Οσοι τόλμησαν προγνωστικά μετά την κλήρωση της φάσης των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, στις 7 Νοεμβρίου, σήμερα αντιλαμβάνονται τη σημασία του χρόνου στο ποδόσφαιρο.
Στις σχεδόν εκατό ημέρες που έχουν μεσολαβήσει ήρθαν τα πάνω κάτω στην πλειονότητα των ομάδων που συνεχίζουν, με απρόοπτες καταστάσεις που σίγουρα θα επηρεάσουν και την αγωνιστική τους εικόνα.
Το μεγαλύτερο σοκ έχει προέλθει από τη Μάντσεστερ Σίτι και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για παραβίαση των οικονομικών κανόνων σε 115 περιπτώσεις από το 2009 μέχρι το 2018. Ισως χρειαστούν χρόνια για να τελεσιδικήσει η ιστορία, ίσως να αθωωθούν οι Πολίτες, «ίσως» πολλά ακόμα. Προς το παρόν ένα είναι βέβαιο: η μετατόπιση της Σίτι από τον άξονα της αυτοπεποίθησης που χρόνια τώρα προσπαθούσε να ισχυροποιήσει. Οι αποκαλύψεις έρχονται στην καμπή των αγωνιστικών υποχρεώσεων σε Αγγλία και Ευρώπη και αγγίζουν άμεσα τον ηγέτη αυτής της ομάδας, τον Πεπ Γκουαρντιόλα.
Η δήλωση του Καταλανού πως αν αντιληφθεί ότι του λένε ψέματα στο κλαμπ θα πάρει την τραγιάσκα του και θα επιστρέψει στην αγαπημένη του Βαρκελώνη, κρατά στα ακροδάκτυλα τους Πολίτες. Μετά την ανακοίνωση της Πρέμιερ Λιγκ τη Δευτέρα και την παραπομπή της υπόθεσης σε ανεξάρτητη επιτροπή που θα αποφασίσει για τις ποινές, ο Γκουαρντιόλα φωτογραφίζεται σχεδόν πάντα προβληματισμένος.
Χωρίς πυξίδα
Η Σίτι μοιάζει σαν να έχασε την πυξίδα της και να αναζητά μέσα σε πυκνή ομίχλη τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει. Τυπικά δεν έχει αλλάξει τίποτα. Στην ουσία όμως όλος ο οργανισμός της ομάδας εργάζεται για να αποκρούσει την επίθεση πίσω από την οποία βρίσκονται οι ομάδες του Big 6 – Λίβερπουλ, Αρσεναλ, Μάντσεστερ Γ., Τσέλσι, Τότεναμ.
Οι Πολίτες ανήκουν στο δεύτερο γκρουπ που θα πέσουν στη μάχη της φάσης των «16», με τον αγώνα τους να είναι προγραμματισμένος για τις 22 Φεβρουαρίου στην έδρα της Λειψίας. Εκεί όπου την περυσινή σεζόν ηττήθηκαν για τους ομίλους με 2-1.
Πέρυσι η Σίτι δεν είχε βέβαια τον Ερλινγκ Χάαλαντ που είχε τοποθετήσει τους Σάξονες μεταξύ των αγαπημένων του ομάδων φιλοδωρώντας τους με έξι γκολ σε τέσσερις αγώνες, την περίοδο που φορούσε τη φανέλα της Ντόρτμουντ. Θα απουσιάσει όμως ένα σπουδαίο εργαλείο που έκανε μεγάλη δουλειά σε άμυνα και επίθεση, ο Ζοάο Κανσέλο. Με τις γνωστές αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του ο Γκουαρντιόλα είχε μετατρέψει σε αναπληρωματικό τον περυσινό κορυφαίο παίκτη στη θέση του. Ο Πορτογάλος δεν ήθελε και πολύ να εκραγεί και σήμερα ανήκει στην Μπάγερν και ο Καταλανός ξύνει το μαδαρό κεφάλι του για να κατεβάσει ιδέες για το πώς μπορεί να καλύψει το κενό που προκάλεσε η γκάφα του.
Μπάγερν
Η Σίτι εξακολουθεί πάντως να θεωρείται πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, με δεύτερη την Μπάγερν. Οξύμωρο γιατί κι αυτή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με τα αποδυτήριά της.
Στο βαυαρικό κλαμπ υποβόσκει ένας εμφύλιος πόλεμος που δεν έχει πάρει ακόμα διαστάσεις λόγω του αυστηρού πλαισίου μέσα στο οποίο έχει μάθει να κινείται η ομάδα.
Ολα ξεκίνησαν με τον σοβαρό τραυματισμό του αρχηγού Μάνουελ Νόιερ, ο οποίος έσπασε το πόδι του κάνοντας σκι μετά το αποτυχημένο Μουντιάλ της Γερμανίας. Η Μπάγερν βρέθηκε σε δυσχερή θέση γιατί ουσιαστικά ξέμεινε από πρωτοκλασάτο τερματοφύλακα. Αναγκάστηκε τελικά να πάρει τον Ζόμερ από την Γκλάντμπαχ αλλά ταυτόχρονα απέλυσε τον προπονητή τερματοφυλάκων και κουμπάρο του Νόιερ, Τόνι Ταπάλοβιτς γιατί μετέφερε στον αρχηγό της Μπάγερν τις στιχομυθίες του με τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν και στη συνέχεια μάθαιναν τα πάντα οι υπόλοιποι παίκτες. Το δράμα κορυφώθηκε όταν ο Νόιερ επιτέθηκε στην Μπάγερν μέσω δύο συνεντεύξεων ανοίγοντας ουσιαστικά μέτωπο με την ηγεσία του κλαμπ. Ακολούθησε ομοβροντία πυρών από τον πρόεδρο Χάινερ, τον CEO Καν, τον αθλητικό διευθυντή Σαλιχάμιτζιτς μέχρι τον προπονητή Νάγκελσμαν. Ο Χάινερ διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να κάνει διακοπή συμβολαίου στον παίκτη, όπως συνέβη με την περίπτωση του Ρονάλντο και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στη Βαυαρία ακόμα και σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις κρατούν τους τύπους. Θα οδηγήσουν με τον τρόπο τους εκτός ομάδας τον Νόιερ, παίρνοντας πρώτα το περιβραχιόνιο και στη συνέχεια αποσύροντάς τον στον πάγκο.
Τα απόνερα έχουν βρέξει όμως και τα πόδια του Νάγκελσμαν γιατί έχει παρατηρηθεί πως παρουσιάζεται διχαστικός στα αποδυτήρια με τις συμπεριφορές του. Υπάρχει το προηγούμενο με τον Λεβαντόφσκι, τώρα με τον Νόιερ τον οποίον είχε φροντίσει από πέρυσι να παρακάμψει επιλέγοντας ως σύνδεσμο με τους παίκτες τον Κίμιχ. Το εντυπωσιακό της ιστορίας είναι πως οι περισσότεροι παίκτες της Μπάγερν στέκονται στο πλευρό του αρχηγού τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο μόνιμα χαμένος είναι ο προπονητής.
Παρί Σεν Ζερμέν
Υπό αυτές τις συνθήκες οι Βαυαροί θα ταξιδέψουν την ημέρα των ερωτευμένων, στην Πόλη του Φωτός για να βρεθούν απέναντι στην Παρί με την οποία έχουν αναμετρηθεί την τελευταία πενταετία σε τρεις περιπτώσεις. Στη σημαντικότερη, η Μπάγερν τη νίκησε στον τελικό του 2020 με 1-0.
Ερωτηματικό παραμένει η συμμετοχή του Κιλιάν Εμπαπέ. Ο Γάλλος τραυματίστηκε πριν από δύο εβδομάδες και σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις χρειάζεται ακόμα μία για να επιστρέψει. Ο Νάγκελσμαν λέει πως η Παρί μπλοφάρει. Ο Γκαλτιέ του απάντησε πως δεν είναι στην κουλτούρα του κλαμπ αυτά τα κόλπα. Την τελευταία λέξη την έχει όμως ο ποδοσφαιριστής. Αν ο Γάλλος πει πως θέλει να παίξει, θα παίξει.
Στην Παρί υπάρχει ένα ανοιχτό μέτωπο με τον δήμο του Παρισιού για την αγορά του Παρκ ντε Πρενς με την οποία δεν συναινεί η δήμαρχος της πόλης. Υπάρχει όμως και μία αιώρηση φόβου πως μετά τη Μάντσεστερ Σίτι θα έρθει και η δική της σειρά για να υποστεί οικονομικούς ελέγχους. Και τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.
Λίβερπουλ – Ρεάλ Μαδρίτης
Μια ακόμα τιτανομαχία είναι προγραμματισμένη για τη δεύτερη εβδομάδα. Η Λίβερπουλ υποδέχεται τον κακό της δαίμονα, Ρεάλ Μαδρίτης με τους Κόκκινους να βρίσκονται στη χειρότερη αγωνιστική τους κατάσταση εδώ και μια δεκαετία. Οι 63 αγώνες που έδωσαν πέρυσι διεκδικώντας τέσσερα τρόπαια μέχρι το τέλος, «έκαψαν» ψυχολογικά και σωματικά τους παίκτες του Κλοπ οι οποίοι δεν είναι και έφηβοι. Από το 2018 οι ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε δύο τελικούς τους οποίους έχασαν οι Κόκκινοι. Η αγγλική ομάδα μετρά επίσης πέντε ήττες στα έξι τελευταία παιχνίδια με τη Βασίλισσα, θυμίζοντας την περίπτωση της Μπάρτσα με αντίπαλο την Μπάγερν. Το Τσάμπιονς Λιγκ έχει μετατραπεί σε μονόδρομο για τη Λίβερπουλ, αφού είναι το μοναδικό τρόπαιο που της έχει απομείνει για να διεκδικήσει και ταυτόχρονα η μοναδική ουσιαστική διέξοδος για την επόμενη διοργάνωση. Και η Ρεάλ όμως δεν είναι στα καλύτερά της. Εχει πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, ο Μπενζεμά είναι περισσότερες ημέρες τραυματίας, οι Μόντριτς, Κρος γέρασαν και οι νεότεροι στερούνται εμπειρίας αλλά και προσόντων για να ηγηθούν.
Τσέλσι
Η περίπτωση της Τσέλσι είναι ασφαλώς απ’ αυτές που θα συζητηθούν ό,τι κι αν συμβεί στα διπλά παιχνίδια με την Ντόρτμουντ. Με δαπάνη 330 εκατ. ευρώ στην τελευταία μεταγραφική περίοδο και 610 εκατ. από την αρχή της σεζόν, οι Μπλε έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ. Η επόμενη στάση είναι η τσιμπίδα της UEFA η οποία σίγουρα θα στοχοποιήσει το αγγλικό κλαμπ για πιθανή παραβίαση του FFP.
Από την πλειάδα των παικτών που αγόρασε η Τσέλσι είχε δικαίωμα να δηλώσει μόλις τρεις και επέλεξε τον Ζοάο Φέλιξ που έχει πάρει δανεικό από την Ατλέτικο, τον Αργεντινό Εντσο Φερνάντες για τον οποίον πλήρωσε το ποσό ρεκόρ για τη Βρετανία, των 121 εκατ. ευρώ και τον Ουκρανό Μιχάιλο Μούντρικ.
Περίσσεψε μεταξύ άλλων ο Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, γεγονός που τον εξόργισε τόσο πολύ ώστε αποφάσισε πως ήρθε η στιγμή να φύγει. Ισως να έχει υπογράψει ήδη στην ομάδα του Λος Αντζελες.