Ιταλοί επιστήμονες επιδίωξαν να κατανοήσουν γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρά τους ενώ άλλοι όχι. Βασισμένοι σε πειράματα με 200 συμμετέχοντες, ανακάλυψαν ότι τα άτομα που τους αρέσει να ονειρεύονται, είτε όταν κοιμούνται είτε όταν είναι… ξύπνιοι, παρουσιάζουν βελτιωμένη ικανότητα ανάκλησης λεπτομερειών από το υποσυνείδητό τους κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης πως άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία και οι εποχές,  επηρεάζουν το αν οι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρά τους.

Η νέα έρευνα για τα όνειρα

Οι επιστήμονες από τη Σχολή IMT School for Advanced Studies Lucca, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να φορούν συσκευές παρακολούθησης ύπνου και κατέγραψαν τις αναμνήσεις των ονείρων τους κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 15 ημερών.

Οι εθελοντές, ηλικίας από 18 έως 70 ετών, υποβλήθηκαν επίσης σε ψυχολογικά τεστ πριν από το πείραμα για να αξιολογηθούν παράμετροι, όπως τα επίπεδα άγχους, το πόσο ενδιαφέρεται το κάθε άτομο για τα όνειρα και την τάση για «αυθόρμητο στοχασμό», ο οποίος περιγράφεται ως η τάση να αποσπάται η προσοχή από τις δραστηριότητες και να επικεντρώνεται κανείς σε άσχετες σκέψεις, παρόμοια με ό,τι συμβαίνει στην ονειροπόληση.

Τα ευρήματα έδειξαν σαφή μοτίβα στο ποιοι ήταν πιο πιθανό να θυμούνται τα όνειρά τους και μάλιστα, με ζωντανές λεπτομέρειες.

Άτομα που θεωρούσαν ευεργετικά για την ευημερία τους τα όνειρα, καθώς και εκείνοι που συχνά ενέδιδαν στον αυθόρμητο στοχασμό, ήταν πιο πιθανό να θυμούνται τα όνειρά τους.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που βίωναν μεγαλύτερες περιόδους «ελαφρού ύπνου», σε αντίθεση με τον πιο βαθύ και ξεκούραστο, ήταν πιο πιθανό να θυμούνται τα όνειρά τους.

Οι νεότεροι συμμετέχοντες ήταν γενικά καλύτεροι στο να θυμούνται τα όνειρά τους σε σχέση με τους ηλικιωμένους.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι παρουσίαζαν πιο συχνά αυτό που οι ερευνητές χαρακτήρισαν ως «λευκά όνειρα», μια κατάσταση στην οποία θυμόντουσαν ότι είχαν δει ένα όνειρο την προηγούμενη νύχτα, αλλά δεν μπορούσαν να ανακαλέσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Οι συγγραφείς, μιλώντας στο περιοδικό Communications Psychology, είπαν ότι αυτό υποδεικνύει πως οι αλλαγές στη μνήμη λόγω ηλικίας, μπορεί να επηρεάζει την ικανότητα να θυμόμαστε τα όνειρα.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που πήραν μέρος στο πείραμα ύπνου την άνοιξη ήταν πιο πιθανό να θυμούνται τα όνειρά τους από εκείνους που το έκαναν το χειμώνα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτό υποδεικνύει πως παράγοντες όπως η έκθεση στο φως του ήλιου, η οποία είναι υψηλότερη τους θερμότερους μήνες, παίζει πιθανότατα ρόλο στην ικανότητά μας να θυμόμαστε τα όνειρα.

«Μια σύνθετη διαδικασία»

Ο καθηγητής Τζούλιο Μπερνάρντι, ειδικός στην ψυχολογία και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα φανερώνουν πως η ικανότητα να θυμόμαστε τα όνειρα είναι μια σύνθετη διαδικασία που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες:

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ανάκληση των ονείρων δεν είναι απλώς θέμα τύχης, αλλά αντανάκλαση του τρόπου με τον οποίο οι προσωπικές στάσεις, τα γνωστικά χαρακτηριστικά και η δυναμική του ύπνου μας αλληλεπιδρούν».

Οι συγγραφείς πρόσθεσαν ότι ελπίζουν η μελέτη αυτή να αποτελέσει τη βάση για παρόμοιες έρευνες σχετικά με την ικανότητα ανάκλησης ονείρων στο μέλλον.



Πηγή