«Να ξυπνήσουμε την κυβέρνηση»
Μιλώντας για τις εξελίξεις στη ΝΔ, ο Νικήτας Κακλαμάνης λέει:
«Την Παρασκευή κάνουμε και εμείς τα γενέθλια των 50 χρόνων της ΝΔ αλλά πρέπει να υπενθυμίσω ότι στην ουσία είναι τα γενέθλια ενός κόμματος που εκφράζει μια παράταξη που έρχεται όμως από πολύ μακριά. (…) Αυτό το λέω γιατί έτσι παίρνει κανείς απάντηση ότι όταν χάνουμε εκλογές η παράταξη αυτή ποτέ δεν εξαϋλώθηκε γιατί έχει βαθιά ιστορία και βαθιές ρίζες λαϊκές».
«Εμείς, όταν πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία, που ήταν ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα το οποίο τον νόμο που το διέπει τον είχα ψηφίσει και εγώ που υπέγραψα την ερώτηση, το κάνουμε για δύο λόγους. Πρώτον γιατί διαπιστώσαμε ότι τα 3 – 4 καλά πράγματα που είχε αυτός ο νόμος δεν τα τηρούσαν τα funds και οι servicers. Τηρούσαν ό,τι αφορούσε τις τράπεζες. Εγώ δεν είμαι Αριστερός, Δεξιός είμαι, ξέρω ότι πρέπει να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα, δεν ήταν εκεί η αντίρρησή μας. Η αντίρρησή μας ήταν ότι από την στιγμή που φεύγει το δάνειό σου από την τράπεζα ψάχνεις να το βρεις πού είναι για να κάνεις μια κουβέντα με τον καινούργιο ιδιοκτήτη μήπως και κάνεις τον συμβιβασμό. Ήταν ταυτοτικό και ιδεολογικό και δεν ήταν θέμα να ανατρέψουμε την κυβέρνηση. Ήταν να ξυπνήσουμε την κυβέρνηση και να δει για συγκεκριμένα κοινωνικά θέματα την παρέμβαση που πρέπει να κάνει ή ακόμη και διορθωτικές νομοθετικές κινήσεις. Αυτός ήταν ο στόχος. Είπαμε ότι είναι η πρώτη αλλά δε θα είναι η τελευταία. Αυτό έγινε αιτία να γίνει κάτι το οποίο 5 χρόνια το ζήταγε η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας και δε γινόταν. Να υπάρχει δηλαδή στενή συνεργασία της ΚΟ με τους αρμόδιους υπουργούς».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Αυτήν την στιγμή έχουν ξεκινήσει και συναντήσεις εργασίας με τους υπουργούς (…) και εμείς περιμένουμε να δούμε τα απτά αποτελέσματα. Ο κίνδυνος είναι, και όχι μόνο για τη ΝΔ αλλά για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, παρατηρούμε στις δημοσκοπήσεις ένα 20 – 25% που λέει ότι δεν γουστάρει κανέναν από όλους. Αυτό το 20 – 25% κάποια στιγμή θα εκφραστεί. Θα βρεθεί ο κοστουμάτος, ο εμφανίσιμος, ο ‘αιρετικός’ που θα το μαζέψει όλο. Αυτοί θα είναι ο καθοριστικός παράγων για το ποια κυβέρνηση θα έχει η Ελλάδα. Η αυτοδυναμία, εγώ δεν πιστεύω ότι είναι αδύνατη, αλλά φαντάζει δύσκολη αυτήν την στιγμή και αυτήν την αγωνία ακριβώς εκφράσαμε. Ο Δεξιός ψηφοφόρος νιώθει ότι έχει προσβληθεί γιατί νιώθει ότι έχει γίνει ιδεολογική παρέκκλιση. Αυτό θέλουμε να φτιάξουμε. Θέλω να δω από εδώ και πέρα τι θα γίνει».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο ίδιος λέει:
«Δεν είμαι υπέρ της αλλαγής στον εκλογικό νόμο. Και στη ζωή, ιδιαίτερα στην πολιτική, η λέξη εμπειρία δεν αντικαθίσταται με κανένα πτυχίο και με τίποτα».
«Δεν του πάει η πολιτική του κ. Κασσελάκη»
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των βουλευτών της ΝΔ, ο Χρήστος Σπίρτζης, αναφέρει:
«Να χαιρετήσω την πρωτοβουλία των βουλευτών της ΝΔ γιατί όταν έχουμε μία αντιπολίτευση η οποία δεν μπορεί, λόγω της εσωστρέφειας που έχει αναπτυχθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι καλά κάνουν οι βουλευτές της ΝΔ και ασκούν την κριτική που πρέπει να ασκήσουν από τη δική τους οπτική. Έχουμε πολύ διαφορετικές οπτικές αλλά την ακρίβεια, το τι γίνεται με τις τράπεζες, είναι κοινά στην ελληνική κοινωνία. Νομίζω ότι πρέπει να επανέλθουν βασικές Αρχές στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος όπως ότι οι βουλευτές έχουν συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο. Δεν είναι πρόβατα σε ένα μαντρί».
Για τα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Ο κ. Κασσελάκης μέχρι στιγμής είναι ένα απλό μέλος, δεν έχω δει εγώ κάποια διάθεση να πει ότι θα θέσει υποψηφιότητα. Μπορεί να δείξει άλλες πτυχές του εαυτού του, δεν του πάει η πολιτική του κ. Κασσελάκη. Εγώ δεν έχω κρυφτεί ποτέ, θεωρώ ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν έχω κάποιο προσωπικό πρόβλημα με τον άνθρωπο, δε νομίζω ότι ανήκει στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη».
«Στην απελπισία που είχε τότε ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω της μεγάλης ήττας και λόγω της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην τελείως διαφορετική οπτική που υπήρχε με τους ανθρώπους που έφυγαν και έκαναν τη Νέα Αριστερά, βρήκε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ διέξοδο στον Στέφανο Κασσελάκη. Από εκείνη την ημέρα και μετά δεν έχουμε ζήσει μια εβδομάδα που δεν είχε δημιουργήσει διαιρέσεις και προβλήματα. Αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία είναι να υπάρχει μια αντιπολίτευση στιβαρή, σοβαρή που θα ανακτήσει τη φερεγγυότητά της».