Αρχικά ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, με την έναρξη αυτής της σχολικής χρονιάς, αλλά και για τα προβλήματα των εκπαιδευτικών.

«Δεν είμαι γνώστης του θέματος αλλά αναρωτιέμαι, πώς αυτή η τάξη λειτούργησε ως Β λυκείου, και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Γ΄ λυκείου. είναι σημαντικό θέμα, πρέπει να μπει σε πρώτο πλάνο η ανάγκη των μαθητών να μείνουν στο σχολείο. Πρέπει να υπάρχει ένας καλύτερος προγραμματισμός και πρέπει αυτά τα ζητήματα να αναδεικνύονται. Πηγαίνει ένας καθηγητής πχ στην ρόδο για να διδάξει, πόσος είναι ο μισθός και πόσο το ενοίκιό του; Βγαίνει αυτός ο άνθρωπος; Ακούς τους μισθούς εδώ των εκπαιδευτικών  και το συγκρίνεις με άλλες χώρες και λες πραγματικά, μας αξίζει αυτό το επίπεδο μισθών στη δημόσια παιδεία; Αντίστοιχο πρόβλημα και στην υγεια. Είναι ζητήματα που πρέπει να τα δούμε κατά προτεραιότητα. Δεν μπορεί με700- 800-900 ευρώ ένας άνθρωπος που έχει σπουδάσει τόσα χρόνια και διδάσκει τα παιδιά στα σχολεία, να έχει αυτή την ζωή», είπε.

Και συμπλήρωσε ο κ. Ζαχαριάδης: «Λέω πως οι μισθοί είναι απαράδεκτα χαμηλοί σε σχέση με το επίπεδο της ακρίβειας, και σε σχέση με τις άλλες χώρες των 27 και λέω ότι θα έπρεπε να υπάρχουν για την στέγαση του προσωπικού, ειδικές μέριμνες συνδυαστικά το κράτος με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου, για κάποιους ανθρώπους που είναι βασικοί για την λειτουργία της Περιφέρειας, να έχουν μια δυνατότητα να μείνουν».

Κακλαμάνης: «Βασικό να γίνουν μαζικές προσλήψεις στην Υγεία»

Ο κ. Κακλαμάνης  με την σειρά του αναφέρθηκε στο ζήτημα της Υγείας.

«Ακούω τοποθετήσεις στα δύο άκρα. Ότι από την μία το ΕΣΥ είναι μία χαρά και από την άλλη ότι έχει καταρρεύσει. Ούτε μία χαρά είναι το ΕΣΥ αλλά ούτε έχει καταρρεύσει. Τον πολίτη τον αγγίζει το ζήτημα της Υγείας όταν αρρωστήσει ο ίδιος ή κάποιος από το στενό του περιβάλλον και πάει σε ένα νοσοκομείο και εξυπηρετείται κακώς ή δεν εξυπηρετείται. Τότε πολιτικά, αυτό το θέμα ακουμπά και το εκάστοτε κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ακρίβεια, έχει πλέον φτάσει το θέμα της Υγείας να είναι τα δεύτερο που ενδιαφέρει τους πολίτες. Πράγματι εδόθησαν κίνητρα, γίνονται ανακαινίσεις, 1,5 δισεκ. ευρώ είναι που πήραν για την δημόσια υγεια απ΄ το ταμείο ανάκαμψης», ανέφερε.

«Το βασικό από όλα είναι οι μαζικές προσλήψεις στον χώρο της υγείας. Κάθε χρόνο στα κενά προστίθενται και οι συνταξιοδοτήσεις, και των γιατρών και του υπολοίπου προσωπικό. Άκουσα με χαρά ότι θα προκηρυχθούν οι θέσεις των ειδικοτήτων. Δηλαδή αν στο νοσοκομείο Δράμας που δεν έχει παθολόγο, και προκηρύσσεται μία μόνο θέση, αν αντί για 600 ευρώ δίναμε 2.000 ευρώ τον μήνα, δεν θα πήγαινε κανείς. Γιατί δεν μπορεί να πάει ένας άνθρωπος και να εφημερεύει 30 μέρες τον μήνα. αν προκηρυχθούν 4 θέσεις παθολόγων, θα πάνε», προσέθεσε ο κ. Κακλαμάνης.

Για τα απογευματινά ιατρεία: «δεν ήμουν θιασώτης αλλά έχει βοηθήσει μέχρι στιγμής. Έχουν γίνει περίπου 7.000. επειδή προφανώς εκτιμήθηκε ότι και σε αυτό υπάρχει πολιτικό κόστος, αλλά δεν το πάω στο πολιτικό κόστος, το πάω στο ανθρώπινο, περιμένω, ότι περίπου 30.000 θα γίνουν με λεφτά του ταμείου ανάκαμψης. Αυτό θα βοηθήσει πολύ στις μακρές λίστες»

Για τα φάρμακα: «το θέμα του φαρμάκου είναι πολύπλοκο. Κυρίως συμβαίνει από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες και όχι από τις ελληνικές. Πράγματι οι τιμές των φαρμάκων είναι χαμηλές και αυτοί ισχυρίζονται ότι δεν τους συμφέρει να πωλείται σε μία συγκεκριμένη τιμή ένα φάρμακο όταν το κόστος παραγωγής του είναι το ίδιο, δεν έχουν κέρδος και το αποσύρουν από την αγορά».

Ο κ. Ζαχαριάδης με την σειρά του μίλησε για το ζήτημα της υγείας.

«είδα χθες τον υπουργό Υγείας να μιλά για γιατρούς που διαμαρτύρονταν, ότι είναι «η συμμορία της μιζέριας», ή μιλάει άσχημα για συνδικαλιστές. δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι αυτοί που τους χειροκροτάγαμε στον covid;», επεσήμανε.



megatv.com