Για την ορκωμοσία Τραμπ, τα ελληνοτουρκικά και την παρέμβαση του Κ. Καραμανλή μίλησε ο κ. Λοβέρδος.
«Η πρόθεση της Ελλάδος είναι να έχει άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ καθώς τις θεώρει στρατηγικό εταίρο είτε είναι με την κυβέρνηση Μπάιντεν είτε με την κυβέρνηση Τραμπ. Επιδιώκουμε πάντα καλές σχέσεις. Έχει μεγάλη σημασία να δούμε πως θα διαμορφωθούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία με την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Εκτιμώ πως οι ΗΠΑ πως παρόλο που ο κ. Τραμπ εκφράστηκε πολύ θετικά για τον κ. Ερντογάν, στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία ασταθή σύμμαχο. Γι΄αυτό μην δημιουργούμε εντυπώσεις. Η πρόθεσή μας είναι να υπάρχουν ήρεμα νερά αλλά ταυτόχρονα η Ελλάδα προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο και γι΄αυτό και η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει και το μεγαλύτερο πρόγραμμα εξοπλισμών την τελευταία 15ετία που σκοπό έχει να καταστήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας ισχυρές αλλά και την διπλωματία μας, οι ποιος ωστόσο είναι ισχυρές», είπε αρχικά.
«Διάβασα την ομιλία του κ. Καραμανλή, για τον οποίο έχουμε απεριόριστο σεβασμό, και βλέπουμε τις απόψεις του, αλλά ταυτόχρονα δεν βλέπουμε κάτι το ιδιαίτερα διαφορετικό από αυτά που λέει. Έχει μια σεβαστή άποψη, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο «κλίμα», όπως τότε με την παρέμβαση του κ. Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο. Η κατάσταση στην ΝΔ ιδίως μετά τις ευρωεκλογές είναι η καλύτερη δυνατή, και ειδικά μετά την πρόταση Τασούλα και Κακλαμάνη. Θεωρώ εύστοχη την κίνηση του πρωθυπουργού να προτείνει Τασούλα – Κακλαμάνη, νομίζω ότι ανέτρεψε πολύ το πολιτικό σκηνικό», συνέχισε ο κ. Λοβέρδος.
Με την σειρά του ο κ. Γερουλάνος τόνισε: «Αυτή την στιγμή ο κόσμος έχει χωριστεί σε δύο οικονομικά συστήματα, το ένα είναι με κανόνες που τηρούμε για το περιβάλλον, τις εργασιακές σχέσεις, τα μονοπώλια κτλ. και από την άλλη είναι ένας κόσμος που όλα αυτά τα έχει πετάξει στα σκουπίδια και κάνει το δικό του παιχνίδι. Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τραμπ παίρνει τον «ηγέτη» του ενός οικονομικού συστήματος και το πάει «αγκαλιά» με το άλλο. Αυτός ο κόσμος έχει κτιστεί πάνω στο ρήγμα Τουρκία – Ρωσία – Ουκρανία – Συρία – Ισραήλ – Παλαιστίνη, έχουμε πολέμους σε αυτόν τον άξονα. Η Ελλάδα είναι ακριβώς πάνω σε αυτό το ρήγμα και δεν έχουμε την Ευρώπη να κρατηθούμε ούτε το ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Το διπλωματικό σώμα δεν έχει τους πόρους για να δουλέψει και η οικονομίας μας βασίζεται σε ολιγοπώλια που είναι εξαιρετικά ευάλωτα. Δεν είμαστε στην ισχυρή θέση που θα έπρεπε να είμαστε δεδομένου ότι οι σύμμαχοί μνας είναι σε άλλο κλίμα από αυτό που ήταν πριν από 1-2 χρόνια. Έγιναν πολλά διπλωματικά λάθη επί κυβέρνησης Μπάιντεν».
«Μη βιαστείτε να πείτε τι είναι ο Τραμπ. Έχει πιάσει τα προβλήματα της κοινωνίας του, μιλάει με πολύ διαφορετική γλώσσα από αυτή που μιλάει η ΝΔ στην Ελλάδα. Ο κ. Τραμπ έχει διεισδύσει στα λαϊκά στρωματά, όπως δεν έχει καταφέρει κανένας Αμερικάνος πρόεδρος εδώ και πολλά χρόνια. το αν εννοεί αυτά που λέει θα τα δούμε και στην δεύτερή του 4ετία. Η ομιλία του ήταν στοχευμένη», υπογράμμισε ο κ. Γερουλάνος.
Για τον κ. Γιαννίτση και το ενδεχόμενο να πάρει μικρότερο ποσοστό από την Λούκα Κατσέλη:
«Είναι εντυπωσιακό ότι η ΝΔ ασχολείται με τις εργασίες της κεντροαριστεράς την ώρα που έχουμε θέματα ακρίβειας κατάρρευσης του ΕΣΥ κτλ. Σε ό,τι αφορά στις συνεργασίες, όταν το ΠΑΣΟΚ θα έχει μια αυτοδύναμη πορεία με αμφίπλευρη διεύρυνση, η διεύρυνση αυτή θα είναι πάνω σε ένα προοδευτικό πατριωτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και ο καθένας που πιστεύει σε αυτά θα συμβάλλει από την θέση που αρμόζει στον καθένα. Τον ΠτΔ για να τον εκλέξουμε πρέπει να συμφωνήσει και η ΝΔ. Εμείς δώσαμε μία πρόταση και η ΝΔ πάει κομματικά», σημείωσε ο κ. Γερουλάνος.
Ο κ. Μαμουλάκης τοποθετήθηκε για το ίδιο ζήτημα.
«Η 20ή Ιανουαρίου έχουμε του 2025 σηματοδοτεί μια αλλαγή και ένα αιφνίδιο τέλος, αυτού που γνωρίζαμε ως «παγκόσμιο φιλελευθερισμό». Αφενός γιατί 3εχουμν ε την διοίκηση Τραμπ και αυτά που πρεσβεύει. Πολλά ζητήματα τελειώνουν αιφνίδια. Έχουμε ένα φαινόμενο εθνικιστικού οικονομισμού. Έχουμε μια οικονομική πολιτική που εδράζεται στο εθνικιστικό πλαίσιο και όχι σε μια παγκόσμια προσέγγιση. Αυτά θα επηρεάσουν και την χώρα μας. Είμαστε μπροστά σε μία Ευρώπη ανεπαρκή και ανέτοιμη να ανταποκριθεί για να αντισταθμίσει αυτό που συντελείται τώρα στις ΗΠΑ. Είμαστε απροετοίμαστοι ως χώρα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στήριξε την κυβέρνηση Τραμπ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει κατακερματίσει την ευρύτερη κεντροαριστερά. Αυτό που φοβάται η ΝΔ είναι αυτή η σύνδεση δυνάμεων. Αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί, χρειάζεται χρόνοι και πολιτική βούληση. Με την προεδρία του κ. Φάμελλου νομίζω ότι μπορούμε να πέτυχουμε πολλά. Το ποιος βούλεται να συνεργαστεί είναι σημαντικό αλλά θα κριθεί ο καθένας μας όταν τεθεί επί τάπητος το πώς και ποιος θα κυβερνήσει την χώρα».