Τρεις ψυχολόγοι θέλησαν να ερευνήσουν αν διαφέρει το ‘μετά’ του περιστασιακού σεξ για τους άνδρες και τις γυναίκες. Τελικά, διαπίστωσαν ό,τι είναι γνωστό από καταβολής κόσμου: δεν υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ των φύλων και η ‘σεξουαλική μετάνοια’ (αίσθημα ενοχής και στενοχώριας) δεν αποτέλεσε την εξαίρεση του κανόνα.

Το 35% των γυναικών δήλωσε πως νιώθει ενοχές, μετά το περιστασιακό σεξ. Το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών είναι το 20%. Οι λόγοι διαφέρουν, όπως και το πώς επιλέγουν να συνεχίσουν την πορεία τους στο συγκεκριμένο τομέα. Αυτό που δεν διαφέρει είναι ότι δεν αλλάζουν τακτική, καθώς όσο έντονο και αν είναι το ενοχικό συναίσθημα, δεν είναι αρκετά δυνατό για να ‘νικήσει’ τον βασικό ανθρώπινο πόθο. Δεν το λέμε εμείς, αλλά η επιστήμη.

Το ‘μετανιώνω’ δεν σημαίνει ‘αλλάζω’

Ποιο είναι το νόημα του να συνεχίζεις να κάνεις κάτι για το οποίο ξέρεις πως θα μετανιώσεις; Αυτό ήθελε να ανακαλύψει και η έρευνα, που λέγαμε πιο πάνω και η οποία κατέληξε στο ότι “εν αντιθέσει με άλλα αρνητικά ή ψυχοφθόρα συναισθήματα, η σεξουαλική μετάνοια δεν έχει κάποια συνέπεια”. Όπως επισήμανε η Guardian “κάνεις σεξ με έναν ξένο, νιώθεις άσχημα, το μετανιώνεις και μετά κάνεις σεξ με άλλον ξένο”.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες μετανιώνουν περισσότερο από τους άνδρες τα one-night stands, αλλά όχι τόσο πολύ, ώστε να σταματήσουν να επιδίδονται σε αυτά. Δηλαδή, δεν αισθάνονται αρκετά άσχημα ώστε να αποφύγουν μελλοντικές ανάλογες εμπειρίες. Πώς; Με καλύτερες επιλογές και αλλαγή προσανατολισμού σε μακροχρόνιες σχέσεις. Ο πιθανότερος λόγος είναι η δύναμη της σεξουαλικής επιθυμίας. Οι άνδρες μετανιώνουν περισσότερο από τις γυναίκες να ‘προσπερνούν’ μια ευκαιρία για μικρής διάρκειας σεξουαλική ευκαιρία.

Σε κάθε περίπτωση “η σεξουαλική μετάνοια δεν έχει πρακτική σημασία, αφού δεν αλλάξει τη συμπεριφορά των ανθρώπων”, αναφέρει η έρευνα. που είχε ως στόχο να διαπιστώσει αν η σεξουαλική μετάνοια μπορεί να αλλάξει μελλοντικές συμπεριφορές. Δεν μπορεί. Την ίδια ώρα, ένα αρνητικό συναίσθημα έχει επιβεβαιωθεί πως αλλάζει τη συμπεριφορά μας, ώστε να μειωθεί το ρίσκο της επανάληψης. Κάτι ανάλογο ισχύει και για το αίσθημα της αποστροφής (βλ. αηδία).

Ποιοι είχαν όμως, όλες αυτές τις απορίες

Ο 51χρονος κλινικός ψυχολόγος, Leif Edward Ottesen Kennair, ο 57χρονος κοινωνικός ψυχολόγος Mons Bendixen και ο 67χρονος ειδικός της εξελικτικής ψυχολογίας, David Buss θέλησαν να δώσουν απαντήσεις σε τρεις ερωτήσεις/κλειδιά, για το συναίσθημα της μετάνοιας στον τομέα του περιστασιακού σεξ. Ποιες ήταν οι ερωτήσεις: α) παρατηρούνται διαφορές στην σεξουαλική μετάνοια ή τις έχει μετριάσει η έντονη κουλτούρα της ισότητας; β) ποιες κατά προσέγγιση ψυχολογικές μεταβλητές μπορεί να εξηγούν τις σεξουαλικές διαφορές στη σεξουαλική μετάνοια; και γ) πώς λαμβάνουμε υπ’ όψιν τη μεταβλητή της σεξουαλικής μετάνοιας του περιστασιακού σεξ μεταξύ ομόφυλων.

Αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν και διαφορές ως προς το τι αντιλαμβάνεται το κάθε φύλο ως ‘ανησυχία’ μετά το casual sex. Η λίστα περιλαμβάνει από πιθανή εγκυμοσύνη, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και την ποιότητα του παρτενέρ τους (αυτά απασχολούν περισσότερο της γυναίκες) έως τη φήμη του καθενός. Τίποτα ωστόσο, δεν λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας.

Η σεξουαλική ικανοποίηση και ο κοινωνικοσεξουαλικός προσανατολισμός (βλ. πειρασμοί) ήταν αναμενόμενες σεξουαλικές διαφορές, σε ό,τι αφορά τη μετάνοια του περιστασιακού σεξ. Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες των ομόφυλων,. Εμπλεκομένων σε casual sex υπήρχε αυτή της ανησυχίας για τη σεξουαλική φήμη, της ικανοποίησης κατά τη συνεύρεση και του κοινωνικοσεξουαλικού προσανατολισμού.

Όλα αυτά μελετήθηκαν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας που περιόρισε το περιστασιακό σεξ, όπως αποδείχθηκε σε έρευνα που έκανε το αμερικανικό Kinsey Institute, το Μάρτη του 2020. Οι μισοί δήλωσαν λιγότερο ενεργοί από ό,τι πριν τον Covid-19. Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα ερευνών στη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία.

Νίκη Μπάκουλη – news247.gr

agrinio24.gr