Ελαφρώς βελτιωμένες είναι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία φέτος, ωστόσο παραμένουν οι κίνδυνοι των πληθωριστικών πιέσεων, όπως προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.
«Πράγματι, οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τα υψηλά επίπεδά τους», δήλωσε στο CNBC, εν όψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ινδία, υπογραμμίζοντας ότι οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν σημαντικά, επειδή η Ευρώπη πέτυχε τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειάς της και, επιπρόσθετα, ο «ήπιος χειμώνας» βοήθησε να μειωθεί η ενεργειακή ζήτηση, κρατώντας χαμηλά τις τιμές του φυσικού αερίου.
«Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη σημαντικά χαμηλότερη από τα προ – πολεμικά επίπεδα» κατά 3,1% για το 2022 και 2,2% για το 2023, ενώ η ανάκαμψη για το 2024 θα είναι ήπια κατά 2,7% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Ο πληθωριστικός κίνδυνος παραμένει
Ο Γ.Γ. του ΟΟΣΑ τόνισε ότι ο πληθωριστικός κίνδυνος παραμένει και πρέπει να αντιμετωπιστεί.
«Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να μειώνεται, αλλά δεν τον έχουμε ελέγξει ακόμη. Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και υπάρχουν κίνδυνοι» που πρέπει να εξακολουθήσουμε να τους διαχειριζόμαστε καλά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, είπε.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ τόνισε ότι η Fed προχώρησε σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων πέρυσι για να εκτονώσει τις πληθωριστικές πιέσεις, τώρα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα συνεχίζει να μάχεται τον πληθωρισμό με «έναν πιο σταθερό τρόπο, με βάση τα στοιχεία και αφήνοντας να φανεί ο αντίκτυπος από τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
«Αυτό είναι που αναμένουμε να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα στοιχεία να προσαρμόζουν τις αποφάσεις τους», πρόσθεσε.