Ο 45χρονος το 2016 προσελήφθη ως υπάλληλος καθαριότητας από τον Δήμο Ηλιούπολης και εργάστηκε εκεί μέχρι το 2020.
Στη συνέχεια, πήρε μετάταξη για τον Δήμο Ερέτριας. Την περίοδο του κορωνοϊού δούλευε με τηλεργασία, κάτι που συνέχισε να κάνει και όταν «αυτοεξορίστηκε» στην ορεινή Κορινθία.
«Την 1η Νοεμβρίου του 2020 ήρθε ως εργαζόμενος στον Δήμο, με μετάταξη για λόγους υγείας. Η μετάταξη του ήταν κανονική, είχε όλο το δικαίωμα να το κάνει και νόμιμα μπήκε στην υπηρεσία της καθαριότητας», εξήγησε μιλώντας στο Live News η Βούλα Αμερικάνου, αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Ερέτριας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι «είμαστε νέα διοίκηση. Αναλάβαμε 1 Ιανουαρίου 2024 και αποφασίσαμε να δούμε προσωπικά τους εργαζόμενους και πού δουλεύουν. Μεταξύ αυτών ήταν και ο κ. Καλαϊτζάκης, ο οποίος δεν βρέθηκε καθόλου στην υπηρεσία».
Ο 45χρονος, σύμφωνα με την κα Αμερικάνου, από το 2020 μέχρι το 2021 παρουσιαζόταν στην υπηρεσία. Ήταν η περίοδος που κατά δήλωσή του έμενε στους Αγίους Αποστόλους, στον Ωρωπό. Με τον κορωνοϊό εκμεταλλεύτηκε ότι κάποιοι μπορούσαν να δουλεύουν εξ αποστάσεως και άρχισε να εργάζεται με τηλεργασία.
«Η προηγούμενη διοίκηση τού είχε αναθέσει κάποιες δουλειές στο γραφείο κίνησης. Από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, ήρθα σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, μετά από αρκετές προσπάθειες, και τον ενημέρωσα ότι πρέπει να έχει φυσική παρουσία στην υπηρεσία. Εκείνος ωστόσο το αρνήθηκε γιατί έχει λέει εντολή να δουλεύει εξ αποστάσεως. Τον καλέσαμε σε απολογία, ο Δήμαρχος πήρε κάποιες αποφάσεις και τώρα είμαστε στο στάδιο του πειθαρχικού με το ερώτημα ακόμα και της απόλυσης».
Ερωτώμενη η αντιδήμαρχος αν συνεχίζει να παίρνει τον μισθό του, απάντησε ότι «στο δημόσιο υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που κόβεις τον μισθό κάποιου» και πως ο 45χρονος πληρώθηκε κανονικά τον Ιανουάριο.
Ποινική έρευνα για την πρόσληψη αλλά και τις ώρες εργασίας του 45χρονου
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου του ΜEGA, Άννας Κανδύλη, ξεκινά ποινική προκαταρκτική έρευνα από την εισαγγελία Χαλκίδας για την πρόσληψη του 45χρονου και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλευε.
«Εκτός από την πειθαρχική, ξεκινάει και ποινική στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως είναι η παράβαση καθήκοντος και από ποιον, και αν υπάρχει ηθική αυτουργία στο συγκεκριμένο αδίκημα», εξήγησε.
Όσον αφορά την υποχρεωτική λήψη DNA, η Άννα Κανδύλη υπογράμμισε ότι μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και όταν εμφανιστεί στο αστυνομικό τμήμα Ξυλοκάστρου τα επόμενα 24ωρα, αφού του έχει επιβληθεί περιοριστικός όρος από το πρώτο δικαστήριο, όταν αντιστάθηκε στις αρχές κατά την έρευνα στο λαγούμι.