναι μόνο αυτοί. Είναι δεκάδες, οι περιβόητοι “pundits” που διαθέτει κάθε βρετανικό ΜΜΕ το οποίο σέβεται τον εαυτό του…

Οι “pundits” (“ειδήμονες”) έχουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα σε άλλο επίπεδο. Φανταστείτε ότι αριθμούν 28 μόνο για τα δύο μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, το BBC και το ITV! Ανάμεσά τους και προπονητές της Πρέμιερ Λιγκ, όπως ο Άγγελος Ποστέκογλου της Τότεναμ και ο Τόμας Φρανκ της Μπρέντφορντ. Προσθέστε εφημερίδες, ραδιόφωνα και social media, ώστε να γίνει ακόμη καλύτερα αντιληπτό πόσο εύκολα μπορεί “να χαθεί η μπάλα”.

Το 1-1 της Αγγλίας με τη Δανία ήταν η κατάλληλη αφορμή. Τα ερωτηματικά που άφησε η ομάδα του Σαουθγκέιτ στο χορτάρι ήταν πιο πολλά από τις απαντήσεις. Ο Λίνεκερ, που παρουσιάζει από το Βερολίνο την καθημερινή εκπομπή του BBC, έκανε την αρχή. Το τι ακολούθησε έχει ήδη καταγραφεί και δεν είναι της παρούσης να σχολιαστεί περαιτέρω.

Οι ειδήμονες (όχι… ξερόλες, δεν τους ταιριάζει) έχουν τη δική τους κόντρα στο ποιος θα εκφράσει την πιο εξεζητημένη άποψη, προκειμένου να σχολιαστεί αυτός από τον κόσμο και όχι ο άλλος, ο ανταγωνιστής. Ο αντίκτυπος στην προσπάθεια της εθνικής Αγγλίας είναι προφανής…

Στην Στουτγάρδη συνάντησα, μετά το πολυσυζητημένο 1-1, τον Στιούαρτ Πιρς, τον βετεράνο μπακ με 78 συμμετοχές στην εθνική Αγγλίας και πάνω από 700 παιχνίδια στο Νησί. Ανήκει κι αυτός στη φυλή των “pundits”. Σχολιάζει για το πολύ δημοφιλές talkSPORT, που αυτοδιαφημίζεται ως το μεγαλύτερο αθλητικό ραδιόφωνο στον κόσμο (εκπέμπει από το 1995).

Ο Πιρς, που μεταξύ άλλων ήταν προπονητής στην U21 της Αγγλίας, φάνηκε λιγότερο επικριτικός. Αλλά… επικριτικός! Πώς αλλιώς όταν οι συζητήσεις γίνονται με ερωτήσεις του τύπου “πρέπει ο Κέιν να μείνει στον πάγκο;”, “είναι ικανός ο Σαουθγκέιτ να αναλάβει ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ” κλπ. 

Ο ίδιος ο Πιρς, παραμονή του αγώνα Δανία-Αγγλία, είχε… ανακοινώσει τη δική του 11άδα για το παιχνίδι στην live streaming (στο YouTube) εκπομπή του talkSPORT. Με ανάλυση για κάθε παίκτη, που είχε επιλέξει στο υποθετικό σχήμα και το οποίο διέφερε κατά τα 4/11 από το πραγματικό!

Το επόμενο παιχνίδι με την Σλοβενία Τετάρτη 25/6 στις 22:00) αποτελεί μια καλή ευκαιρία να ηρεμήσουν λίγο τα πνεύματα. Με νίκη και 7β. η Αγγλία θα πάει στο Γκελζενκίρχεν για το νοκ άουτ ματς της φάσης των 16 (Κυριακή 30/6) με ψυχολογία και αποφασισμένη να δείξει τι μπορεί να καταφέρει στο Euro 2024. Μέχρι να έρθει η επόμενη αφορμή και να εμφανιστούν εκ νέου τα “μεγάλα πιστόλια” του BBC και του ITV.

Εθνική Αγγλίας είναι αυτή, εδώ και 58 χρόνια δεν αφήνει κανέναν ποδοσφαιρόφιλο να πλήξει…

Οι ειδήμονες που διχάζουν



ertsports.gr