Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄ / Ψήσιμο: 2 ώρες + 30΄

Υλικά (για 6-8 μερίδες)

  • 1 κότα περίπου 2½ κιλά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας φασκόμηλο ξερό, τριμμένο

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένα
  • 200 γρ. βερίκοκα ξερά, χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
  • 1 μεγάλο κυδώνι, τριμμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 200 γρ. τραχανάς σταρένιος, γλυκός
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το άλειμμα

  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας  μέλι θυμαρίσιο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  • 60 ml λευκό κρασί, ξηρό

Διαδικασία

Άλειμμα: Ανακατεύουμε σε μπολ τα υλικά.

Γέμιση: Βράζουμε τον τραχανά σε 200 ml νερό για περίπου 5-6 λεπτά, να μισομαλακώσει και να απορροφήσει τα υγρά. Αν έχουν μείνει λίγα υγρά, τα στραγγίζουμε. Ανακατεύουμε σε μπολ τα ξερά φρούτα, το κυδώνι, το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον τραχανά, αλατοπίπερο και 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε αλατοπίπερο, το τζίντζερ και το φασκόμηλο. Ρίχνουμε στο μείγμα της γέμισης λίγο από το μείγμα με το φασκόμηλο και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, βάζουμε μια σχάρα μέσα στο ταψί του φούρνου και ρίχνουμε 1/2 φλιτζ. νερό.

Γεμίζουμε την κοιλιά της κότας με το μείγμα της γέμισης και κλείνουμε, αν θέλουμε, το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα φασκόμηλου και αλείφουμε εξωτερικά με το υπόλοιπο λάδι.

Βάζουμε την όρνιθα στη σχάρα του ταψιού και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1½ ώρα  λεπτά ακόμη, αλείφοντας τακτικά την όρνιθα με το μείγμα, μέχρι να ροδίσει και να γίνει. Σερβίρουμε με ένα αφράτο ρύζι.

kathimerini.gr



agrinio24.gr