Τι κι αν έχουμε 2023; Οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί και οι κάθε είδους διακρίσεις σε βάρος των γυναικών δεν λένε να τελειώσουν. Το να προσπαθήσει κανείς να απαριθμήσει όλες τις υποθέσεις με θύματα γυναίκες θα ήταν μάταιος κόπος, καθώς σίγουρα κάτι θα ξεχνούσε. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τα παραδοσιακά εγκλήματα σε βάρος των γυναικών, τα social media, ξύπνησαν τις διαθέσεις διεστραμμένων να εξευτελίσουν τις γυναίκες σε μεγάλο κοινό. Έτσι κάπως έγινε ευρέως γνωστός ο όρος revenge porn και το sextortion με τις γυναίκες να φοβούνται μέχρι και να χωρίσουν ενώ, όπως φαίνεται κάθε καινούριο Μέσο που αναδύεται γίνεται στο τέλος «εγκληματικό» όργανο στα χέρια των λάθος άνθρωπων.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τις δυνατότητες της ανερχόμενης Τεχνητής Νοημοσύνης, το ότι χιλιάδες γυναίκες βρέθηκαν «γυμνές» στο διαδίκτυο εν αγνοία τους δεν προκαλεί και έκπληξη.

Το Telegram έγινε γνωστό στην Ελλάδα κυρίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ως μέσο δικτύωσης και επικοινωνίας στη Ρωσία. Αν και σίγουρα δεν είναι στις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες του διαδικτύου, επιτήδειοι βρήκαν χώρο για να εκθέσουν δημόσια χιλιάδες γυναίκες εν αγνοία τους, δημοσιεύοντας επεξεργασμένες γυμνές φωτογραφίες τους, βγάζοντας μέσω συστήματος τεχνητής νοημοσύνης τα ρούχα τους.

Η υπόθεση σήμανε συναγερμό και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενώ πληροφορίες από την ΕΛΑΣ αναφέρουν ότι οι καταγγελίες για το sextortion δεν έγιναν απαραίτητα από γυναίκες θύματα αλλά από πολίτες που απλά είδαν τις γυμνές φωτογραφίες και απευθύνθηκαν στις Αρχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τουλάχιστον 15 τέτοιες καταγγελίες έχουν γίνει στην αστυνομία.

Το να δει κανείς γυμνές φωτογραφίες του χωρίς να το έχει επιλέξει σε γκρουπ με χιλιάδες μέλη στο Instagram είναι σοκαριστικό και αποτρόπαιο. Βαρύτερο γίνεται το έγκλημα όταν οι γυμνές φωτογραφίες αφορούν ανήλικα κορίτσια.

Ο τρόπος δράσης τους

Ιδιαίτερος λόγος έχει γίνει για συγκεκριμένη ομάδα στο Telegram, που αριθμεί πάνω από 15.000 μέλη, στην οποία διακινούν τέτοιου είδους πορνογραφικό υλικό.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης τους φέρονται να υποκλέπτουν τις φωτογραφίες κυρίως από το Facebook και το Instagram, στη συνέχεια τις παραποιούν και τις δημοσιεύουν σε γκρουπ στο Telegram, με όνομα «Ανταλλαγή Γυμνών Φωτογραφιών Πρώην» ή παρεμφερές».

Πολλά από τα θύματα της εξευτελιστικής αυτής πρακτικής εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα ανέδειξε η σελίδα των «Υπέροχων Γυναικών» στο Instagram, έπειτα από καταγγελίες, που όπως λέει, έφτασαν σε αυτούς για «το έγκλημα κατά των γυναικών στο Telegram.

«Τις τελευταίες ώρες λαμβάνουμε δεκάδες μηνύματα για ένα έγκλημα κατά των γυναικών που συμβαίνει αυτήν τη στιγμή. Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, διακινούνται στο διαδίκτυο πάνω από 100.000 γυμνές φωτογραφίες γυναικών από το Instagram, το Facebook ή το Only Fans, οι οποίες έχουν δεχθεί επεξεργασία ή έχουν «κατέβει» από τις πλατφόρμες παράνομα.

Οι «επεξεργασμένες» γυμνές φωτογραφίες γυναικών που ως επί των πλείστον είναι ανήλικες, επεξεργάζονται μέσω συστήματος τεχνητής νοημοσύνης έτσι ώστε να αφαιρεθούν τα ρούχα. Σύμφωνα με έρευνες, οι φωτογραφίες τροποποιούνται σε ρεαλιστικές εικόνες και βίντεο, με βάση ένα πραγματικό πρότυπο. Αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό, όμως τις τελευταίες μέρες, έχουν δημιουργηθεί αρκετά ομαδικά γκρουπ που ονομάζονται «Ανταλλαγή Γυμνών Φωτογραφιών Πρώην» και άλλες ομαδικές με ανυποψίαστες γυναίκες στην Ελλάδα! Όποια γυναίκα ή κορίτσι πέσει θύμα αυτού του χυδαίου εγκλήματος να ξέρει αρχικά ότι είναι ΘΥΜΑ και δεν έχει κάνει κάτι λάθος ή κάτι κακό, καθώς είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας να μοιράζεται ότι υλικό επιθυμεί η ίδια!

Χρειαζόμαστε αυστηρότερες ποινές για αυτά τα εγκλήματα που για ακόμα μια φορά έχουν ως θύματα τις γυναίκες!» γράφει σε μία αναρτήσή της η ομάδα των Υπέροχων Γυναικών στο Instagram.

Οργή στο Twitter για το νέο έγκλημα κατά των γυναικών

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η διαπόμπευση χιλιάδων γυναικών, τα σώματα των οποίων βρέθηκαν σε γκρουπ στο Telegram, χωρίς τη θέλησή τους, το Twitter γέμισε με μηνύματα οργής και αγανάκτησης. Το hashtag #telegram είναι αυτή τη στιγμή 6ο στα trends του Twitter.

Οι περισσότεροι χρήστες σχολιάζουν τη διαστροφή όσων διαπομπεύουν τις γυναίκες, χωρίς καν να σκέπτονται ότι θα μπορούσε στη θέση τους να είναι η μητέρα τους ή η αδερφή τους ενώ αρκετοί αναφέρονται και στην ατιμωρησία σε τέτοιου είδους εγκλήματα.

Το θέμα ανέδειξε και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη και η stand-up comedian, Χρύσα Κατσαρίνη.





Πηγή